Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 01:39
To w nawiązaniu do tematu (choć trochę odbiega od ogólnego zamysłu tego działu) jako taką duuuużą studnię/ujęcie wody przedstawiam to:
Chyba zdecydowana większość z nas pamięta jeszcze czasy, kiedy urządzenia te funkcjonowały na co dzień w panoramie naszych dworców kolejowych
To nic innego jak żuraw wodny - taka forma hydrantu zaopatrującego parowozy w niezbędną dla procesu napędowego wodę (z niej para itp... - to tak gwoli wyjaśnienia młodszemu pokoleniu, gdyby do nas kiedyś zawitało )
Ile tych elementów jeszcze się zachowało? Nie wiem, ale na pewno znikają z powierzchni ziemi...
Jeśli macie je w swoich miastach, spróbujcie je uratować/ocalić od zapomnienia i podzielcie się ich widokiem z nami
Wysłany: Śro 27 Paź, 2010 22:29
Pozwoliłem sobie na poskładanie pojedynczych postów w ten temat
Myślę, że przyczyni się to do jego rozwoju, bo jest ciekawy - za wiele tych urządzeń w terenie już nie ma, a te co są należy choć uwieńczyć na zdjęciach, póki jest możliwość...
"Nicość ogarnia świat..." - kiedyś to był tylko tekst z filmu "Niekończąca się opowieść", dziś niestety to stan faktyczny
Cieszę się, że na tym forum staramy się wszyscy wspólnie z nią walczyć
Takie otwory spotkałam między torami. Tyle ze nie wiem do czego służyły.
Zdjęcie wykonane zapewne na Olechowie. Niedaleko obok tej podstawy jest taka druga. Można po drabince wejść tam do środka. Zapewne były tam zawory ale jak większość metalowych rzeczy dających się rozebrać poszły na złom.
Dzięki za wyjaśnienie. Ja ze swojej strony dodam ze chodzenie po tych torowiskach bez znajomości terenu było dość nie bezpieczne. Teren w "dywanie" jesiennych chwastów. Ale jakoś wyszłam bez uszczerbku na zdrowiu.
Te wagoniki na 3 zdjęci już zostały prawie całkowicie rozebrane. Na 2 zdjęciu w oddali widać parowozownie ale to temacik na oddzielny wątek a po prawej w tych krzakach jest schron przeciwlotniczy z metalowymi drzwiami. Schronik wybudowany został w czasie wojny.
No to z wagonikami zdążyłam, zdjęcia mają około trzech tygodni.Ale fart. Foxo napisz coś więcej o tych schronach a Faustus wrzuć kilka fotek. Ja zdjęć schronów nie posiadam
Schroników przeciwlotniczych na samym Olechowie jest 8. Każdy jest inny i są różnej wielkości, niektóre mają drzwi metalowe inne betonowe. Schroniki zostały wybudowane w czasie wojny przez niemców.
Żuraw wodny (żuraw kolejowy) – urządzenie hydrauliczne służące do nalewania wody do skrzyni wodnej parowozu lub tendra.
Zwykle ma postać żeliwnej kolumny, na której znajduje się obrotowe ramię. Dopływ wody odcinany jest za pomocą zasuwy. Woda doprowadzana jest zwykle z wieży wodnej.
Czynne żurawie wodne na kolejach normalnotorowych znajdują się obecnie m.in. na stacjach: Wolsztyn, Poznań Główny, Leszno, Chabówka (w skansenie), Nowy Targ, Bydgoszcz Główna, Jelenia Góra.
Na zdjęciach żuraw wodny w stacji Nowy Sącz - wyprodukowany w 1877 roku w Linzu-Austria.
Wysłany: Pią 09 Maj, 2014 14:14
No proszę, jakiem ładne okazy!
Wrocławski sam w sobie (m.in. z uwagi na lokalizację) robi wrażenie, natomiast nowosądecki skupia uwagę lekko odmienną konstrukcją od "znanych" modeli
Ciekawa podstawa, wylewka mniejszej średnicy niż "standardowe", zawór 'u góry'..., no i fakt, że znalazłeś jakąś tabliczkę/sygnaturkę producenta (zakładam, że po niej doszedłeś do info?).
U Raisy z racji pory roku nie zapytam, ale u Ciebie JanPoszept - taca odpływowa jakaś tam pod wylewką jest? (spotkałem się z takową w jednym miejscu, wykonana z betonu z kratką odpływową do kanalizacji)
Na to wygląda
Można się jeszcze łudzić, że trafi do jakiegoś lokalnego skansenu - choć takowego tam nie kojarzę
Swoją drogą, to ciekawe "anatomicznie" te zdjęcia