Wysłany: Nie 18 Paź, 2009 01:05 Cmentarz komunalny - Częstochowa
Trafiłem na niego czysto przypadkowo, tj. przy okazji robienia foto ze schronów tworzących Przedmoście częstochowskie.
Właśnie w jego obrębie znajduje się jeden z obiektów - tradytor jednostrzelnicowy (którego wizerunek przedstawiam w stosownym miejscu na forum).
Wracając do samego cmentarza. Jestem pod bardzo dużym wrażeniem, spowodowanym walorami estetycznymi i układem tego miejsca...A przede wszystkim ładu i porządku, swego rodzaju logiki, panującej wszędzie gdzie wzrok sięgał...
Miejsca pochówku: tradycyjne, "amerykańskie" (pierwszy raz spotkałem się z takimi 'na żywo'-bardzo estetyczne, oszczędne w miejscu), ściany pamięci i kolumbaria.
O samym miejscu można by wiele pisać, ale żadne słowa jak i zdjęcia z poniżej nie zastąpią osobistego odbioru. Tak więc zachęcam zainteresowanych przy okazji pobytu w Cz-wie, do odwiedzenia tego miejsca (choćby dla "bunkra" )
Wysłany: Nie 18 Paź, 2009 20:10
Mało tego, to istnieje jeszcze za życia możliwość rezerwacji miejsca dla swojego pochówku. Ciekawe ilu lokalnych pasjonatów fortyfikacji skorzysta z tej sposobności
Drugim takim cmentarzem w Polsce, w którego obrębie znajduje się obiekt fortyfikacyjny jest m.in. Kalisz, z którego zdjęcia są na naszym forum.
Hm,cmentarz super sie prezentuje. Ciekawe czy w schronie można zarezerwować miejsce ? w pierwszej chwili spogladając na schron i tablice nagrobne wszystkie takie same,sądziłem,że to cmentarz wojskowy.
Ale czy ten cmentarz dopiero się zapełnia.Czyli że dopiero w niedawnym czasie powstał.Patrząc na nagrobek z tą przejmującą figurą anioła z podniesionymi ramionami do góry, i datą pochówku myślę że cmentarz można uważać za bardziej współczesny.
Wysłany: Pią 23 Paź, 2009 09:40
Dzięki temu że bunkier jest na terenie cmentarza jest dobrze zachowany nie tak jak w innych przypadkach, które przedstawił dr Faustus. Podoba mi się minimalizm na tym cmentarzu..