FORUM OCALIÆ OD ZAPOMNIENIA Strona G³ówna FORUM OCALIÆ OD ZAPOMNIENIA
ROK ZA£. 2006

www.stowarzyszeniebastion.com

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Nastêpny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

1410
Autor Wiadomo¶æ
Ponury
szeregowy

Do³±czy³: 25 Kwi 2008
Sk±d: Gniewkowo
Wys³any: ¦ro 30 Kwi, 2008 23:47   1410

Widze zero to se zaczne pomysla³em,takie nic specjalnego taka legenda(moze i prawda)o moim miescie bo iz jest ma³e i zawsze by³o(i tak pewnie zostanie choc jest starsze od Bydgoszczy o jakies 140lat)krazy pewna historia ze na bitwe pod Grunnwaldem wyruszy³o dwuch rycerzy gniewkowskich na pieszo bo koni nie mieli,na zbroje z³ozy³o sie miasto,i slad sie po nich urywa nie wiadomo czy doszli czy walczy?tak wiem dziwna historia ale mi zawraca g³owe czy tak rzeczywiscie by³o,w koncu jak od wieków to tylko ma³a miescina iczy ci dwaj to prawda???????????????????????????????????????????

drFaustus 
komendant zgrupowania

Do³±czy³: 20 Mar 2006
Sk±d: Piêkny kraj!
Wys³any: ¦ro 30 Kwi, 2008 23:55   

Gniewko syn Rybaka? "Znak Or³a", kiedy¶œ taki film z m³odo¶œci by³ - niez³± muzê mia³ w czo³ówce :)

Ponury
szeregowy

Wys³any: Czw 01 Maj, 2008 10:03   

Podobno w³asnie Gniewko nie ma nic wspólnego z nazwa miasta-jest legenda ze nazwa pochodzi od zgniewanego rycerza który kiedys zawita³ na te tereny,ale kto wie legenda to tylko legenda

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wys³any: Pi± 02 Maj, 2008 17:34   

To mo¿e Gniewko z miejscowo¶œci± Gniew ma co¶œ wspólnego? :wink:

Ponury
szeregowy

Wys³any: Pi± 02 Maj, 2008 23:02   

Nie mam pojecia skad ta nazwa,miasto jest dosc stare ale wiem ze chyba jest jeszcze jedna miescina o nazwie Gniewkowo,postaram sie g³ebiej poszperac moze czegos sie dowiem-bo jezeli chodzi o historie miasta z czasów IIw.¶œ.to wiem wiele ale o poczatkach miasta to ma³o co kto kolwiek tu wie,dlatego w³asnie staram sie wraz ze znajomymi o mozliwosc poszperania w paru miejscach wykrywaczem metali,moze cos nowego sie dowiemy,kto wie..........

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wys³any: Sob 03 Maj, 2008 00:27   

Ponury napisa³/a:
jezeli chodzi o historie miasta z czasów IIw.¶œ.to wiem wiele

Ponury,to co siê oci±gasz z tematem? :) Dawaj w±tek o Gniewkowie w dziale "Okolice" - przynajmniej dowiemy siê czego¶œ ciekawego :!:

jaszka 
zastêpca komendanta dru¿yny

Do³±czy³a: 20 Pa¼ 2006
Sk±d: Inowroc³aw
Wys³any: Nie 04 Maj, 2008 15:01   

Ponury napisa³/a:
ale wiem ze chyba jest jeszcze jedna miescina o nazwie Gniewkowo,

Z tego co wiem jest ich kilka, a dok³adnie 3 wsie o nazwie Gniewkowo, po jednej w województwie mazowieckim, warmiñsko-mazurskim i wielkopolskim :)

Ponury
szeregowy

Wys³any: Pon 05 Maj, 2008 23:18   

To by sie zgadza³o pamietam jak cos sprawdza³em-a co do tresci na temat Gniewkowa tez pamietam i niebawem zamieszcze jakis artyku³-czy ciekawy?nie wiem ale jak najbardziej prawdziwy a tak na marginesie jak juz o okolicach to by³em ostatnio z wykrywka w lasach suchatówki(niedaleko gniewkowa),totalna porazka -tylko smieci,i ma³o tego jeszcze sie na zmije natkna³em,no ale takie sporty wymagaja ryzyka-nie zrazony tym ze nic nie znalaz³em szykuje sie niebawem na kolejna wycieczke ale nie wiem jeszcze dok³adnie gdzie

Luter 
komendant dru¿yny

Do³±czy³: 05 Pa¼ 2007
Wys³any: Pon 23 Cze, 2008 12:33   

A tak na marginesie ...

"Zawieszenie broni wygas³o 24 czerwca, po zachodzie s³oñca. Wojska polskie i litewskie koñczy³y koncentracjê, ale nie by³y jeszcze przygotowane do wspólnych dzia³añ. Polacy i Litwini zaatakowali jednak ziemie zakonne, by pokazaæ sw± gotowo¶œæ do walki i równocze¶œnie zmyliæ krzy¿aków. Tak wiêc silny oddzia³ polski, utworzony z po³±czonych za³óg Inowroc³awia i Brze¶œcia Kujawskiego, uderzy³ wieczorem 24 czerwca ko³o Torunia na posiad³o¶œci zakonne. Spalono kilka wsi, a ogieñ widziano na zamku toruñskim, gdzie w³a¶œnie przebywa³ wielki mistrz Ulryk von Jungingen, spo¿ywaj±cy wieczerzê z pos³ami króla wêgierskiego i starszyzn± zakonn±"

Ciekawe jakie wsi :roll:

g.dark
starszy dru¿ynowy

Do³±czy³: 08 Pa¼ 2008
Sk±d: Inowroc³aw/ Bydgoszcz
Wys³any: Nie 16 Maj, 2010 19:27   

Ponury twój post trochê siê odle¿a³, nie wiem czy pod Grunwald z Gniewkowa uda³o siê dwóch rycerzy. Prawd± jest, ¿e nieco pó¼niej tylu mia³o obowi±zek wystawiæ

"W 1458 r. Inowroc³aw by³ zobowi±zany oddaæ do dyspozycji wypraw wojennych 20 uzbrojonych ludzi, podczas gdy Strzelno tylko 8, Kruszwica 3, a Gniewkowo 2."

W tym roku minie 600 rocznica tej bitwy, mo¿e warto kontynuowaæ temat pod k±tem roli miast kujawskich w okresie bitwy.

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wys³any: ¦ro 20 Pa¼, 2010 00:18   

Ciekawe czy Ponury tu jeszcze zagl±da :roll: :?

G.Dark, ciekawe wiadomo¶œci, wiêc jak mo¿esz kontynuowaæ, to z przyjemno¶œci± poczytamy prayer

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: