Spacerując po terenie parku, w okolicy tężni można kupić takie rękodzieło. Widoczny asortyment to wyroby z soli wydobytej na terenie i okolicy Inowrocławia.Sól Inowrocławska ma bardzo uroczy kolor. Jest koloru różowego.No chyba różowego , bo ja tak ten kolor widzę.
Te widoczne wyroby z soli o innej barwie to sól ale z innych terenów.
Sanatorium "Pod Tężnią" ma nową szatę ozdobną. Przy wejściu na teren budynku sanatoryjnego powstała taka urocza fontanna. Jest to zupełnie nowiutki gadżet. :roll:ładny element ozdobny.
Witam, nie jestem pewna czy to dobry wątek w tym temacie, ale to dla mnie ważna sprawa. Czy ktoś e społęczności na portalu ma informacje na temt planu Parku Solankowego z czasów Wilkońskiego? Nie chce mi się wierzyć, że takiej dokumentacji nigdzie nie ma. Jeśli nie takie z zupełnego początku istnienia Parku, to może po roku 1900?? Będę wdzięczna za wszelkei wskazówki co do miejsca w którym dokumentacja planistyczna może się znajdować.
Zdjęcie poniżej przedstawia hydrant na terenie solanek z czasów Wilkońskiego. Pytanie za sto punktów! W którym miejscu znajduję się nieżej zamieszczony obiekt?
Osobiście w inowrocławskich tężniach lubię ich klimat, i kolor solanki. W ciechocinku wszystko jest takie przemyslowe. Nic nie widać. A w Inowrocławiu zwłaszcza w słoneczny dzień idealne do fotografii artystycznej.
mam pytanie co to za figurki małych chłopców i wiewiórek? Rozumiem, że taka atrakcja? coś jak krasnale w Wrocławiu.
Wysłany: Pon 28 Lis, 2011 01:34
Ciekawe czy powróci kiedyś na solankowe wody pływający domek dla ptaków
Brakuje go
Immelmanka, jakie jest rozwiązanie hydrantowej zagadki? (zakład z zegarem słonecznym na wieży, czy może kąpiele borowinowe - zaplecze? -> to moje propozycje)
Wysłany: Wto 29 Lis, 2011 12:33
No, to zaliczam sobie punkt za odpowiedź
"Konserwacja wymaga bardzo dużych nakładów finansowych." - myślę, że nie powinno to stanowić problemu. raczej wymówka... wg mnie, ten obiekt (podobnie jak Zakład Przyrodoleczniczy) to niewykorzystany potencjał.
Czy Hydrant z zdjęcia wcześniejszego jest jeszcze w Solankach ?
Był od strony bramy wjazdowej do Zarządu Solanek tak ?
Obecnie od końca roku trwa tam rozbiórka i porządki, któregoś z budynków i myślę czy hydrantowi się ostało ...