Wysłany: Pią 22 Paź, 2010 02:23 Urządzenia kolejowe
Trochę się zastanawiałem jak nazwać ten temat
Fotkę zrobiłem, ale już z umiejscowieniem nie było tak prosto.
Dlatego też proponuję w tym miejscu wstawiać takie pojedyncze okazy, jak np. niniejszy semafor, które wybiegają poza szersze tematy (parowozownie, wagonownie itp., w których to mogą się trafić, więc siłą rzeczy ich wizerunki będą zawarte w materiałach z tamtych miejsc).
Więcbork (co nietrudno zauważyć )
Fot. czysto przy okazji, gdyż głównym obiektem zainteresowania była wieża ciśnień
I jeszcze jedno. Dla mnie pojęcie semafor było jednoznaczne z przedmiotem jaki widzimy wyżej.
Tymczasem jak się okazuje, lampy sygnalizacyjne są nimi również
Semafor w/w to s. kształtowy, a wspomniane "lampy" to semafory świetlne
Przez przypadek wałęsając sie po bocznicy kolejowej znalazłem szynę.
Acha! zwykłą szynę?
Ano tak ale z ... 1926 roku ~!!
Wzbudziła moje wielkie zainteresowanie - pamiętam przeciez lata 80 - pod koniec kiedy przyszła do mnie " elektryka" i w związku z tym wymieniano całe podłoża z szynami włacznie na całym stacyjnym obszarze.
A tu takie znalezisko !!!
Po przyjrzeniu się dokładniej odczytałem nazwę HUTA KRÓLEWSKA.
Huta Kościuszko (właśc. Królewska, niem. Königshütte) – huta znajdująca się w Chorzowie (Królewska Huta). Jest jedną z najstarszych polskich hut żelaza. Powstała na przełomie XVIII i XIX wieku.
Początki huty "Kościuszko" sięgają 1797 roku, kiedy to rozpoczęto roboty wstępne w celu założenia huty żelaza. Inicjatorem jej powstania był Friedrich Wilhelm von Reden, a zaprojektował ją szkocki inżynier John Baildon. W 1802 roku nastąpiło uruchomienie huty. W połowie XIX wieku produkcja surówki wynosiła 4,2 tys. ton, a zatrudnienie 580 osób. W latach 1816–1850 Królewska Huta była uzdrowiskiem.
Poszedłem tym śladem i odnalazłem juz młodszą - bo z 1946 - też jeszcze leżała na bocznicy.
Reszta zdjęc to jakby uzupełnienie tematu, śruby, nakrętki i zwrotnice, podkładki.