... czyli Königliche Garnisonlazarett Hohensalza - miejsce, które do tej pory nie doczekało się jakiegoś szczególnego zainteresowania ze strony forumowiczów jak i lokalnego piśmiennictwa, a przecież jego relikty istnieją po dziś dzień...
Warto podjąć temat, przyjrzeć się z bliska temu co jeszcze jest do zobaczenia...
Bardzo ciekawe zagadnienie, ale mało zbadane. Chyba na ebay widziałam zdjęcie lazaretu z Inowrocławia z 1915 r. Teraz już nie mogę go znaleźć...
Chętnie dowiem się czegokolwiek o tym szpitalu.
I może w wolnej chwili sama czegoś poszukam.
Jak to zwykle bywa z "trudnymi tematami" pojawiają się przestoje. Zarówno materiałowe jak i merytoryczne
W tej drugiej kwestii wiele interesujących informacji nt. tego miejsca zawiera książka P. Strachanowskiego "Z dziejów lecznictwa w Inowrocławiu - część pierwsza do roku 1939".
O ironio, dowiedziałem się o jej istnieniu w okolicznościach czysto zawodowych, a nie hobbystycznych, wręcz absurdalnie przypadkowo
Szkoda, że nikt wcześniej nie dał znaku, że takowe dzieło jest...
Tymczasem w ostatnim czasie udostępniono naszemu forum fotografię, którą przedstawiam poniżej.
Osobiście lubię takie topograficzne zagadki, bo docelowo ukierunkowują na "pracę w terenie", a przez to przyczyniają się do odbycia swoistej podróży w czasie.
Rekonesans w terenie okazał się owocnym - na tyle że pozwolił on na wykonanie zestawienia widoku "z wczoraj" z tym co dziś.
No cóż... aura zimowa ma swoją specyfikę, natomiast dużym zakłóceniem w terenie jest ta nieszczęsna ścianka odgradzająca przydomowe działki.
Psuje ona zdecydowanie klimat, jednak nie na tyle by nie można było odbyć podróży do przeszłości
Poniżej efekt:
Niestety - dla nas, bo dla mieszkańców pewnie nie - zarejestrowana na archiwalnej fotografii część budynku została ocieplona, wskutek czego niektóre elementy zatraciły swą czytelność, m.in. zamurowane małe okienko czy wymienione okna jak również miejsce po kostnicy zajął budynek handlowy skutecznie przesłaniając fragment "Medyka" (choć na współczesnym ujęciu jest dokładnie w tym samym miejscu co widać po charakterystycznym trójkątnym szczycie dachu i fragmencie komina widniejącymi nad pawilonem handlowym).
Teraz pozostaje czekać, aż "duchy przeszłości" przywołane w tym wątku odwiedzą to miejsce
Pisania do szuflady ciąg dalszy...
Prawie, gdyż jak się okazuje, nasze forum ma swoich czytelników, którzy od czasu do czasu poszukują wiedzy na interesujący ich temat.
Tak też się stało z niniejszym wątkiem...
Zatem wracamy do niego i dalej gromadzimy, przeglądamy i wstawiamy, po prostu dzielimy się... (myślę, że zainteresowana osoba odbierze niniejszą "dedykację" ).
Kolejna mapka (powszechnie znana), a w zasadzie jej fragment, na którym naniesione są kontury budynków kompleksu szpitalnego:
Przy okazji - warto zwrócić uwagę na pewne rozbieżności względem wcześniej prezentowanej mapki
Skoro już jesteśmy przy widokach "z góry", przywołajmy kadr z filmu, który można obejrzeć na łamach serwisu Turystyka Historyczna -> w dziale Galeria-Video -> Luftwaffe nad Inowrocławiem. Otóż utrwalony jest na nim przelot samolotu właśnie nad interesującym nas terenem, a zatem można dokonać małego porównania względem ww. prezentowanych map.
Żeby nie być gołosłownym , a przede wszystkim niecierpliwym przyspieszyć proces poznawczy, poniżej wspomniany kadr z filmu:
Warto zwrócić uwagę na układ alejek, który w tej formie stał się zalążkiem powojennego "Ogródka Jordanowskiego"...
Przesuwamy się wzdłuż współczesnej ulicy Narutowicza...
Widok sprzed ponad stu lat, który w odniesieniu do współczesności należy lokalizować mniej więcej na dzisiejszą aptekę (pierwotnie sklep 'Tęcza') i kiosk z kwiatami...:
Główny budynek szpitala w pełnej krasie. Aktualnie bryła "sklockowana" poprzez nadbudowę i remont w latach 90-tych straciła swój historyczny wygląd...
Wysłany: Nie 08 Lip, 2018 21:41
K-hell, z jakiegokolwiek by nie pochodziło, to nie znam żadnego z torami tramwajowymi na.ul. Narutowicza...
A to wyżej, to "droszczowskie", przedwojenne, przed drugowojenne
Rozwiniesz myśl?
Wysłany: Pon 16 Lip, 2018 21:11 Królewski Szpital Wojskowy
Edward, super że dołączyłeś do tematu
Kultowy hydrant - jeden z ostatnich reliktów tej branży w panoramie miasta!
Dziś chyba już go nie ma
Na szczęście też mam o uchwyconego - odszukam/wrzucę.
W bliskim sąsiedztwie był jeszcze wrośnięty w drzewa drążek...
Tymczasem uzupełnię Twoje ujęcia pawilonu o stronę przeciwległą i z dwóch lat wcześniej, czyli 2006r.:
Wysłany: Wto 17 Lip, 2018 10:40 Królewski Szpital Wojskowy Inowrocław
Szczęściarz
Ja pomimo tego, że za młodu bujałem się na nim, nie zdążyłem go sfocić
Za oknem deszcz...
Zaowocowało to poniższym zestawieniem:
Mam nadzieję, że rozwiewa wątpliwości co do formy rozbudowy głównego budynku
Edward, a kojarzysz może "legendę o zakopanych karabinach" na terenie parku?
Za moich czasów takie coś "chodziło" pośród dzieciaków...
Wgrywam zdjęcie drzewa z drążkiem ponownie.Myślę,że tym razem skopiuję się prawidłowo -w pełnym rozmiarze.Dołaczyłem niedawno i stąd pewnie brak doświadczenia. A więc zdjęcie z sierpnia 2008.Ciekawe czy dzrewo drążek jeszcze tam są.Pozdrowienia dla członków grupy.
Świetnie, że wstawiłeś (że masz) to zdjęcie
Nie pozostaje nic innego jak pójść w teren i zweryfikować jego istnienie
No, to ode mnie też sprzed kilku lat kolejna porcja - może coś wyda się Tobie znajome?
Na pierwszy rzut "mój" hydrant
Tymczasem praca wre...
Tych, którzy zapoznali się z wcześniej prezentowanym zdjęciem (notabene, na pytanie z nim związane nie było z Waszej strony odpowiedzi ) jak i nowych czytelników, którzy śledzą temat bez logowania, zapraszam do prawdziwej podróży do przeszłości, natomiast samych bohaterów postanowiłem przenieść do przyszłości bez pytania o zdanie
Zachęcam do zabawy w "znajdź różnice"
[kliknij w zdjęcie aby powiększyć]
Prawdziwa historia, po której można deptać, bez obaw o profanację
Swoją drogą, przyjdzie czas i na te elementy, które znikną ustępując miejsca jakiejś współczesnej aranżacji dojazdu do głębiej położonych części byłego kompleksu szpitalnego :/
Widniejący na zdjęciu niski budynek z lewej strony służył w latach 60 tych jako hotel-internat garnizonowy dla wojska. Mieszkali w nim zarówno pracownicy cywilni wojska jak i żołnierze zawodowi oczekujący na przydział mieszkania. Pamiętam ,że gdy jako chłopiec bawiłem się przed hotelem ,w drzwiach stał żołnierz dyżurny ,który nie wpuszczał nas do środka… Później obiekt zamieniono na mieszkania. Mieszkałem w stojącym obok ( istnieje przebudowany do dziś) domu na rogu Narutowicza i Konopnickiej ( wtedy Narutowicza 44 -zdjęcie na forum kilka stron wyżej ) i widziałem codziennie budynki dawnego szpitala z własnych okien.
W budynku głównym w latach mojej podstawówki ( obecne III LO –wówczas Szkoła Ćwiczeń przy Liceum Pedagogicznym ) były mieszkania. Mieszkała w nim min moja koleżanka z klasy Ela Z..s oraz nauczycielka pani Kiełpińska, która pracowała w Inowrocławiu jeszcze przed wojną. Często podczas lekcji opowiadała nam o sławetnej krwawej nocy po wkroczeniu hitlerowców do Inowrocławia..
Jeszcze jeden detal-żeby nie zanudzić forumowiczów…Z tyłu za widniejącym niskim budynkiem istniał jeszcze jeden niższy budynek o podobnej budowie.W latach 60 tych i później również służył za mieszkania -obecnie archiwum.Mieszkał w nim Pan K, kierowca który pomagał nawet podczas rozbiórki tegoż domu czasie gdy zaczęto przygotowywać budowę archiwum ( informacja prosto z archiwum). W archiwum niestety nie istnieją żadne zdjęcia ani dokumenty obrazujące oryginalny wygląd szpitala. W pawilonie parterowym istniejącym do dziś mieszkał wówczas ksiądz z kościoła garnizonowego. O straży miejskiej nikt jeszcze wtedy nie słyszał…
Nie wiem czy dobrze widzę za małym budynkiem po lewej stronie widoczny jakby narożnik jeszcze jednego budynku o którym napisałeś. Chyba ze się mylę i poniosła mnie fantazja.
Oto plan rozmieszczenia budynków dawnego szpitala garnizonowego w Inowrocławiu na podstawie zdjęcia lotniczego z 1957 roku.
Odległość między budynkami dość wyraźna. Opisy dotyczą budynków przebudowanych -nieistniejących ,jak pawilonu do dziś zachowanego.
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---