Wysłany: Pią 27 Lis, 2009 23:57 Kolej wąskotorowa
Temat do tej pory chyba nie zaistniał na tym forum, a ostatnimi dniami poza nim miałem przyjemność go podejmować.
Mowa w tym miejscu o dzielnicy Mątwy i reliktach kolei wąskotorowej, jej przebiegu itp.
Jakiś czas temu próbowaliśmy dotrzeć podczas wcześniej wspomnianej rozmowy do tego, którędy przebiegała linia biegnąca od nieistniejącego mostu nad Kanałem Noteckim w kierunku Janikowa
Nitkę wzdłuż ul. Mątewskiej dobrze pamiętamy mam nadzieję (relikt jaki się zachował w postaci torowiska wtopiony jest jeszcze nadal w asfalt drogi w kier. Sikorowa)
Konkretnie sytuację problemową stwarza nam dzisiaj skrzyżowanie torowisk: wąskotorówki (kier.Ludzisko/Janikowo) z koleją tradycyjną (linią w kierunku Kruszwicy). Powinien być "tunel" w wale kolei normalnotorowej...
Co do tych torów na ul.mątewskiej to śa jescze ale tylko fragment w asfalcie, a dalej to nie wiem.Co do skrzyzowania co w/wymieniłes to raczej jesli pamietasz gdzie mniejwiecej było to powiedz, bywalem często na Noteci ale nie widziałem tego
Wysłany: Pią 25 Gru, 2009 23:22
Wygląda na to, że miałem przygotowany materiał do wrzucenia na stronkę forum i... nie wrzuciłem! Dramat tym większy, że usunąłem go z komp jako już wrzucony
Muszę teraz odczekać... ochłonąć... i nabrać weny twórczej
Ehh.... Przezorność popłaca... Nie poddałem się. Zacząłem szukać (kosz regularnie opróżniam, zatem trzeba było retrospekcji do dnia porządków...)
Jest Cały materiał poglądowy o który mi chodziło
Zatem nadrabiam sklerotyczną zaległość.
Lesiu12345 (wiesz co, pozwól że będę do Ciebie w skrócie pisał, bo to 123... za długie jak na mój punkt widzenia, a i tak innego poza Tobą Lesia na forum nie ma, ok? )
Całość rozchodzi się o to miejsce:
To widok na okolice nieistniejącego mostu nad Kanałem Noteckim.
Zestawmy teraz ten widok z 1944 rokiem, na mapie z którego widać jak biegły tory:
Widać jak kierują się w stronę ulicy "Poznańskiej" (choć to już nie ona, a krajówki K-15/25). Lecz zanim tam dotarły przecinały szlak kolejowy na Kruszwicę.
Dla zwiększenia czytelności złóżmy materiały w jeden:
W kółku zaznaczyłem miejsce, o które mi chodzi, czyli punkt przecięcia się torowiska wąskotorówki z koleją normalnotorową. W tym miejscu kojarzę przepust w nasypie. Śladu po nim nie ma
Mozesz mówic mi ,, Lesiu"lepiej tak będzie. Co do tego skrzyzowania , to kiedys siedziałem na tym zlikwidowanym moscie, inie było widac zadnego skrzyzowania torów, widocznie zasypali ten wał. Dalej przecinająć asfaltowke i jadać w strone kruszy zamkowej takze nie ma tych torow już.Takze w centrum kruszy zamkowej bo powinny przeciac drogę na Piotrkowice i Żalinowo
Pytałam już kilka osób związanych z koleją o tą kolejkę wąskotorową w Mątwach.Ale jakoś uciekła ludziskom z pamięci ta kolejka w Mątwach a już jej przeprawa przez Kanał Notecki to "czarna dziura" w pamięci.Ale nie poddaje się i mam kilka pomysłów kogo jeszcze można pytać
Wysłany: Sob 26 Gru, 2009 22:21
Byłem... nawet dzisiaj
Przepustu brak... Zlikwidowany, nasyp uzupełniony, teren podniesiony do poziomu pól, tak więc obniżenia też już nie ma (po plantowaniu na fot.sat. widać inny odcień ziemi, którą wypełniono wykop pod tory.