Wysłany: Śro 20 Cze, 2007 17:29 Osiedle Nowe - wyjścia ze schronów
Zapewne większość z osób które trafiły do tematu niniejszego postu, zapoznała się z "newsem" z dnia 20.06.2007r. nic dodać nic ująć... W ostatnich dniach z krajobrazu podwórek zlokalizowanych w najstarszej części Osiedla Nowego, zniknęły charakterystyczne "domki", służące pierwotnie jako wyjścia ewakuacyjne/awaryjne ze schronów, jakie znajdują się w piwnicach bloków, w pobliżu których stały. I choć ich niwelacja zatrzymała się na poziomie wyprowadzenia ponad grunt, to fakt jest jeden - straciliśmy na stałe część tego na czym sie wychowaliśmy (moje podwórko... )
Wysłany: Śro 20 Cze, 2007 21:32
Wyjścia nie zostały zasypane...Na zdjęciu z aktualności
widzimy poziom do jakiego zostały "pomniejszone" wyjścia. Założeniem pomysłodawców tego przedsięwzięcia, było uzyskanie takiego stanu rzeczy, jakie od początku było wykonane (nie wyprowadzone "domki") na podwórku przy ul. Świerczewskiego 13 (współcześnie Harcerstwa Polskiego).Tak wyglądało i wygląda to na nim od dawien dawna:
Tam właśnie na tej wysokości zakończono ich budowę. Na dzień dzisiejszy pozostała całość jest otynkowana i opatrzona betonową kwadratową płytą.
Warto wspomnieć, że tym samym dokonano powrotu do pierwotnego stanu z początku lat 50-tych,kiedy zaraz po oddaniu tychże domów do użytku, wyjścia wyglądały w ten sposób.
Wysłany: Pią 22 Cze, 2007 14:02
Koleżanka wtedy nawet w planach nie była Nawet rodzice moi jeszcze w planach nie byli hehe ale dzięki...... baaaarzdo lubie jak mnie ktoś postarza przynajmniej mi używka sprzedadzą
domki mi się nigdy nie podobały, bo miałam problem by na nich usiąść teraz sa funkcjonalne
Wysłany: Pią 22 Cze, 2007 16:20
używka szkodzi zdrowiu
Aktualnie już zamontowano betonową płytę,a całość pomalowano na zielono... Nie sympatyzujesz z "domkami"...a szkoda...No cóż,ode mnie mały minus Hahaha, za nie łączenie się w cierpieniu z powodu utraty "moich domków"
Jakos wiekszego sentymentu do wyzej opisanych wyjsc ewakuacyjnych nie mam.Byly sluzyly na tyle ile mogly a na wszystko przychodzi czas.Dziwi mnie tylko fakt ze sa usuwane do pewnej wyskosci co i tak w zaden sposob nie upieksza terenu bo nadal mamy wystajace "klocki".Juz chyba lepiej zrównac z ziemia zabezpieczyc plyta i ok.Tak mysle ze jezeli juz (jak to widac na fotkach) sa robione owe "klocki" to przynajmniej mogliby zrobic z tego przyzwoite miejsce do siedzenia.
Wysłany: Pią 22 Cze, 2007 20:09
Docelowo jest wizja zrobienia siedzisk.Co do owych klocków i ich zrównania z ziemią.Kłóciłoby się to z ogólnym założeniem wyjścia ewakuacyjnego ze schronu.Wg założeń konstrukcyjnych pionowy szyb wyłazowy w jego części naziemnej był tak zaprojektowany,aby uniemożliwić w czasie pokoju dostęp do schronu z zewnątrz osobom nieupoważnionym i zabezpieczyć szyb przed szkodliwym działaniem wpływów atmosferycznych.Co do jego lokalizacji,to też nie były/nie są one bez sensu postawione w tych miejscach.Otóż każdy schron powinien posiadać minimum jedno wyjście awaryjne,w miarę możliwości zlokalizowane z przeciwległej strony wejścia.Wyjście awaryjne w naszym przypadku ze schronu zlokalizowanego pod budynkiem stanowi tunel podziemny,odpowiednio zdylatowany w stosunku do schronu, załamany w planie,zakończony pionowym szybem wyłazowym Jego odległość od budynku uzależniona jest od strefy możliwego zagruzowania i powinna wynosić połowę wysokości budynku + 3m, natomiast wysokość ponad poziom gruntu to 0,6m. Dlatego to zostały owe "klocki",będące wyprowadzeniem szybu wyłazowego.Jest to swego rodzaju kompromis. Domki "out" klocki zostają. Dla mnie całość konstrukcji ma dużą wartość sentymentalną,ale oprócz niej uważam,że całość stanowiła swego rodzaju ciekawostkę architektoniczną z epoki socjalizmu,jak również był to przykład myśli inżynieryjnej,który należałoby potraktować jako zabytek architektury obronnej
sa jeszcze wyjscia z charakterystycznym grzybkiem ale mysle ze znikna z nadejsciem wiosny...ale ja w zasadzie tu z mala uwaga do kierwoców...ze nastapi na Nowym Osiedlu zmiana organizacji ruchu...przejezdzajacym radze zwrocic uwage na znaki ktore aktualnie sa przykryte folia