Wysłany: Nie 24 Lis, 2013 22:38 INOWROCŁAW NA STAREJ FOTOGRAFII Widokówki zdjęcia
Zadanie domowe odrobione...
Na poniższym zestawieniu wziąłem w zaznaczenia bardziej charakterystyczne punkty na zdjęciu, tj. budyneczek trafostacji, linię dach "budynku pomiędzy" i zarys budynku z prawej.
Pora roku jeszcze trochę maskuje bryły obiektów, ale myślę, że to co jest nam wystarczy
W początkowej fazie stawiałem na inną datę, bliżej końcówki lat 40-tych lub wczesnych 50-tych. Przemawiał za tym brak ewentualnego terenu dzisiejszej szkoły tzw. "Chemika/Elektrona", której to gmach wybudowano w 1950 roku,
a który jak mi się wydawało powinien zahaczyć o przedmiotowy kadr.
Tymczasem wypad w teren obalił moją teorię
Teren elektrona, tj. sam budynek szkoły nie wchodzi w kadr - również współcześnie,
tak więc Twoja data wygląda na wiarygodną (no, oprócz tego że jest zapisana na zdjęciu )
Wysłany: Czw 06 Lut, 2014 13:13 Kościół p.w. Św. Józefa w Inowrocławiu
To jak już jesteśmy w kościelnym klimacie to powtórka z "Józefa", tyle że okres okupacji hitlerowskiej.
Nieukończony obiekt, widać zarysy murów, brak dachu...
Wysłany: Czw 06 Lut, 2014 19:54 Kościół p.w. Św. Józefa w Inowrocławiu
Tak, dokładnie
Dłubiąc w zdjęciach wyżej zamieszczonych wyłuskałem jeszcze robotników pracujących na wieży Zupełnie nieświadomi, że po ponad 75-ciu latach, ktoś o nich będzie wsominał
Wysłany: Nie 23 Lut, 2014 18:57 Urząd Miasta w Inowrocławiu Ratusz
Długo, bardzo długo czekałem na sposobność, by zrobić zdjęcie 1:1 z tego miejsca, które ponad sto lat temu posłużyło fotografowi za inspirację do jednej z pierwszych 'panoram" miasta Inowrocławia
(kliknij by powiększyć )
Przypomina to trochę zabawę 'znajdź X elementów..."
Miłego porównywania
Wysłany: Wto 04 Mar, 2014 11:10 stare widokowki Inowrocław Hohensalza
Od czasu do czasu wstawiam różne ciekawostki -> TUTAJ
W ostatniej odsłonie jest właśnie o ww. panoramie.
Zeppelin z mojej kolekcji to 6 sierpnia 1914r.
Wysłany: Czw 13 Mar, 2014 12:01 Mątwy Montwy Hohensalza Inowrocław
Współcześnie próżno szukać takiej przestrzeni wokół mątewskiego kościoła.
Jednak budynek plebani i bryłę kościoła powinno dać się sfocić pod zbliżonym do archiwalnego kątem.
Może ktoś się pokusi o wycieczkę w to miejsce?
Wysłany: Sob 22 Mar, 2014 15:11 INOWROCŁAW NA STAREJ FOTOGRAFII Widokówki zdjęcia
Pod tym kątem się nie da
Zdjęcie wykonane z okolicy szkoły podstawowej obecnej.
Poza tym od razu rzuciło mi się w oczy, że obecnie kościół posiada jeszcze jedną dobudówkę tj. kotłownię (na tej wysokiej bez okienej ścianie od strony plebanii)
Wysłany: Sob 22 Mar, 2014 20:28 INOWROCŁAW NA STAREJ FOTOGRAFII Widokówki zdjęcia
Z bliższej odległości w miarę zachowany kąt powinien być osiągalny... chociaż... tam wtrynili jakąś nowoczesną chałupinę z tego co pamiętam...
Po prostu trzeba podjechać i zweryfikować
Wysłany: Śro 02 Kwi, 2014 09:11 stare widokówki Inowrocław
Faustus, obejrzałam jestem pod wrazeniem Elegancja,urok miasta wręcz powala. Bogata, fantastycznie wyeksponowana kolekcja.Pełna uroku podróż w czasie...
Kawał dobrej roboty.
Obejrzałam, bardzo ciekawe fotki. widokówki.
Jakże inaczej na dzień dzisiejszy prezentuje się wejście do Parku.
Widokówka z przechadzającym się bocianem jest świetna.
Wysłany: Wto 30 Wrz, 2014 16:14 Inowrocław na starej fotografii, widokówki z Inowrocławia
Prace nad pozostałym materiałem trwają..., ale żeby nie było nudno do czasu kolejnych odsłon, wstawię taką małą zagadkę terenową. Z Inowrocławia rzecz jasna, tylko gdzie i co to było/jest?
Zainspirowany tym wątkiem postanowiłem rozszerzyć go i przerzucić na stronę główną serwisu.
O ile ten jest typowo "lokalny", bo inowrocławski, o tyle sam zamysł ma być uniwersalny, niekoniecznie przywiązany do jednej lokalizacji.
Na pierwszy ogień poszła znana nam już "panorama", tyle że w wygodniejszej do oglądania formie. Wygodniejszej, bo aktywnej - z suwaczkiem
W przygotowaniu kolejne zdjęcia, ale na początek zapraszam na -> Miasto wczoraj i dziś
Obejrzałam świetna kolekcja Widokóweczka wytłaczana jest to jakaś nowa forma, też ciekawa:supz: Mnie jeszcze szczególnie wpadły "w oko" widokówki na których ujęciu widać aż trzy kościoły Współcześnie miejsce to ma walory wielkomiejskie.Może jakaś fotka współczesna tak dla porównania.
Wysłany: Pon 09 Lut, 2015 13:24 INOWROCŁAW NA STAREJ FOTOGRAFII Widokówki zdjęcia
Pracuję nad aktualizacją galerii starych widokówek, ale żeby nie było za nudno (bo jak zawsze cisza w temacie ), dodam coś na rozruszanie szarych komórek
Co to za miejsce?
Wysłany: Pią 20 Lut, 2015 00:39 INOWROCŁAW NA STAREJ FOTOGRAFII Widokówki zdjęcia
Ok, podpowiedź znajduje się w -> GDZIEŚ TUTAJ, jako że galeria została w dniu dzisiejszym (właściwszym będzie napisanie: dzisiejszej nocy, która trwa...) zaktualizowana o blisko 90 widokówek
Można iść spać
Wysłany: Wto 24 Lut, 2015 18:40 INOWROCŁAW NA STAREJ FOTOGRAFII zdjęcia widokówki
przedstawiam około 40letnie zdjęcie zrobione przeze mnie i zadaję pytanie, no może dwa : jak w tamtych czasach nazywała się ta ulica ? i czego obecnie nie ma z tego zdjęcia?
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
I następne zdjęcie z naszego miasta oraz pytanie: co to za miejsce i czego tam brakuje sprzed 40 lat?
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Wysłany: Śro 25 Lut, 2015 19:53 INOWROCŁAW NA STAREJ FOTOGRAFII widokówki zdjęcia
Nie snuć tu intryg tylko zgadywać proszę
Ze względu na wsparcie techniczne przy obróbce fotografii mam zakaz odpowiadania
(choć ten układ z drugiego zdjęcia - bo pierwsze to oczywiste, poza jednym szczegółem - był jeszcze za naszej pamięci )
Jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie to ulica nazywała się Małgorzaty Fornalskiej. Moim zdaniem widoczny jest fragment nieistniejącego ronda. Natomiast na drugim zdjęciu jest kolejka do lodziarni na rynku. Były tam pyszne lody z automatu. Niestety już ich nie ma.
I zanim Carrefour był Carrefourem był... Championem, a dzisiejsza Piłsudskiego była spokojną, spacerową drogą...
Przybliżmy ten czerwony napis...:
Komunikat:
Wszystko jakby wczoraj, a minęła dekada...
Wstawiam, profilaktycznie, bo za chwilę pokolenie czipsów i smartfonów puści w sieci "oczywiste prawdy", że "tak było od zawsze"
Wysłany: Sob 07 Lis, 2015 22:46 Widokówki Inowrocław,stare zdjęcia widokówki,pocztówki z Ino
Wkrótce kolejna odsłona w cyklu WCZORAJ I DZIŚ - sztuka refotografii, z której uchylam przysłowiowy 'rąbek tajemnicy'
Dokąd tym razem przeniesie nas wehikuł czasu?
Komunikat:
Dodam ze w wersji sprzed lat wygląda uroczo A na obecną chwilę może z dawnego uroku pozostało niewiele, jedynie lokalizacja..Tak patrząc na fotkę, jest ale tylko trochę podobny budynek na ulicy Toruńskiej. Ale to nie budynek z fotki
Wysłany: Sob 30 Lip, 2016 22:14
Cisza w temacie... "Nowoczesne portale społecznościowe" mają swój elektorat
No cóż... My dalej robimy swoje
Tym razem w ramach tematu Inowrocław na starej fotografii/widokówce taka oto zagadka:
Komunikat:
Wysłany: Wto 02 Sie, 2016 23:21 Re: Inowrocław na starej fotografii, widokówki z Inowrocławi
drFaustus napisał/a:
Prace nad pozostałym materiałem trwają..., ale żeby nie było nudno do czasu kolejnych odsłon, wstawię taką małą zagadkę terenową. Z Inowrocławia rzecz jasna, tylko gdzie i co to było/jest?
Wysłany: Pią 02 Gru, 2016 00:30
Dla formalności i tych, którzy nie zaglądają w aktualności na łamach strony www.stowarzyszeniebastion.com - zaktualizowano galerię inowrocławskich widokówek o ponad sto sztuk
Miłego oglądania
Wysłany: Czw 04 Maj, 2017 12:54 Inowrocław na starej widokówce, fotografii
Raisa napisał/a:
Może jakaś podpowiedz.
Myślę, że taka będzie wystarczająca - obiekt w czasach swojej świetności - ponad sto lat temu...
Komunikat:
A skoro tak, to proszę, kilka sztuk więcej - jedna z pierwszych barbarzyńskich rozbiórek obiektów, które były reprezentacyjnymi dla miasta na początku jego rozwoju. Rzekłbym nawet: obiekt symbol... :
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Komunikat:
Wysłany: Pią 23 Mar, 2018 13:47 INOWROCŁAW NA STAREJ FOTOGRAFII (pocztówki, zdjęcia itp.)
Dzisiaj przeskok tematyczny.
Nie sądziłem, że to aż 6 lat minęło od ostatniej wstawki z Osiedla Nowego w Inowrocławiu!
Wracamy tam... na ulicę Świerczewskiego