Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 22:14 Cmentarz w Przyłękach koło Bydgoszczy
Będąc w święta u rodziny zrealizowałem zamiar, z którym nosiłem się od czasu gdy pierwszy raz przeglądałem na naszym forum temat nekropolii.
Wybrałem się na stary cmentarz w Przyłękach zlokalizowany na wysokości nieukończonej rzeźni.
Jest to dość urocze miejsce nastrajające do zadumy i chwilowego choć zwolnienia codziennego pędu. Fasynuje mnie w nim zetknięcie grobów ludzi, których rodziny jeszcze żyją i dbają o miejsca pochówku swoich najbliższych i zapomnianych mogił często z tablicami wykonanymi w języku niemieckim. Duża część grobów jest z 1928-1929 roku co budzi pytanie o przyczynę tylu zgonów w tak małej miejscowości (zaraza?)? Może ktoś z Was zna odpowiedź na to pytanie.
Na cmentazu tym znajduje się przepiękna lecz z roku na rok niszczejąca figura Jezusa. Nosiłem się z zamiarem chociażby podniesienia jej lecz niestety samemu niewiele mogę w tym temacie zrobić. Może znajdą się luzie, którzy chcieliby ten zabytek uratować?
Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów i składam spóźnione lecz szczere życzenia Wszystkiego Najlepszego z okazji Świąt i radosci oraz szampańskiej zabawy na Sylwestra i cały nadchodzący 2010 rok.
Wysłany: Nie 24 Sty, 2010 16:53 Renowacja i sprzątanie cmentarza
W kilka dni po opublikowaniu na forum moich zdjęć z cmentarza na łamach Ekspresu Bydgoskiego ukazał się artkuł o tymże cmentarzu i planach według których z początkiem wiosny cmentarz zostanie posprzątany i uporządkowany. Bardzo cieszy mnie ten zbieg okoliczności ale bardzo się z tego faktu cieszę gdyż żal byłoby gdyba tak urodziwe miejsce uległo całkowitej dewastacji.
na pierwszej fotce za krzyżem widać dżwig .Czy w pobliżu powsataje jakaś budowla? Pytam, bo może to jest powodem uprzątnięcia cmentarza. Krótko mówiąc coś za coś.
W kilka dni po opublikowaniu na forum moich zdjęć z cmentarza na łamach Ekspresu Bydgoskiego ukazał się artkuł o tymże cmentarzu(...)
Mowa o tym forum
Jeżeli tak, to być może jest na nim ktoś stamtąd...
Sporo osób szuka tu inspiracji... I dobrze. Wielu spraw nie jesteśmy w stanie samemu zdziałać, więc jeśli instytucje/organizacje potrzebują podpowiedzi, to mam nadzieję, że tu je znajdują.
Jednym słowem - róbmy swoje na forum bo być może komuś otworzy ono oczy, dzięki czemu w myśl idei ocali się od zapomnienia coś więcej
Cieszy mnie fakt, że kolejne urocze miejsce nie zniknie i nie zostanie zapomniane. A jeżeli do działania w sprawie tego cmentarza zainspirowały kogoś moje zdjęcia to tylko chwała dla forum bez którego nie byłoby gdzie ich opublikować i osób, które zaczęły działać. Pozdrawiam i Dziękuję.
Mnie osobiście też zasmuca fakt, karygodnego zaniedbywania tych cmentarzy. Sama osobiście też szukam zapomnianych przez ludzi nekropoli.Brawo Kafar za inicjatywę.
:cry: Mnie osobiście też zasmuca fakt, karygodnego zaniedbywania tych cmentarzy. Sama osobiście też szukam zapomnianych przez ludzi nekropoli.Brawo Kafar za inicjatywę.
A z bliższych klimatów drugi tym razem ewangelicki cmentarz w Przyłękach. Nie wiem co prawda w jakim jest on teraz stanie gdyż odwiedziłem go ostatnio kilka lat temu lecz napewno jest to też miejsce warte odwiedzenia
Natomiast mnie zainteresowała figura ,postaci Jezusa.Bardzo podobną w wyglądzie i kolorystyce jedynie ręce w innym geście. Taką postać Jezusa spotkałam w okolicy Kruszwicy. Zdjęcie mam jeszcze w aparacie Ale w nie długim czasie wstawię tą figurę wraz z jej ciekawą historią przetrwania.
To zdjęcie powinno być w temacie kapliczek, ale chcę nawiązać do figury .Podobną figurę Jezusa widzę na zdjęciach z cmentarza. A ta widoczna figura leżała zakopana w ziemi przez ponad 50 lat. Jak się dowiedziałam figura została zakopana przez właściciela ziemi na której stała. Właściciel zmarł i tajemnicę zabrał do grobu. Przypadkowo przy pracach ziemnych koparka odkryła w latach 90 tajemnicze miejsce spoczynku .Oczyszczona powróciła na swoje miejsce.
Historia figury z pod Kruszwicy, którą opisałaś Raiso faktycznie jest bardzo ciekawa. Swoją drogą postaram się sprawdzić czy obie figury nie są "siostrami".