FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA Strona Główna FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
ROK ZAŁ. 2006

www.stowarzyszeniebastion.com

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: jakiego, miasta

Co to za herb, jakiego miasta ?
Autor Wiadomość
potek
kandydat

Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 20:57   Co to za herb, jakiego miasta ?

Witam Państwa

Znalazłem na strychu pamiątkę polskiego rzemiosła z XXw, ale nie znalazłem nic na ten temat w necie. Może ktośœ z forumowiczów zna ten herb ? Wygląda na niemiecki ale zbyt skromny graficznie jak na nich. Na żółtym polu jest orzeł typu niemieckiego, łapami opiera się na zarysie trzech szczytów. Szczyty te są na polu zielonym i zajmują dolną cz궜ć herbu w 1/3 wysokośœci. Na zielonym ich tle biały kontur niedźwiedzia stojącego (dwie łapy) Na nim przekreśœlony podłużny X. Nie mogę dodać obrazka niestety, jako że dopiero co się pojawiłem. Podam skrótem, może się uda:

g.dark
starszy drużynowy

Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 21:53   

Orzeł nie jest niemiecki lecz piastowski książąt Dolnego ŒŚląska- malunek nieco nieporadny. Najbardziej podobny jest herb Złotoryi - trzy zielone wzgórza, nad nimi orzeł, lecz bez niedźwiedzia.

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 11:23   

Ciekawe, ciekawe...

Złotoria:

Źródło fot.: http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Z%C5%82otoryi

Zobaczymy jakie będzie rozwiązanie tej zagadki :roll:

potek
kandydat

Wysłany: Pią 01 Cze, 2012 21:04   

Dziękuję za odpowiedzi. Nie sądziłem że to taki nietypowy herb. Napisałem do urzędu Gminy Złotoryi i żadnego odzewu. Do kogo się zwrócić mailem, jakieśœ sugestie ?

Ten gliniany suvenir nawet nie jest specjalnie stary. Chyba pochodzi z lat 1970-85, prudukcja pewnie na potrzeby turystów z jakiegośœć często odwiedzanego miasta. Inaczej rzemieśœlnik raczej by nie wysilał się dla jednostkowej produkcji. Skoro prosty, to i może masówka na pamiątkę pobytu.

potek
kandydat

Wysłany: Pią 01 Cze, 2012 21:09   

dziwne że nie ma krzyżyków na końcach skrzydeł. To byłoby do zrobienia nawet w prostych sztancach.

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Pią 01 Cze, 2012 22:48   

Wg mnie zagadka nie jest jeszcze rozwiązana :roll:

Za dużo tu rozbieżnośœci :roll:

orderek 
zastępca komendanta plutonu

Wysłany: Wto 10 Lip, 2012 14:09   

może to Przemyśœl trzeba zapytać Jacka bo ten misiek tak mnie korci :)

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Wto 10 Lip, 2012 17:48   

Przemyśœl... (to co napisałeśœ :D )

http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Przemy%C5%9Bla

potek
kandydat

Wysłany: Pią 09 Sie, 2013 21:41   

znalazłem rozwiązanie. To stary herb miasta Sobótka koło ŒŚlęży. Przedstawia śœląskiego orła, gorę i wykutego w skale niedźwiedzia. Krzyżyk ukośœny to symbol albo graniczny, albo pogańskich wierzeń. Nie ustalono podobno. Co ciekawe, żadne polskie źródło nie podaje tego herbu, trzeba szukać na zagranicznych stronach.

A na deser stronka wikipedii ze ŒŚląska, tutaj jest link na herby - DolnośœlĹŻnske wojewĹŻdztwo - na dole jest Sobótka, chyba istniał herb do 1960r, ale nie przyznają się, wolą śœw.Jakuba. Pewnie krzyżyk ma pogańskie znaczenie, wykuty na tym miśœku i stąd idzie w zapomnienie. Skrót SZL.WIKI też nie do namierzenia, nie doczekał się aktualizacji w wykazie narodów. W końcu to region, więc nie ma co się czepiać,

http://szl.m.wikipedia.or...ojew%C5%AFdztwo

Odpowiedz do tematu