Wysłany: Nie 30 Maj, 2010 14:16 Bateria Goeben - Świnoujście
Ta wieża ale bez tej części metalowej w czasie działań wojennych służyć miała do kierowania ogniem. :roll:Na dzień dzisiejszy można w środku obejrzeć zdjęcia z czasów jej świetności.
Ta metalowa nakładka ze schodami to już zupełna nowość .Można się wdrapać i podziwiać panoramę. A na samej górze ma swoje siedlisko punkt obserwacyjny penetrujący okoliczne lasy, wyłapując siedlisko pożaru.W czasie naszej obecności na wieży był dość silny wiatr .Tak że miałam wrażenie jej ruchów. Było przeżycie
No i oczywiście wszech obecny deszcz.
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
Z tym że nie wiem czy ci wiadomo że "kogutek" (czyli ta budka z okienkami i "wyglądkiem " dla dalmierza) na tej wieży to już była prawdopodobnie nasza powojenna konstrukcja.
Wysłany: Pią 02 Maj, 2014 15:00
gogo-dimpek napisał/a:
(...)nie wiem czy ci wiadomo(...)
Pierwotnie był "hełm" z dalmierzem.
Nie wiem (tj. nie mam 100% pewności), kto był inicjatorem tej nadbudówki po demontażu dalmierza, jako że był to okres kiedy teren był jeszcze we władaniu Rzeszy
Na wieży pomieszczenia mieszkalne, może choć w tej chwili nie pamiętam rozkładu wnętrza. Powiem tak spać w wieży można było, oczywiście na podłodze (karimata lub materac) ale wiało z wszystkich okien. Względnie spać spokojnie można było na ostatnim pietrze bod szybem do "kogutka", no nie bezpośrednio. Na parterze nie dało rady bo był żużel na podłodze a w sąsiedztwie wieży komary w nocy cięły prze-okrutnie (co ciekawe na tym piętrze pod szybem już nie cięły).
Spokój od ludzi i od komarów był na wydmowych-"rokossoszczakach ". Ludzie nie zaglądali a komary uciekały stamtąd, można było nie tylko spokojnie spać lecz i bez obawy zostawić sprzęt i nic nie zginęło.
Jeżeli chodzi o wygląd przedwojenny to zgadza się był tam hełm z dalmierzem, chyba w muzeum w Penemünde widziałem takie zdjęcie. "Kogutka" postawiono już po wojnie i na pewno postawili go nasi albo Rosjanie, nie pamiętam już w związku z jakim aspektem naszej lub innej "Układowo-Warszawskiej" obrony wybrzeża w tym rejonie.
Szukałam fotki z wnętrza tej wieży ale żadnego nie znalazłam Musiały być na tyle nie czytelne że skasowałam szukając w "pamięci" to jestem przekonana że tak mniej więcej w połowie obiektu pokazano pomieszczenie mieszkalne.
[ Dodano: Nie 04 Maj, 2014 19:38 ]
Dodam, że wchodząc na górę deszcz padał i było koszmarnie zimno.Mniemam że przy dobrej pogodzie widok zapiera dech. Myślę , że obiekt służy do celów wypatrywania ognia, czyli ognisk zapalnych .