Wysłany: Pią 20 Mar, 2009 16:37 Ślady wojny na ulicach miast
W zasadzie to poniższe zdjęcia zainspirowały mnie do powołania do życia nowego tematu, w którym teraz się znajdujemy. "Ślady wojny na ulicach miast" to propozycja dla użytkowników forum, by upamiętniali takie miejsca, które w sposób bezpośredni naznaczone są piętnem wojny - nie tylko ostatniej (dla nas II W.Św.), ale i wcześniejszych konfliktów, w tym lokalnych.
Na dobry początek proponuję świeże zdjęcia na których są pięknie zachowane drugowojenne napisy! Dopóki jeszcze są warto je upamiętnić i zachować choćby w tej foto-formie
dr.Faustus ja proszę o przybliżenie tematu strzałek. wiem że strzałki malowane na budynkach wskazywały kierunek do schronów. Ale na tych zdjęciach widzę na jednej stronie budynku wiele strzałek.Może ich przeznaczenie miało też i inne znaczenie.
Wysłany: Pon 01 Sie, 2011 22:44
No są. Na samym Westerplatte masz aż 2, do tego wcześniej jest 25 BAS, wygolony z drzew, kompletny wastland. Przymierzają się do rozbudowy portu, więc z tąd ta wycinka drzew. Koszary, które są w kompletnej ruinie, pewnie rozbiorą. Niepewna jest też przyszłość pozostałych obiektów, które notabane podczas budowy Portu Północnego i Terminala Zbożowego ucierpiały, znaczy budowa Portu ważniejsza niż jakieś tam bunkry.
Tak więc, wstawiam owy napis. Na ścianach budynku widać ślady po kulach. Tego napisu na sąsiedniej klatce nie pyknąłem, bo nie doczytałem, że są dwa:)
Wysłany: Wto 26 Lis, 2013 14:51
Zanim pojawi się odpowiedź od Werttrewa dorzucę coś od siebie, z Łodzi.
Taką pionową - trochę dziwną , ale jak domniemam wskazuje, że LSR/K znajduje się wewnątrz bramy, w podwórzu
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
Miejsce we Wrocławiu mocno naznaczone wojenna historia czyli płot przed budynkiem dyrekcji "Fadromy" przy ul. Grabiszyńskiej. Jak się dobrze przyjrzeć to widać tę historie walk o miasto. Jako że "sojusznicza" armia szła od południowego-zachodu gdzie praktycznie większych umocnień nie było. Pomijając kilka schronów typu IR-ów (Infanterie Raum) jako budowle większe, lecz dla samej obrony o raczej dość problematycznej wartości.
Poszukam lecz nie obiecuje ze od razu się znajda. Więcej takich pamiątek jest na fasadach domów lecz to już powoli zanika, z reszta chyba jak wszędzie.
Mur jednego z zakładów (gazownia) przy ul. Tęczowej we Wrocławiu w południowo-zachodnim rejonie miasta (rejon mojego miejsca zamieszkania). Gdzie akurat było duże nasilenie walk ulicznych. Ciekawe że nie wszędzie w tym rejonie tak jest, częściowo wszelkie elewacje już są załatane i śladów nie widać.
Fotka jednego z domów jednorodzinnych niedaleko ul. Hallera (rejon południowy-zachód, czyli jeden z kierunków z którego szło natarcie). Jak widać na przedstawionej ścianie domku "Wania" z "Griszą" nieźle tutaj grali na ckm-ach.
Niewielki lecz w miarę dość dobrze naszpikowany śladami po kulach, fragment ściany biblioteki uniwersyteckiej znajdującej się w okolicach Rynku oraz kina Helios przy ul.Kazimierza Wielkiego. Reszta tej ściany jest tymi znaczkami też nieźle naznaczona.