Wysłany: Pon 12 Gru, 2011 21:14 Kościółek na Dworcowej
Znalazłem zdjęcie Kościółka na Dworcowej. Przed wojną był to Kościół Baptystów, dziś Ewangelicznych Chrześcijan. Trochę się zmienił przez czas od zrobienia zdjęcia do dzisiaj.
Może ma ktoś zdjęcie okolicy skrzyżowania Dworcowej i Wawrzyniaka w tym rejonie z czasów przed budową wieżowców i skrzyżowania Dworcowej z Kopernika?
Wrzucam zdjęcia jeszcze jak to dziś wygląda. W miejscu drzewek - parking taksówek tzw. "patelnia" no i w tle bloki. Na archiwalnym wygląda, jakby budynek stał w polu. Na następnych zdjęciach widać, że ktoś "pożyczył" sobie oryginalne okna. Na dwóch następnych widać, cegły, które zostały wstawione wokół dzisiejszych okien i ocalałe okienka ze szczytu. Prawdopodobnie tak wyglądały oryginalne okna, tyle, że były dużo większe.
No tak, trochę już wiem, bo szukałem. Na szybko, zanim zrobię cały elaborat.
W 1886 roku zawiązał się zbór baptystów języka niemieckiego na terenie Inowrocławia (działał jeszcze związek słowiański baptystów, z tym, że większość zborów była w zaborze rosyjskim) a w 1891 roku oddana do użytku została powyższa kaplica. Właścicielem / fundatorem był niejaki Geschke (jakieś materiały o nim są w bibliotece). Był także właścicielem kilku kamienic i lokalnym przedsiębiorcą. Maksymalna ilość członków zboru była około 350 osób, a w XX-leciu między wojennym - między 60 a 100. Zbór działał w czasie wojny ale po wojnie niemcy wyjechali i budynek zostawili. W tym czasie właśnie w jakiś sposób w budynku przerobiono kaplicę na biura. Być może w tym czasie "wymieniono" okna. Po wojnie, za "komuny" budynek był opuszczony do około 1949 roku (do sprawdzenia). Do tego czasu komuniści mocno represjonowali pastorów i duchownych protestanckich jako wyznawców wrogiej, imperialistycznej (amerykańskiej) religii. Po odwilży politycznej, chyba w 1948 wypuszczono z więzień duchownych, pozwolono stworzyć niezależny kościół baptystom, metodystom, adwentystom a wszystkie inne mniejsze ugrupowania (80% kościołów ewangelicznych chrześcijan były na wschodzie, po wojnie przeszły pod ZSRR) zrzeszono w jednym tworze pod nazwą ZKE - Zjednoczony Kościół Ewangeliczny.
Z kolei przed wojną w domku jednorodzinnym na błoniu spotykała się społeczność kościoła Chrystusowego. Po wojnie to własnie ta społeczność jako ZKE otrzymała budynek do zarządzania. Budynek jednak do 2010 roku był własnością miasta. W 1989 roku kościoły w ZKE postanowiły się usamodzielnić i tak budynkiem zaczął zarządzać Kościół Ewangelicznych Chrześcijan.
Krawiec - pewnie żaden taksówkarz nie zawiezie Cię na "Batkówek". O lasku na Trójkącie też pewnie nie wielu wie, choć pewnie to miejsce poczęcia wielu Inowrocławian.
Co do okresu kiedy obiekt został przekazany ZKE trudno mi się wypowiedzieć. Najprawdopodobniej krótko po wojnie. W nocy z 19 na 20 X 1950 po rewizji kaplicę zaplombowano, ponownie pewno została otwarta po odwilży w 1956.
Podczas wojny moi dziadkowie zostali przesiedleni ze swej nieruchomości do budynku na Artilleriestrasse (Błonie). Sąsiadami była polska rodzina Murantych. Byli oni ewangelikami. Pan Józef Muranty w lat ach 50 do śmierci (chyba 1963) był starszym zboru i mieszkał z rodziną w tym budynku. Jeden z jego synów Kazimierz w latach stalinowskich był pilotem wojskowym, opuścił wojsko i poświęcił się działalności duchownej zostając jednym z głównych dostojników tego Kościoła (coś jakby odpowiednik biskupa). Wydał książkę - wspomnienia "Lotnik Ewangelista" (ISBN 83909321-1-3) w której są również wątki inowrocławskie.
a dokładnie gdzie był Zloty Róg ,nie dalej jak wczoraj kłóciłem się z zona o to według mojej wiedzy to róg królówka - solankowa sklep fotograficzny a wersja zony to dokładnie na przeciwko