Ostatnio przychodnia p.gruźlicza rozebrany ok. 1973 w związku z budową drugiej jezdni ul Dworcowej. Przedtem dom Levy'ch, potem rezydencja landrata Willamowitza.
Wysłany: Wto 15 Gru, 2009 13:22
Właśnie do końca nie byłem pewien co do kolejności tych właścicieli (moja "znajomość" niemieckiego nie pozwala na dokładne określenie właściwego szyku/składni, z których wynikało kto od kogo. Do tego czcionka gotycka... Dlatego super, że to przybliżyłeś)
W późniejszym czasie postaram się wygrzebać z kadrów starych ujęć sylwetkę tego budynku (za wiele materiałów niestety nie ma, tzn. są a interesujący budynek jest albo w tle, albo zbyt marginalnie ujęty).
Z tymi miejscami wiąże się jeszcze historia placówki Gestapo..., prawda?
Zapewne część z Was pamięta jeszcze budynek niski, parterowy w sąsiedztwie w/w, na którego bocznej ścianie od strony ronda była reklama PZU (charakterystyczna, w ostatniej formie jaką zapamiętałem był na niej namalowany samochód). Czy to ten sam budynek który przylega do "przychodni"? Bo na to wygląda
M. Levy mieszkał przed 1903, bo w księdze adresowej jest już na Solbadstr. 11.
Jest Ewa Levy lecz pod numerem 59. Reklamy nie kojarzę, lecz raczej musiała by być na sąsiednim budynku (biblioteka pedagogiczna) bo tam była pusta szczytowa ściana.
Wysłany: Wto 15 Gru, 2009 23:40
Ok. Czyli ten niższy był biblioteką?
Reklamę widoczną na ścianie budynku (tego niższego)bmam gdzieś w jakiejś książce,tj. okolice nas interesujące, ale rzecz jasna będzie ona baaaaardzo w tle. Postaram się w wolniejszej chwili odszukać.
W latach 70 oba budynki pokryte gładkim tynkiem w zółtawym kolorze sprawiały wrażenie jednego budynku, którego cześć była parterowa. Na tym zdjęciu wygląda jakby to były dwa budynki. W tym parterowym też była przychodnia, wejście od szczytu, więc na tej ścianie reklamy chyba nie było. Jeśli byłaby na tym budynku to może na tej części piętrowej przy spadzistym dachu parterowej części. Biblioteka to już inny budynek dalej (chyba jeszcze stoi)
Widok po wybudowaniu ronda http://nasza-klasa.pl/pro...ery/album/2/286 . Jest tam tez profil p.Marii , która tam mieszkała, zna więcej szczegółów. Myślę, ze chętnie się podzieli.
Ale w którym miejscu znajdowała się reklama, na mniejszym zdjęciu widać białe tło nad wejściem, nie kojarzę czy był tam jakiś napis, czy zamalowane poniemieckie.
Muszę się z tym tematem przespać.Czyli poszukać w pamięci. Bo to miejsce ze zdjęcia tak bardzo się zmieniło do dnia dzisiejszego.A było w tamtej okolicy sporo ciekawych już dziś nie istniejących miejsc.
W niskim była przychodnia dla dorosłych, z drugiej strony wchodziło się do dziecięcej. Było przejście z jednej części do drugiej dla personelu.
Budynek Kr. Jadwigi 48 (stary numer 32?) Była tam przed wojną piekarnia. W latach 50-60 warsztat naprawy rowerów - na murowanym słupie bramy (zachował się do zeszłego roku teraz robią ogrodzenie więc nie wiem) było kółko od małego roweru kręcące się na wietrze. na i pietrze było stanowisko obrony. Nie wiem czy strzelali w kierunku Dworcowej czy Marcinkowskiego. Na Marcinkowskiego stał piętrowy budynek otynkowany na biało, na którym widać było mnóstwo dziur po kulach (lokalizacja mniej-więcej gdzie smietniki nowego bloku). Nie wiem kiedy rozebrano ten budynek z nr bodajże 8 - chyba lata 70, ani też kiedy zniknął ten na Królówce.
budynek umiejscowił bym bliżej u zbiegu Marcinkowskiego i zachodniej jezdni Dworcowej. Rozebrano go, bo zachodziłby na wschodnią jezdnię. Powiatowa Biblioteka Pedagogiczna to ten budynek za stacją paliw u góry zdjęcia. A co to jest TROPS?
Powiatowa Biblioteka Pedagogiczna działała do 1975 r., później przemianowano na Wojewódzką Bibliotekę Pedagogiczną filia w Inowrocławiu. Nie wiem kiedy dokładnie przestała funkcjonować, zapewne wkrótce po przemianach 1989-90. W zasadzie nic więcej o niej nie wiem, jakieś notki pojawiały się zapewne w ówczesnej prasie lokalnej.
Mnie zastanawia z kolei inny budynek położony (chyba o dwie posesje) dalej, z żółtej cegły, o dość dziwnych kształtach.
Miejsce o którym jest mowa zupełnie uległo przebudowie.Ponieważ mnie osobiście z Inowrocławiem łączą jedynie już dorosłe wspomnienia to wiele szczegółów uciekło z pamięci. Ale jak wracam do wspomnień oglądając te widokóweczki, obrazki już zapomniane zaczynają nabierać kolorytu.
Wysłany: Pią 05 Lut, 2010 14:25
Kolejny widok, zbliżone ujęcie niestety jakoś tak wyszło, że ten kadr cieszył się największym uznaniem ówczesnych fotografów Trudno, zbierze się choć te
Witam wszystkich, bardzo ciekawy temat i przy okazji mam pytanie, czy ktos ma moze zdjecia z drgiej strony ulicy, kiedys tam byla stacja benzynowa na przeciwko dawnego rowerowego, jako male dziecko pamietam troszke ta stacje i zastanawiam sie w ktorym roku zostala ona zlikwidowana
Ta stacja została przeniesiona na Szosę Bydgoską, lecz trudno mi powiedzieć , w którym roku. W 1964 powstało rondo. Stację mogli przenieść najwcześniej właśnie wtedy.
Wysłany: Śro 13 Kwi, 2011 12:07
Wątki długodystansowe, do których niewątpliwie należy i ten, mają to do siebie, że z biegiem czasu pojawiają się nowe materiały,dające możliwość szerszego spojrzenia na dany temat.
Tym razem 'upragniony" widok tytułowego budynku ukazujący go niemal w całości - no w każdym bądź razie z dalszej odległości, dzięki czemu widać boczne wejście przez "altankę" i jeszcze jedno zabudowanie:
Cóż, widzę ulicę Dworcową i w głębi zdjęcia budynek po lewej stronie patrząc na zdjęcie. To był jakiś budynek z historią w tle.Może ktoś napisze z jaką historią. Mnie z Inowrocławiem łączy dorosłe moje życie i muszę prosić o pomoc .
Wysłany: Wto 03 Sty, 2012 13:54
Chodzi Tobie zapewne o budynek w tle, którego dziś już nie ma (dawna piekarnia Barteckiego)? (miejsce/plac gdzie aktualnie sprzedawane są warzywa z przyczepy, obok kurczaki z rożna).
Jego epizod wojenny (II W.Św.) jest taki, że z niego ostrzeliwano nacierające wojsko niemieckie we wrześniu 1939r.
Tymczasem kolejna odsłona podróży do przeszłości - kadr z 1968 roku: