Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 20:57 Co to za herb, jakiego miasta ?
Witam Państwa
Znalazłem na strychu pamiątkę polskiego rzemiosła z XXw, ale nie znalazłem nic na ten temat w necie. Może ktoś z forumowiczów zna ten herb ? Wygląda na niemiecki ale zbyt skromny graficznie jak na nich. Na żółtym polu jest orzeł typu niemieckiego, łapami opiera się na zarysie trzech szczytów. Szczyty te są na polu zielonym i zajmują dolną część herbu w 1/3 wysokości. Na zielonym ich tle biały kontur niedźwiedzia stojącego (dwie łapy) Na nim przekreślony podłużny X. Nie mogę dodać obrazka niestety, jako że dopiero co się pojawiłem. Podam skrótem, może się uda:
Orzeł nie jest niemiecki lecz piastowski książąt Dolnego Śląska- malunek nieco nieporadny. Najbardziej podobny jest herb Złotoryi - trzy zielone wzgórza, nad nimi orzeł, lecz bez niedźwiedzia.
Dziękuję za odpowiedzi. Nie sądziłem że to taki nietypowy herb. Napisałem do urzędu Gminy Złotoryi i żadnego odzewu. Do kogo się zwrócić mailem, jakieś sugestie ?
Ten gliniany suvenir nawet nie jest specjalnie stary. Chyba pochodzi z lat 1970-85, prudukcja pewnie na potrzeby turystów z jakiegość często odwiedzanego miasta. Inaczej rzemieślnik raczej by nie wysilał się dla jednostkowej produkcji. Skoro prosty, to i może masówka na pamiątkę pobytu.
znalazłem rozwiązanie. To stary herb miasta Sobótka koło Ślęży. Przedstawia śląskiego orła, gorę i wykutego w skale niedźwiedzia. Krzyżyk ukośny to symbol albo graniczny, albo pogańskich wierzeń. Nie ustalono podobno. Co ciekawe, żadne polskie źródło nie podaje tego herbu, trzeba szukać na zagranicznych stronach.
A na deser stronka wikipedii ze Śląska, tutaj jest link na herby - DolnoślĹŻnske wojewĹŻdztwo - na dole jest Sobótka, chyba istniał herb do 1960r, ale nie przyznają się, wolą św.Jakuba. Pewnie krzyżyk ma pogańskie znaczenie, wykuty na tym miśku i stąd idzie w zapomnienie. Skrót SZL.WIKI też nie do namierzenia, nie doczekał się aktualizacji w wykazie narodów. W końcu to region, więc nie ma co się czepiać,