Wysłany: Sob 23 Sty, 2010 23:15 Tychy - zespół pałacowo-parkowy
Witam.
Naprzeciwko wejścia do Muzeum Piwowarstwa po drugiej stronie ulicy znajduje się zespół pałacowo-parkowy.Został zbudowany w 1685 roku i pierwotnie pałacyk miał charakter rezydencji myśliwskiej książąt pszczyńskich.Od połowy XVII w.istniał tu książęcy urząd leśny.W latach 1769-75 został przebudowany i odnowiony przez Hochbergów.Obok pałacu jest muszla koncertowa i pijalnia piwa.Park tworzą zabytkowe skupiska zieleni.Całość jest objęta ochroną konserwatorską.Nie przeszkodziło to w popadaniu zespołu w coraz gorszy stan - zieleń zadeptywano,pałacyk niszczał,tylko pijalnia piwa miała się nieźle.Kilka lat temu miasto sfinansowało remont dachu.Obecnie teren zamknięto,chodzą słuchy o sprzedaży całości.Co z tego wyniknie - zobaczymy.
Z jednej strony tak, ale pięknie zachowały się kapitele pilastrowe i mimo, iż są to patrząc po zdjęciach jedyne detale architektoniczne to delikatnie zmiękczają surowość bryły.
pmck a może masz jeszcze jakieś zdjęcia z parku przypałacowego. Jeszcze chętnie zobaczę zdjęcie z muszli koncertowej z jej przodu,jeżeli dysponujesz taką fotą. Całość surowa w swojej formie dość monumentalna.Bardzo ciekawa.
Niestety nie mam zdjęć o które pytasz.Teren był wtedy zamknięty,trwały jakieś prace remontowe.Przekopałem sieć poszukując starych fotografii ale akurat z tego miejsca nic nie znalazłem.
Parę uzupełniających temat fotografii.Remont obiektu rozpoczęto .Na razie rzucającym się w oczy efektem jest wycięcie około 40% drzew w parku /cały zespół w tym i park jest obiektem zabytkowym wpisanym do rejestru/.Wg mnie drzewa były zdrowe.Teraz jest po prostu "łyso".
Wysłany: Pon 07 Cze, 2010 22:13
Ciekawe jakimi prawami rządzą się takie inwestycje
"Rekonstrukcja zespołu..." Hmm... posadzą nowe drzewa czy te co poszły pod piłę być może były "dzikusami" wyrosłymi na przestrzeni lat kiedy to cały teren był zapuszczony?