Wysłany: Pon 21 Gru, 2009 02:31 Rozjazd z "Węglówki"
Witam,
od dłuższego czasu zastanawiały mnie obiekty ukryte w krzakach w obrębie tzw. "kolejowej obwodnicy" Inowrocławia, czyli rozjazdów Węglówki do Inowrocławia i omijających go.
W temacie o wieżach ciśnień chciałem poprosić, żeby chociażby Pan admin przy Joggingu przebiegł z 1,5 km dalej by sprawdzić co to budowle, ale ..
Otworzyłem googlemaps ... i oczom ukazał się ... sami zobaczcie:
-pod wyrazem Satelita cień rzuca nam Wieża Ciśnień, co by się orientować w odległościach
- widać strasznie równe szerokie linie ... zasypany rów ?
- no i widać oczywiście "krzaczory" z trapiącymi mnie budowlami (ziemianki ?) (lewy dolny róg)
Patrząc na rok 1944
- dwa oznaczenia B.W. -> Bahnwärter -> Budki Dróżnicze. Z okien pociągu widać że jedna chyba opuszczona.
- wzdłuż torów przy Dróżniczówkach rampy ... akurat przy tej z "krzaczorami" dużo krótsza
Ale wracając do tematu:
- Co może kryć się w krzaczkach ? ziemianki ? schron dla dróżnika/ków?
- Czy coś zostało z ramp ? I czy mogli w tym miejscu być wyładowani jeńcy wojenni przebywający w okolicy Rąbińskiej (po części, wiem że kawałek peronu jest przy bliższej Dziarnowa B.W.)
- Czym są te regularne szerokie linie w ziemii widoczne z satelity ?
- Czym jest obiekt (przy dróżce od liczby 85 w dół) którego kanał prowadził do "dużego" kanału ?
i googlemaps , a przekonacie się ile widać z satelity starych dróżek i ile obiektów przetrwało do dziś M.in TROTZEN (cokolwiek to jest, coś związanego ze zbiornikiem wodnym)
EDIT:
Brązowy - rampy/perowny
Jasny błękit - stróżówki
Niebieski - domy/obiekty które istnieją
Czerwony - wieża ciśnień
Żółty - kanał i "ciek"
Różowy - obiekty których brakuje (obiekt po prawej- widać fundamenty, nawet na screenie z przybliżenia tutaj, są one idealnie na tej równej szerokiej białej linii)
Natomiast co do tych regularnych linii w ziemi to najprawdopodobniej rurociąg z solanką między Janikosodą, Sodą Mątwy i .... nie wiem ślad gubię w Płonkówku może tam jest jakaś pompa solanki ?
Wysłany: Pon 28 Cze, 2010 23:32
Monte.cristo, dzięki za czujność i cynk.
Z tego wszystkiego aż zakładam tam swój profil, by móc co nie co konfrontować z wirtualna rzeczywistością i być na bieżąco co w lokalnej trawie piszczy [choć czasu na to za bardzo nie mam )
Witam jestem tu nowy i zarazem szcześliwy, że znalazłem taka stronke ponieważ od dłuższego czasu badam Inowrocław i okolice inowrocławia i mógłbym sie z wami podzielic fajnymi ciekawymi miejscami. A co do tej opuszczones stróżówki to nie wiem czyy ona jest aż tak opuszczona w zeszłym roku latem z kolegą tam trafilismy i okazuje sie że ktoś tam prawdopodobnie mieszka poniewaz z okien było widac ze ktos ogląda telewizje. Znam inne tez ciekawe miejsca napewno sie z wami podziele na tym forum.
Królewstwo dla tego kto mi powie jakim programem robiłem te stopklatki powyżej !?
Ogólnie temat podupadły, ale wracając do niego ... no tak tak opuszczone to to nie jest, do tego fajna "psina" na zagrodzie, ta druga stróżówka też chyba zamieszkała, chociaż oznaki życia stamtąd nikłe dochodzą