Wysłany: Nie 24 Sty, 2010 16:45 Przejście podziemne na Babiej Wsi.
Witam Wszystkich.
Pamiętam z młodości, że na bydgoskiej Babiej Wsi ulewne deszcze odsłoniły wejście do podziemnego tunelu, który przynajmniej teoretycznie miał prowadzić za mury miejskie (oczywiście w czasach gdy jeszcze istniały). Przez kilka dobrych lat wejście to było doskonale widoczne lecz z czasem znowu zostało zasypane. Podrzucam kilka zdjęć, które jak mi się wydaje ukazują mniej więcej lokalizację tunelu. Może, któryś z forumowiczów cieszy się lepszą pamięcią i pomoże mi w dokładniejszej lokalizacji. Dla zainteresowanych znam lokalizację ciekawej "dziury w ziemnii znajdującej sie przy bydgoskiej wieży cisnień. Co prawda sam nie potrafię odgadnąć jej przeznaczenia ale słyszałem, że mniejwięcej tam znajdowało się jedno z dwóch ukryć plot. wybudowanych w czasie II wojny św. przez Niemców.
Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za zainteresowanie i ewentualne informacje.
Kościół Garnizonowy przy Rondzie Bernardyńskim. Czyli najbliższa okolica tajemniczego wejścia
Ciąg torowiska w kierunku Babiej Wsi
Przybliżona lokalizacja wejścia do tunelu (widoczny murek z czerwonej cegły przy torach) właśnie w tym murze o ile mnie pamięć nie myli znajdowało się to wejście.
Wysłany: Pon 25 Sty, 2010 01:38
Widzę srogi mróz na zdjęciach
Ciekawa informacja z tym tunelem
Trochę nie moje strony, więc nie pomogę w temacie.
Natomiast odnośnie wzgórza w okolicy wieży, to faktycznie tam jest ukrycie p.lot. (o ile dobrze kojarzę typu luftschutzstollen). Dziura jest dostępna? Bo z chęcią bym zajrzał jakby co...
Swego czasu koledzy z "Bunkra" mieli okazję w nim zawitać. Jest wśród userów forum kilka osób związanych z bydgoską ekipą, więc nie pozostaje liczyć na nic innego jak na kilka słów od nich w tym temacie
Wracając do murów miejskich - masz jakiś rysunek przedstawiający ich zarys? Dokąd szły, gdzie się kończyły itp...
Co do mrozu to było około -20 aż aparat do rąk przymarzał . Ukrycie pod wieżą jest dostępne, byłem nawet w środku lecz osobiście mocno się zawiodłem. Pomijając wybetonowane wejście jest to wykopany w zboczu tunel, niczym nie umocniony bez żadnych wzmocnień uniemożliwiających zawalenie w wypadku bombardowania. Co prawda nie wiem jak wyglądały plany tego typu ukryć lecz nie jestem do końca przekonany czy to aby napewno ten obiekt.
A co do murów miejskich w Bydgoszczy postaram się jeszcze dziś coś ciekawego podrzucić.
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 00:34
Co do ukrycia pod wieżą - to ten
Przejeżdżałem dziś kilka razy obok kościoła na Babiej Wsi... Zwróciłem uwagę na ten murek.
Może to być korytarz wyjścia ewakuacyjnego z piwnic której z przeciwległych kamienic, która w okresie wojny pełniła funkcję schronu? Może to jakaś samodzielna szczelina p.lot.?
Wersja z korytarzem z okresu murów specjalnie do mnie nie przemawia
Bardzo możliwe, że Masz rację. To, że jest to średniowieczny tunel może być tylko legendą powtarzaną przez ludzi jak wiele innych tego typu informacji. Ale dlatego właśnie próbuję przypomnieć sobie lokalizacjętego wejścia i to sprawdzić.
Może być to wyjście ewakuacyjne z jednej z Kamienic itp jak wspomniał drFaustus. Gdyż w moim bloku znajduje się schron i wyjście ewakuacyjne ze schronu znajduje się około 100 m od bloku (wychodzi na ulicę). Gdyby ulewne deszcze podmyły ulicę być może ukazałby się tunel.
A swoją drogą czy zna ktoś lokalizację jakiegokolwiek schronu, który możnaby obejżeć? Nigdy nie widziałem takiej budowli od wewnątrz i chciałbym uzupełnić swoje braki w wiedzy.
Dzieki za bardzo ciekawe fotki. A co do DAG to mam w rodzinie strażnika terenów ZACHEMU więc organizuję sobie "prywatną" wycieczkę. Zdjęcia z niej napewno wrzucę na forum.
Jeżeli chodzi o mury miejskie to nie ta lokalizacja. Linia murów przebiegała mniej więcej tak: od Brdy Młynówki przecinając ul. Długą na której była Brama Poznańska, dalej wzdłuż ul. Pod Blankami do ul. Podwale tutaj znajdowała się Brama Kujawska i w kierunku zamku mniej więcej okolice Placu Kościeleckich. Na fosie zamkowej stoi kościół. To wejście o którym pisze Kafar było bardzo dobrze widoczne jadąc tramwajem.
Ten betonowy „tunel” w skarpie pod wieżą ciśnień to od dawna nie używany kanał węzła CO.
LS-Stollen był budowany bliżej ul. Stromej. Są znane dwie lokalizacje wejść.
Szczypawka, jeżeli chodzi o wyjścia ewakuacyjne ze schronów w blokach na osiedlach Kapuściska, Błonie, Leśne to faktycznie jak pisze drFaustus mocno przesadziłaś
Drogi "Bunkier" doskonale znam przebieg bydgoskich murów miejskich. Napisałem, że słyszałem między innymi taką legendę na temat tego wejścia. LS "Stollen", o którym piszesz, że to tunel od CO nie jest nawet od wewnątrz wybetonowany. A skoro tak doskonale Znasz lokalizacje innych wejść do tych budowli może się podzielisz swoją wiedzą. No chyba, że należysz do bydgoskiego grona "ściśle tajnych", którzy wprost nienawidzą dzielić się swoją wiedzą w obawie przed intruzami z poza kręgu wtajemniczonych. Pozdrawiam