Wieś Biskupice Radłowskie, należąca obecnie do diecezji tarnowskiej, figuruje w spisie biskupstwa krakowskiego już w XIII w. Wspomina o tym kronikarz Jan Długosz – oraz zapiski parafialne w Radłowie.
Biskupice były wsią kościelną, z której synowie chłopscy trafiali do szkół parafialnych i katedralnych. Długosz wspominał o Biskupicach przy Radłowie, podkreślając że jest to wieś "dobrze prosperująca, licząca 17 łanów, 3 karczmy, najlepszy dwór biskupi w kluczu radłowskim". Kilku chłopów z Biskupic walczyło w Bitwie pod Grunwaldem (Długosz).
Słup graniczny z 1450 roku zbudowany przez Zbigniewa Oleśnickiego (jest to najstarszy i najlepiej zachowany tego rodzaju zabytek w Polsce),
"ten znak posiadłości duchowne rozdziela i pańskie.
1450 rok 9 maj
na prawo daję duchowieństwu , na lewo przyznaję panom"
Wysłany: Pon 16 Gru, 2013 17:40
JanPoszept, absolutnie świetna ciekawostka!
Nie spotkałem się z czymś takim do... czasu Twojego wpisu na forum
Że też w ogóle takie coś przetrwało
To jest w jakimś szczerym polu/we wsi/inny wariant?
Z tym fantem kojarzy mi się tylko - choć to inna branża (bo "kilometrówka") - słup milowy w Koninie, którego mijam, a do tej pory nie sfociłem
Może to mnie zmotywuje do zboczenia z trasy
Co prawda to akurat Wrocław a nie Biskupice, lecz i my mamy takie słupy graniczne.
Są to jak widać pozostałości dawnych rogatek miejskich, a dokładniej rogatek pamiątkowych. Ten słup mieści się nad Odrą w okolicach mostu Trzebnickiego.