Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009 20:28 Od fortu do fortu...co mozna zobaczyć.
Nie wiem czy dobrze nazwałem ten temat ,ale jakoś tak mi przyszło na myśl. Chodząc po obiektach twierdzy Przemyśl często spotykam (oczywiście na fortach oczyszczonych) panie w szpilkach i panów w białych koszulach przyjeżdżających drogimi autami i cieszących się że zobaczyli fort i będą się tym chwalić po powrocie do domu. Wielu z nich nie zna historii ani przeznaczenia dział obronnych i nie zdają sobie sprawy ze tak naprawdę to nie widzieli nic. Ale nie o to mi chodzi .Chciałbym przedstawić te tereny miedzy poszczególnymi fortami gdzie taki zwykły turysta nie zagląda, a idąc droga forteczną od fortu do fortu możemy zobaczyć pozostałości infrastruktury fortecznej (mostki ,przepusty, bruk kamienny na drodze , przydrożne słupki forteczne ,a także pozostałości okopów, stanowisk armat, miejsca w których były ziemianki, a nawet może się to wydać śmieszne leje po pociskach). Maszerując tak po lesie i po polach od wzgórza do wzgórza ,od fortu do fortu możemy podziwiać otaczającą nas przyrodę( wspomnę że budowniczy twierdzy stworzyli krajobraz przyrody fortecznej, poprzez nasadzenia rożnych gatunków drzew przy drogach ,aż do wysiania specjalnych gatunków trawy na obwałowaniach ziemnych, ale o tym w innym temacie).i kontemplować się ciszą
Temat zacznę od fotek przedstawiających to co możemy zobaczyć idac z fortu VI Heliach do fortu VII Prałkowce około 4 km, oto zdjęcia:
Tak Faustusie, w Twierdzy Modlin, też ich pełno, nawet jeden z „naszych” się nim okazał. Ups przepraszam się za to obruszył.
Jacku, w przyszłym roku, mam zamiar wybrać się w Twoje strony. Bardzo zainteresował mnie temat Twierdzy Przemyśl. Czy możesz mi udostępnić wykaz i mapę fortów?
nie ma problemu,mapke i przewodnik masz gratis .Na pierscień zewnetrzny tak na piechotkę i z noclegami na fortach musisz przeznaczyc 3- 4 dni,zostaje jeszcze pierscień wewnetrzny , i obiekty zaplecz. NIe zapomnij Przemysl to nie tylko twierdza ale i Linia Molotowa ok 20 schronow bojowych,troche zasmieconych ale szkoda by było ich nie zobaczyć.Jak coś to wal smiło jak tylko zgramy terminy to słuzę pomoca. Jak na razie odpada pierwsza polowa lipca ,bo mam w planach zlocik na Helu.
Dzięki, to widzę, że na jakiś tydzień się musze wybrać. Na razie forty, a potem linia Mołotowa. Myślę, że w sierpniu się wybiorę, jeśli udałoby się zgrać terminy, byłoby super, nie musiałbym się sam motać po okolicy. Za mapkę z góry dziękuje.