Wysłany: Sob 10 Paź, 2009 17:36
Zainteresowanych tematem odsyłam http://www.nac.gov.pl gdzie można obejrzeć kilka ładnych i ciekawych ujęć starego Inowrocławia (90 wyników )
Przykładowo:
Oczywiście baza danych wiąże się z całą Polską, tak więc nic tylko szukać, oglądać i cieszyć oczy interesującymi ujęciami (jak również nagraniami audio/video)
Fotlki że strażą pożarną, wóz strażacki i nie zawodny konik, ach .Łza się w oku kręci, że z tym sprzętem mogli coś zdziałać.Ale nie mogę budynku straży wzrokowo zlokalizować.
Wysłany: Pon 18 Sty, 2010 13:44
No właśnie.. tu pojawia się pytanie, jaka jest historia kanału? Kiedy powstał, kto modernizował, jakie parametry itp... Przyznam się, że nigdy w to nie wnikałem
Czas kiedyś przyniesie odpowiedzi na to pytanie, ale to musi potrwać. Być może ktoś z forum zna już teraz na te pytania odpowiedzi?
Kanał Notecki (w obecnej urzędowej nomenklaturze - rzeka Noteć górna skanalizowana) rozpoczyna się na jeziorze Szarlej, a kończy na śluzie Antoniewo za Łabiszynem gdzie zaczyna się kanał Górnonotecki . Kanał Notecki liczy 59,5 km ma dwie śluzy Pakość i Łabiszyn, każda o długości 42 m, szerokości 4,9 m, głębokości 1,6 -2m. wykonanych z betonu, cegły klinkierowej i ciosów kamiennych. Podobne wymiary mają śluzy na kanale Górnonoteckim (6 szt. kanał długości 25 km) Cały szlak wodny z kanałem Górnonoteckim otwarto 25 września 1882 roku. W rejonie Inowrocławia dokonano przekopu od Leszczyc do Pakości.
Widokóweczka superr A na niej widzimy jakiś pojazd konny i żołnierza w pruskim hełmie . Który to rok bo budynek poczty już po przebudowie. A co to może być za konstrukcja po lewej stronie widokówki. Czy to jakaś antena.
Wysłany: Śro 10 Mar, 2010 23:21
Adresowana w 1918. Faktycznie gość w hełmie jest godny uwagi. Zróbmy jego powiększenie:
Widać przy tym, że dziewczynka stojąca obok żołnierza nie wytrzymała w bezruchu i poruszyła się podczas robienia zdjęcia, dzięki czemu powstał efekt ducha
Sam wóz w powiększeniu wygląda tak:
Ale do czego on służył? (rakarz, ambulans pocztowy?)
No i ta konstrukcja z dachu...
Myślę, że jest to konstrukcja o charakterze militarnym, jako że technika w tej formie była raczej poza zasięgiem ówczesnych cywilów. Obstawiam jakąś antenę (radio/radiostację/telegraf...)
Ostatnie zdjęcie to konstrukcja wsporcza do izolatorów linii telefonicznych. Do każdej stacji telefonicznej (czyli telefonu abonenta) musiały iść dwa druty. Podobna, mniejsza konstrukcja była na budynku Banku Ludowego w Rynku jeszcze na początku lat 60.
To może być również wóz piekarza. Po wojnie po Inowrocławiu też jeździły podobne w uspołecznionym handlu (do końca lat 50+). Pamiętam też rowerową trójkołową rikszę do przewozu blach z ciastkami. Czy to jest żołnierz, czy może policmajster - zdjęcie pierwsze.
Jeszcze raz napiszę widokóweczka bardzo klimatyczna Zawiera tyle ciekawostek z życia miasta. I ta konstrukcja do telefoni jak napisał g.darek.Jeszcze takiej nie widziałam.
Dzięki serdeczne W imieniu mojego kolei z pracy, który pisze pracę na studiach na temat bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Szukał foto tego ronda, ale nic do dzisiaj nie znalazł.
http://img.audiovis.nac.g...IC_1-U-1670.jpg mogłby mnie ktos oswiecic gdzie to jest? próbowaliśmy z rodzicami skminić współczesne miejsce tego ael za diabła nie mozemy sie domyslic...
Wysłany: Śro 26 Maj, 2010 00:34
Przecież to napisałem - Izba Wytrzeźwień Współcześnie, bo na zdjęciu widać jeszcze oryginalna bryłę obiektu z otworami na drzwi garażowe, gdyż w tym czasie była tam Straż Pożarna
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 20:39
Kościół Św. Mikołaja - większość z mieszkańców go dobrze zna... I kojarzy ze stanem jaki mamy aktualnie, czyli: skwer, ulica Staszica, fontanna, skrót przez Zapadłe w kier. os. Rąbin itp.
Tymczasem sporo lat wcześniej nie wyglądało to tak ładnie. Do tego stopnia, że większość widoków kościoła przedstawiane było z 'ładniejszych" - bardziej reprezentatywnych stron, pomijając "zaplecze" sąsiadujących w bliskiej odległości budynków.
Przykład poniższy ilustruje nam wspomniany zabieg estetyczny. Zamiast frontu - co najczęściej starano się "zareklamować - mamy tył "fary".
Powód? Wydaje mi się, że związany z mało reprezentatywnymi parterowymi zabudowaniami
W tle widać wspomniane domy:
Dla kontrastu wersja "swojska" czyli widok na zabudowania gospodarcze ze studnią na jednym z planów :
Warto zapamiętać te obrazy i przywołać je z pamięci podczas spaceru w okolicy Fary
Wysłany: Wto 25 Sty, 2011 20:07
Dziś nie tak odległa retrospekcja...
Lata 70-te, a dokładnie 75r.
Do końca taki Rynek zapamiętam
Dlaczego ta widokówka dziś znalazła się na forum?
Otóż wiąże się z nią śmieszna historia, gdyż podczas inwentaryzacji zasobów jak zwykle wyjmowane są wszystkie z albumów.
Ku mojemu zdziwieniu na jej odwrocie jest tekst zaadresowany do jakiegoś "Teleranka" czy innej "Sobótki" z prośbą o plakat pewnego zespołu.
I nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że autorem kartki/listu był/jest mój kolega z podstawówki! Rzecz jasna podesłałem mu jej skan co mile go zaskoczyło i ucieszyło, że po latach...
Żeby było ciekawiej, tą widokówkę nabyłem gdzieś w Polsce!
Absolutny kosmos, historia kołem się toczy
Oglądaliśmy z Nebulą z forum to ujęcie i wróciły wspomnienia... m.in. księgarni na Rynku i słynnych zakupów niebanalnych publikacji jak na tamte lata
Witam forumowiczów i członków stowarzyszenia. Wypada po krótce się przedstawić... rocznik 86:) urodzony w Inowrocławiu, mieszkam na os. Rąbin, miłośnik historii... i nie tylko. Postaram się wkrótce zaktywizować w przypadku niektórych tematów. Pozdro
Cóż przyznam, że fotografia gospodarstwa w miejscu obecnych tężni zamieszczona przed dwoma laty, tak mnie zszokowała, że nie napisałem wtedy ani be, ani ce, ani kukuryku. Temat wrócił. Nie wiem do kogo należało to gospodarstwo. Prócz mieszkania właściciela musiało tam być jeszcze jedno mieszkanie, bowiem w czasie I W.Ś. mieszkał tam mój pradziadek z rodziną. Nie wiem czy mieszkali tam przez całą wojnę, czy dłużej, czy krócej. Faktem jest, że pod koniec lat trzydziestych ten dom był już w ruinie. Brano stamtąd cegły na inne budowy. Tyle wspominała moja mama, tylko, że był jakiś dom, nic o stodole czy zabudowaniach gospodarczych. Co z nimi się stało? Na zdjęciu są w niezłym stanie.
W takim razie jest to ulica Kościuszki. Pierwszy dom po prawej to dom na rogu Kościuszki i Rzeźnickiej. W tych pierwszych oknach był jeszcze nie tak dawno zakład oprawy obrazów. Dziś kamienica przeznaczona jest do rozbiórki. Za nią jest kamienica ze sklepem zoologicznym. W głębi po lewej charakterystyczne zwieńczenie domu na rogu Kościelnej.
W takim razie jest to ulica Kościuszki. Pierwszy dom po prawej to dom na rogu Kościuszki i Rzeźnickiej. W tych pierwszych oknach był jeszcze nie tak dawno zakład oprawy obrazów. Dziś kamienica przeznaczona jest do rozbiórki. Za nią jest kamienica ze sklepem zoologicznym. W głębi po lewej charakterystyczne zwieńczenie domu na rogu Kościelnej.
Super materiał
A MNIE POTRZEBNY JEST WLASNIE TEN ZAKLAD FOTOGRAFICZNY, GDYŻ ŚWIETNIE OPRAWIALI MI STARE OBRAZY. CZY KTOS MOZE WIE GDZIE SIĘ PRZENIEŚLI?
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 20:44
Może to są ci z Dworcowej? Idąc od PKSu w stronę dworca po lewej stronie przed "Mechanem" - okolica małego zakładu fryzjerskiego i kiedyś sklepu mięsnego (Zakładów Mięsnych Inowrocław nawet chyba )
Wysłany: Nie 28 Paź, 2012 14:26 liceum kasprowicza inowrazlaw hohensalza stare zdjęcia widok
Ogrodzenie to nie jest - to bardziej baraki... ale przyległe do terenu teatru, czy raczej w tamtym czasie właściwszym będzie użycie słowa Hotelu, bo takowy tam się znajdował...
Tymczasem na horyzoncie w/w widoku jest Liceum im. Kasprowicza...
Przywołajmy zatem sylwetkę tego gmachu, jeszcze sprzed okresu w/w widokówki. Warto zwrócić na bogate zdobienia (1870r.)...
No piękny ten hotel, a te koronkowe zdobienia niesamowite. Szkoda, że nie przetrwał. Czy dobrze zrozumiałam, że stał w miejscu dzisiejszej Biblioteki Miejskiej za teatrem? A właścicielem kto był? Czy wiemy?
Szkopuł w czym?
Nie ma kamienicy, jest garaż, czyli zdjęcie najwyraźniej sprzed jej wybudowania.
P.S. Piszemy oczywiście o lokalizacji ze zdjęcia, czyli wylot dzisiejszej ul. 6-go stycznia
Wysłany: Pią 08 Lis, 2013 11:38
Tzn., że rozpoznałaś miejsce?
[Dla formalności przypomnę tylko, że na forum (po renowacji) istnieje możliwość po kliknięciu w zdjęcie obejrzenia jego w rzeczywistym - zamieszczonym przez użytkownika - rozmiarze.]