W następnym poście pokażę kilka zdjęć z schronu zamaskowanego w budynku , którym również opiekuje się muzeum , dodam tylko ,że ekipa jak i cała ekspozycja to dzieło pasjonatów a muzeum jest prywatne .
[ Dodano: Śro 08 Sty, 2014 08:00 ]
Zanim przejdziemy do zdjęć krótka historia czyli dlaczego były tak maskowane
Wałcz (niem. Deutsch Krone) stanowił najsilniejszą pozycję obrony Wału Pomorkiego .Schrony bojowe znajdują się poza miastem. Trzon fortyfikacji stanowiły grupy warowne "Cegielnia" (nazwa powojenna to „„Czapa Hitlera” ) i "Marianowo", które usytuowano tuż przed linią kolejową. Drugą linię stanowiły lżejsze schrony wkomponowane w fortyfikacje polowe. Ostatnią linią obrony były schrony umieszczone na terenie koszar 32 pułku artylerii (jednym z tych schronów jest obiekt który pokazałem w pierwszym poście ) . Schrony te zaczęto budować od 1932r . Budowane w Wałczu i okolicach bunkry starano się dopasowywać do istniejącego krajobrazu . W mieście maskowano je budując je wewnątrz budynków –budując budynki na nich . Maskowano równierz otwory strzelnicze np. w bunkrze koło garnizonu artylerii otwór strzelniczy był zamaskowany tabliczką z nazwą miejscowości. W ten sposób starano się ukryć fakt budowy nowych fortyfikacji przed polskim wywiadem.
Zdjęć zamaskowanych schronów na terenie byłego Wałeckiego Garnizonu wkrótce
Wysłany: Czw 09 Sty, 2014 13:21
Zlot był zacny W.O. - zgadza się
Braliśmy nawet udział w przemarszu (w ramach obchodów jakiejś miastowej rocznicy) - my jako bunkrowcy
Kilka eksponatów służyło nam jako rekwizyty [coś małego na kółkach na pewno ]
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
To jest muzeum gdzie wszystkiego można dotknąć, wziąć do ręki lub założyć na siebie. Potwierdzić to może moja rodzina i znajomi, jako że tam byliśmy.
A co się tyczy schronu wspomnianego przez Jacekwoja3, to o nim jest ostatnio spora polemika na stronie "Fortyfikacje.net..itd." w rozdziale o fortyfikacjach niemieckich, temat: "Zamaskowany schron"
Wysłany: Sob 08 Lut, 2014 22:13 wałcz fortyfiakcje pommernstellung bunkrowiec
Dokopałem się do archiwum (płytowego) z 2005 r.
Za dużo zdjęć ze środka nie mam, nie robiłem
To były czasy kiedy na topie były karty pamięci 256 i 512MB...
Więc i oszczędnie się podchodziło do tematu (więcej jest przeznaczonych na obiekty )
Wspomniany przy jakiejś okazji przemarsz bunkrowców w ramach lokalnej imprezy:
z tego co ja pamiętam to Muzeum Wału Pomorskiego w Wałczu jest właśnie na teranie jednostki lub tego co po niej zostało. Malutkie ale pełne atrakcji, makiet rzeczywiście nie było , może są dwa muzea . Chyba nawet to jest na skraju miasta, gdy byliśmy tam z miejscowym DKTX udało nam się wejść do bunkra przy bramie który jest ukryty w drewnianym budynku udającym pomieszczenie gospodarcze
Tutaj filmik z naszego zwiedzania muzeum
z tego co ja pamiętam to Muzeum Wału Pomorskiego w Wałczu jest właśnie na teranie jednostki lub tego co po niej zostało. Malutkie ale pełne atrakcji, makiet rzeczywiście nie było , może są dwa muzea . Chyba nawet to jest na skraju miasta, gdy byliśmy tam z miejscowym DKTX udało nam się wejść do bunkra przy bramie który jest ukryty w drewnianym budynku udającym pomieszczenie gospodarcze
Tutaj filmik z naszego zwiedzania muzeum
W drewnianym budynku ? Przy bramie jest schron zamaskowany ceglanym budynkiem którego strzelnica jest zasłonięta deską ( kiedyś tablica z nazwą ulicy).
DrFaustus w Wałczu jest jeszcze Muzeum Ziemi Wałeckiej i tam też jest jakaś ekspozycja dotycząca walk -znajduje się ono w centrum miasta . Nie byłem tam ale ,że już w czwartek wyjeżdżam do Wałcza będzie to jedno z miejsc do zobaczenia
oczywiście że Macie rację , byłem tam kilka lat temu a w pamięci utkwił mi obraz drewnianego dachu od wewnątrz jak żeśmy weszli na strop tego schronu/bunkra , drewniane również były okiennice które opadały w chwili prowadzenia ostrzału . Budynek oczywiście z cegieł a w środku bunkier.
Adres muzeum to ulica Wojska Polskiego 99
W tym zamaskowanym schronie przy ulicy raczej jest za mało miejsca aby ustawić tam makietę. Służę kilkoma fotkami z tego obiektu, identyczne były na "Fortyfikacje. net", "jacekwoj3" je kojarzy zapewne bo się o ten obiekcik dzięki fotkom nieźle "pogryzł" z Mirkiem (chyba facet jest z Łodzi) ile pamiętam. Przez co temat był ciekawy, była istna burza mózgów.