Wysłany: Sob 02 Maj, 2009 15:39 Tężnia i Park Solankowy w Inowrocławiu
Zaczęłam przeszukiwac forum i nigdzie nie znalazłam tematu o naszej kochanej Tężni Solankowej! wstyd!
W Parku Solankowym znajduje się wiele obiektów sanatoryjnych, z których najstarsze pochodzą z II połowy XIX wieku. Najnowszą budowlą, otwartą w 2001 roku jest charakterystyczna Tężnia Solankowa.
Działanie tężni nie jest skomplikowane, solanka pompowana jest na najwyższy poziom budowli, po czym swobodnie spływa po gałązkach tarniny przy okazji parując. Tym samym wokół tężni powietrze nasycone jest jodem i mikroelementami, co wspomaga leczenie schorzeń górnych dróg oddechowych, chorób tarczycy, schorzeń alergicznych skóry, obniża poziom ciśnienia tętniczego.
Inowrocławska Tężnia ma kształt dwóch połączonych ze sobą wieloboków, mierzy 9 metrów wysokości i ponad 300 metrów długości. Taka właśnie konstrukcja zapewnia wytwarzanie aerozolu solankowego i zapobiega jego rozpraszaniu. Na całej długości Tężni znajduje się taras widokowy, z którego można podziwiać panoramę Parku Solankowego i części miasta. Taras widokowy czynny jest w okresie letnim w godzinach 9.00-19.00.
W kompleksie Tężni Solankowej powstało miejsce aktywnego wypoczynku, istnieje tu 18 torów do minigolfa, 3 tory do gry w kręgle i stoliki do gry w szachy. Również kultura tutaj kwitnie, od kilku bowiem lat w pobliżu inhalatorium odbywają się różne imprezy, m.in. "Muzyczne lato w tężni" z udziałem Grzegorza Turnaua i innych gwiazd polskiej sceny (ostatnia sobota lipca).
Gdyby ktoś kiedyś porządnie ją zaprojektował i wykonał to nawet nawet, a tak mamy 100 ... 300 tyś. złotych co roku na remonty ... Na pewno bardziej mi się podoba od Ciechocinka, ale te koszty eksploatacji i woda z basenów solankowych zamiast prawdziwej solanki ....
Wysłany: Wto 05 Maj, 2009 00:06
Jest to niekwestionowany gadżet, z którego dla promocji miasta należałoby maksymalnie korzystać... Niestety, tak się nie dzieje... Marketing miasta w mojej ocenie kuleje, a szkoda...
Solanki pięknieją, miasto (w ujęciu infrastrukturalnym) stopniowo również... Tężnie - należy bardziej wyeksponować... Ale od tego są stosowne komórki (szare, za pensje) w ratuszu
A tu fotki tęzni dnia 23.12.2009 r .jescze gorące z otwarcia i włączenia podswietlenia tęzni. Iluminacja swietlna jest po prostu boska, zachecam do zwiedzania wieczorem, efekt cudowny romantyczny....
Dla tych którzy odwiedzają forum "Bastionu" a nie znają Inowrocławskich Solanek dzielimy się urokiem tego parku. A trzeba przyznać jest urokliwy, i w dalszym ciągu urok tego uroczyska nabiera rozmachu.
Park Solankowy. Dla tych , co nie znają miejscowego uroczyska. Widoczna w głębi budka to domek dla łabędzi. Na obecną chwilę przeniesione gdzieś do ciepełka. Domek stoi sobie na wysepce .
Nasze Solanki są najlepsze , czego dowodem jest uznanie internautów i pierwsza nagroda plebiscytu INOTOP- Polecamy Inowrocław.Nasze uzdrowisko odebralo dwie nagrody za swoje obiekty: za park i za wały obok tęzni.Wsród nagrodzonych obiektów znalazła sie nasza kultowa Kładka Pakoska , Kościół NMP tzw Ruina więcej szczegółow tu: http://www.ino-online.pl/...mosc=10502&nr=1
Czy ktoś z Was wie kiedy rozpocznie się budowa nowego sanatorium w Solankach? (z tego co pamiętam Amerykanin polskiego pochodzenia jest inwestorem tej budowy)
Nie pamiętam dat, ale był zapis, że w przeciągu X lat chyba 3 albo 5 ? W tegorocznym budżecie miasta nie widzę nic nt. budowy drogi dojazdowej czy uzbrojenia terenu, które to miasto ma fundować inwestorowi.
Ten inwestor mógłby się trochę "sprężyć' z budową - zawsze to ciekawa inwestycja oraz miejsca pracy. Może w tegorocznym budżecie na razie nie zaplanowano budowy drogi dojazdowej czy uzbrojenie terenu z uwagi na załatwianie różnych formalności z tym związanych? Z tego co pamiętam to nowe sanatorium miało być chyba na 100 lub 200 łóżek (chyba nie przesadziłem z tą ilością łóżek ) ?
400 łóżek, to już prawdziwy kombinat. Brzmi poważnie. Oby tylko w Parku Solankowym się to całe towarzystwo pomieściło. Ale miejsc pracy trochę w mieście przybędzie.
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 14:17
Mnie się podobają fotki Lesia. bo i wały - ukochane miejsce saneczkarzy jest i "kosmiczna stacja" odwierty koło ogrodów Papieskich. Żałuję, że tak szybko się ciemno robi i nie mam okazji tego sfocić.
Kolejny uroczy budynek, to budynek "Borowiny". Swoją urodą podnosi walory estetyczne już i tak ładnego Parku Solankowego. W zimowej szacie wygląda dostojnie.
Jak już mowa o solankach to napewnosłyszeliscie o tym ze będą wydłuzane w stronę ulic Wierzbińskiego i Rąbińskiej.Na tym terenie powstanie oczko wodne,alejki,ławki,drzewka i oswietlenie. Mozliwe ze takze remont przejdzie ul.Rąbińska z czasem ( odcinek ul.Boczna - M.Wierzbińskiego),więc straci swój brukowany charakter sądzę takze ze wraz z jej remontem znikną działa przeciwlotnicze co stoją przy niej więc jak ktos nie ma fotki z tym, to robic ujecia puki działa stoją jeszcze
To widoczek z Parku Solankowego. Za tą pergolą ma sowie miejsce staw. W okresie letnim działa na tym stawie fontanna ktora jest podświetlana. Po pergoli pną się róże.
Luter mówisz i masz.Wczoraj, czyli w niedzielę gdy wyszło słońce zrobiłam fotkę drugiej pergoli i przepompowni.Wstawię te fotki jutro.Jeszcze kilka innych niedzielnych fot.
A na dzień dzisiejszy, mam jeszcze zdjęcie tej uroczej willi. W której swoją przystań na czas pobytu znajdują kuracjusze goszczący na leczeniu w naszym mieście.
Wysłany: Wto 23 Lut, 2010 17:29
Ładne zdjęcia - pogoda dopisała
Pamiętam jeszcze jak ta pergola pełniła funkcje do której została stworzona. Potem nadeszły czasy krwiożerczego kapitalizmu i kolekcjonerzy stali uszczuplili ją o element łączący poszczególne słupy. Dziś póki co nie zanosi się na jej rewitalizację.
A ja Wam powiem,że mnie będzie szkoda tej zimy... Śniegu, plenerów, klimatu... Dawno takiej nie było
Ciekawy ,stary budynek.Wcześnie służył jako magazyn chyba środków opatrunkowych. Obecnie w remoncie . W samym sercu Parku Solankowego ma powstać w tym budynku przedszkole.
Raisa dzięki to teraz jeszcze Solanki SPA obfocić trzeba zwłaszcza z tyłu gdzie ma być restauracja
Co do przedszkola, już jakiś czas temu były ogłoszenia o pracę w nim ale chyba nie mogą wystartować w środku "sezonu nauki" czyli trzeba będzie czekać do września przyszłego na przyjęcia chyba ...