Wysłany: Śro 20 Gru, 2006 14:21 INOWROCŁAW NA STAREJ FOTOGRAFII (pocztówki, zdjęcia itp.)
Wędrując po cyberprzestrzeni możemy napotkać wiele ciekawych materiałów,które nie zawsze znajdują się w naszych rękach czy kolekcjonerskich zasobach.Tak więc by utrwalić do nich dostęp zanim przepadną w bezkresnych kolekcjach mniej lub bardziej snobistycznych kolekcjonerów warto je "przechwycić"w momencie,kiedy są ogólnodostępne Zachęcam zatem wszystkich zainteresowanych do poszerzania zasobów tego działu i dzielenia się swoimi wirtualnymi odkryciami na początek,ciekawa widokówka,przedstawiająca rzadki widok Hotelu Weissa w kierunku Rynku.
Na ostatniej kartce widzimy ulice Adolfa Hitlera(1939-1945),przed II wojna nazwa Solankowa a wczesniej Solbadstrasse(do 1919 roku) w okresie zaboru pruskiego.
Wysłany: Pon 24 Lis, 2008 14:08
Przeglądam późniejsze foty z tego miejsca i kanał jest - przetrwał czas wojny. (na tej poniższej już nie ma)
W kwestii ułatwienia lokalizacji pomnika dedykuję niniejszą widokówkę z 1965 roku, na której widać w nie zmienionej formie cały skwer wraz z alejkami wokół pomnika.
Wysłany: Pią 30 Sty, 2009 01:49
No cóż... wobec natłoku interpretacji i chętnych do rozwiązania tematu brniemy dalej w anatomię widokówki...
Wizja w terenie... Pomogła ustalić kierunek. Niestety chaszcze (drzewostan) znacznie utrudniają uchwycenie dokładnych kątów z zachowaniem widoku tła, ale w miarę precyzyjnie coś się udało:
Zestawmy teraz oryginał z dniem dzisiejszym:
Z lewej strony widoczny jest dzisiejszy Zakład Przyrodoleczniczy:
Dla rozwiania ewentualnych wątpliwości, by pokazać budynek stojący z lewej strony z oryginału omijamy współczesne drzewka i chwytamy ujęcie zestawiając je następnie z oryginałem. Wątpliwości teraz żadnych już nie ma:
Co nie co staje się czytelniejsze do wglądu
Nasz tajemniczy obiekt widoczny w tle na środku w powiększeniu prezentuje się następująco:
I pytanie pozostaje nadal otwarte - co to za budynek?
Wysłany: Sob 31 Sty, 2009 01:20
Nie zgadzam się Materiał dowodowy zupełnie co innego wykazuje
Dorzucam jeszcze taką małą symulację ujęcia. Kąty mogą nieznacznie się różnić, tj. starsze ujęcie byłoby bardziej panoramiczne, co nie zmienia zbliżonego miejsca ewentualnej lokalizacji poszukiwanego obiektu...
Wysłany: Nie 01 Lut, 2009 09:26
Hmmm.... zdrojowej na kadrze jest tylko maleńki fragment, w zasadzie jej jako tako nie ma. Z tym punktem przyłożenia to też delikatnie, bo jest dość blisko fontanny patrząc po alejce. No może ciut dalej, ale to nieznacznie, wg mnie bez większego wpływu. Kąt musi być taki by Zakład Przyrodoleczniczy uchwycić w tym miejscu co na zdjęciu
Wysłany: Pon 02 Lut, 2009 20:36
Dręczy mnie ten obiekt z analizowanego widoku...
No i idąc jego tropem, kilogramy przepastnych danych archiwum X ukazały go w innej perspektywie Mało tego, to śmiem pokusić się o stwierdzenie, że wcześniejsze rysowane kąty są nawet całkiem niezłe Ale do rzeczy:
Poszukiwany obiekt leży przy lewej krawędzi ujęcia:
Powiększmy go sobie (choć przyznać trzeba,że nie wiele to pomaga )
To tyle... Czy niosło to coś do całości? Przynajmniej częściowo pomogło w lokalizacji. Nie pozostaje nic innego jak pooglądanie jakiś starych map, a nóż będzie gdzieś naniesiony jego kontur...
Doklejam po chwili dwa fragmenty. Pierwszy jeszcze z Zaboru Pruskiego, drugi z 1933r.:
Niestety, zero śladu
Przy okazji warto zwrócić na "... Levy-Heim" na pierwszej mapce
witam doktorku.Za czasów kiedy biegałem w krótkich spodniach i prowadzała mnie tam babcia mówiła ona na to a może na to co pozostało źródełko .Sam piłem więc wiem. Lokalizacja pokazana przez ciebie idealna. Opowiadała że był tam mały budynek . Ja niestety znam to miejsce jako płytę betonową z wystającym z ziemi kranem.Smaku nie pamiętam więc nie mogę potwierdzić ze była to solanka.Być może znajdą się inni którzy pamiętają to lepiej.
Wysłany: Wto 03 Mar, 2009 01:31
Jak miło, że coś drgnęło w temacie
Wczoraj poszliśmy tam z żoną na mały rekonesans i... Jeżeli miejsce jakie odnaleźliśmy jest tym naszym z tematu, to jest tam taka betonowa cembrowina na planie prostokąta z przesuniętą/wpadniętą płytą... (15 kr...dąb itp )
Byłem nawet w środku. Ormowiec zatrzymał mnie za jazdę rowerem przez Solanki. Miałem tam skrót przy dojeździe na Wierzbińskiego. W środku jedno pomieszczenie szerokości ok.5m; mogło być z tyłu jakieś zaplecze typu WC. Od frontu zaokrąglone ściany w narożnikach (tzn. bez narożników). Od głównej promenady był oddalony. Nie wiem czy istnieją tam alejki w takim układzie jak w ok. 1975. Sprawdzę przy najbliższym pobycie w Inie, może już w czwartek.
sorki że pod tym tematem ale bliskość obiektu o który chciałem zapytać nie daje mi spokoju.Chodzi mi o bramę do tężni .Jeśli ktoś wie kiedy powstała lub po czym pozostała to proszę nie trzymać tego w tajemnicy
Miał tam powstać ogród botaniczny. Wzdłuż drogi na Mimowolę zrobiono częściową wycinkę drzew, nasadzono rzędy nowych gatunków krzewów. Wykarczowano zarośla na rogu Rąbińskiej z drogą na Mimowolę - tam gdzie jest ten mały staw, zresztą wtedy go też wykopano. Włączono też sąsiednie pole i teren ogrodzono siatką . Płot przecinał Małpi Gaj mniej-więcej na pół. Brama powstała ok. 1970 roku.
Wysłany: Sob 23 Maj, 2009 20:07
g.dark napisał/a:
(...) teren ogrodzono siatką .
Oglądałem ostatnio ujęcie spod terenu dzisiejszych tężni w kierunku stawku z mostkiem - brama na pierwszym planie a do niej... przylegające ogrodzenie, raczej kute, porządne, nie siatka... Czyżby starsze założenie?
Ale dziś o czymś innym. Z racji koszmarnej stagnacji na forum ( )
dla rozruszania towarzystwa mała zagadka. Co to za budynek, miejsce, lokalizacja?
Z zestawienia zdjęć z Solanek wynika że o okolicach tężni kiedyś było gospodarstwo.No może mieściło się dalej niż tężnie ale widać dachy domów.Ciekawy temat do poszukiwań.
nad kwestią kątów jeszcze muszę popracować ale jak na pierwszy raz chyba cud malina przebojem dla mnie jest to drzewo które rośnie sobie spokojnie i mam nadzieję że jeszcze długo będzie sobie rosło
Pierwszy raz to napiszę, ale chyba teraźniejsze zdjęcie tego kawałka Poznańskiej bardziej mi się podoba niż wtedy. Zawsze zachwycam się nad ładem i pięknem przeszłych lat (A na fotce chyba jest zabite deskami okno-witryna ?)
czy na wszystkich fotografiach starego Inowrocławia naprawe musi byc ten znaczek Bastionu? Nie da rady sobie skopiować zdjęcia i nawet wywołać do prywatnych celów, żeby nie było takiego "upiększacza"
Wysłany: Pon 20 Lip, 2009 17:27
ad. 1. Właśnie po to, by przy kopiowaniu było widoczne skąd zostało pobrane.
ad. 2. Ponieważ publikowane materiały stanowią prywatne zbiory osób, często rodzinne pamiątki, których gromadzenie wiąże się niejednokrotnie z określonymi nakładami finansowymi, a te w żaden inny sposób nie są rekompensowane.
Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę zamieszczać jakiekolwiek materiały bez sygnatur, ma ku temu pełne prawo.