Pierwotny budynek dworca kolejowego został wzniesiony w roku 1867 (tj. wraz z oddaniem do użytku drogi żelaznej) wg projektu Alfonsa Ferdynanda Kropiwnickiego. Była to budowla parterowa typowa dla architektury carskiej Rosji. Budowę obecnego budynku zakończono w 1928 r. – autorem projektu był architekt Władysław Kwapiszewski. Obiekt ma ogromną dwukondygnacyjną facjatę, stylowo nawiązuje do renesansu. W środku znajduje się duży hol z antresolą i kilka pomieszczeń bocznych.
Wysłany: Czw 31 Paź, 2013 11:56
Od razu poproszę o więcej fot wieży wodnej (do stosownego działu) i może samo zbliżenie telefonu (tabliczka znamionowa?)
Sam dworzec bardzo ładny w swej bryle i jak na dzisiejsze czasy zadbany.
Z wnętrza foty jakieś zrobiłeś?
Od razu poproszę o więcej fot wieży wodnej (do stosownego działu) i może samo zbliżenie telefonu (tabliczka znamionowa?)
Sam dworzec bardzo ładny w swej bryle i jak na dzisiejsze czasy zadbany.
Z wnętrza foty jakieś zrobiłeś?
niestety - wówczas nie byłem orientowany na robienie zdjęc wszystkich obiektów.
Byłem u wnuczki i z nia - tyle ile czasu miałem, i to było raczej objazdowo.
Ale... poprosze znajomego z BP o zrobienie interesujących Cie zdjęć....:)
Wysłany: Czw 31 Paź, 2013 12:12
Myślę, że to nie wyłącznie moje indywidualne zainteresowanie
Większość z nas odwiedzających ten temat będzie zainteresowana wnętrzem (a nie wszyscy jeszcze wrócili na forum po przeprowadzce...).
No, a z tym foceniem to masz rację, też doświadczam "po czasie", że można było/wręcz trzeba - robić więcej zdjęć ??:
No cóż, ale zawsze wytycza nam na przyszłość kolejne cele - chociaż tych i tak bez tego nie brakuje
Mimo wszystko super, że są ludzie, którzy doceniają takie miejsca