Widze zero to se zaczne pomysla³em,takie nic specjalnego taka legenda(moze i prawda)o moim miescie bo iz jest ma³e i zawsze by³o(i tak pewnie zostanie choc jest starsze od Bydgoszczy o jakies 140lat)krazy pewna historia ze na bitwe pod Grunnwaldem wyruszy³o dwuch rycerzy gniewkowskich na pieszo bo koni nie mieli,na zbroje z³ozy³o sie miasto,i slad sie po nich urywa nie wiadomo czy doszli czy walczy?tak wiem dziwna historia ale mi zawraca g³owe czy tak rzeczywiscie by³o,w koncu jak od wieków to tylko ma³a miescina iczy ci dwaj to prawda???????????????????????????????????????????
Podobno w³asnie Gniewko nie ma nic wspólnego z nazwa miasta-jest legenda ze nazwa pochodzi od zgniewanego rycerza który kiedys zawita³ na te tereny,ale kto wie legenda to tylko legenda
Nie mam pojecia skad ta nazwa,miasto jest dosc stare ale wiem ze chyba jest jeszcze jedna miescina o nazwie Gniewkowo,postaram sie g³ebiej poszperac moze czegos sie dowiem-bo jezeli chodzi o historie miasta z czasów IIw.¶œ.to wiem wiele ale o poczatkach miasta to ma³o co kto kolwiek tu wie,dlatego w³asnie staram sie wraz ze znajomymi o mozliwosc poszperania w paru miejscach wykrywaczem metali,moze cos nowego sie dowiemy,kto wie..........
To by sie zgadza³o pamietam jak cos sprawdza³em-a co do tresci na temat Gniewkowa tez pamietam i niebawem zamieszcze jakis artyku³-czy ciekawy?nie wiem ale jak najbardziej prawdziwy a tak na marginesie jak juz o okolicach to by³em ostatnio z wykrywka w lasach suchatówki(niedaleko gniewkowa),totalna porazka -tylko smieci,i ma³o tego jeszcze sie na zmije natkna³em,no ale takie sporty wymagaja ryzyka-nie zrazony tym ze nic nie znalaz³em szykuje sie niebawem na kolejna wycieczke ale nie wiem jeszcze dok³adnie gdzie
"Zawieszenie broni wygas³o 24 czerwca, po zachodzie s³oñca. Wojska polskie i litewskie koñczy³y koncentracjê, ale nie by³y jeszcze przygotowane do wspólnych dzia³añ. Polacy i Litwini zaatakowali jednak ziemie zakonne, by pokazaæ sw± gotowo¶œæ do walki i równocze¶œnie zmyliæ krzy¿aków. Tak wiêc silny oddzia³ polski, utworzony z po³±czonych za³óg Inowroc³awia i Brze¶œcia Kujawskiego, uderzy³ wieczorem 24 czerwca ko³o Torunia na posiad³o¶œci zakonne. Spalono kilka wsi, a ogieñ widziano na zamku toruñskim, gdzie w³a¶œnie przebywa³ wielki mistrz Ulryk von Jungingen, spo¿ywaj±cy wieczerzê z pos³ami króla wêgierskiego i starszyzn± zakonn±"
Ponury twój post trochê siê odle¿a³, nie wiem czy pod Grunwald z Gniewkowa uda³o siê dwóch rycerzy. Prawd± jest, ¿e nieco pó¼niej tylu mia³o obowi±zek wystawiæ
"W 1458 r. Inowroc³aw by³ zobowi±zany oddaæ do dyspozycji wypraw wojennych 20 uzbrojonych ludzi, podczas gdy Strzelno tylko 8, Kruszwica 3, a Gniewkowo 2."
W tym roku minie 600 rocznica tej bitwy, mo¿e warto kontynuowaæ temat pod k±tem roli miast kujawskich w okresie bitwy.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach