Wysłany: Nie 25 Paź, 2009 22:43 FORT II b- fort zewnetrzny pomocniczy
Korzystając że dzisiaj nie padał deszcz wsiadłem do służbowego „Dzikuna” i udałem się na fort II a. Jako ,że tym autem prawie wszędzie dojedzie gnałem przez pola w kierunku fortu a tu niespodzianka .Droga zamknięta a raczej zagrodzona siatką z napisem „ Teren Budowy Wstęp Wzbroniony” .No cóż mówi się trudno autko zostaje a ja przez siatkę i dalej z buta. Docieram na fort mam w pamięci fotki zarośniętego obiektu. Przechodzę przez fosę (zarośnięta) wychodzę na wal i szok fort czysty odkrzaczony. Trawy brak ,brama wjazdowa widoczna w każdym detalu. Przechodząc kolo miejsc gdzie palono gałęzie da się jeszcze poczuć swąd popiołu. Naprawde zaniemówiłem z wrażenia . Wracam do samochodu i mysle kto to czyści czyżby załoga Borka . Jednak myśli mam coraz czarniejsze nie to nie oni bo nie wieszaliby takiej tabliczki z zakazem wejścia. Niewiele się zastanawiając łapie za telefon i dzwonie do znajomego ze stowarzyszenia opiekującego się Borkiem. Pytam co i jak ? Aon mi odpowiada podjedz na droga za fort II Jaksmanice zobacz teren za fortem a później dawaj do nas na „Borek”. I tak zrobiliłem i znowu szok droga za fortem II z obu stron ogrodzona z tabliczkami „Zakaz Wstepu” a za płotem las , młody las porasta jeszcze nie dawno piękny krajobraz forteczny ,krajobraz pola bitwy. Wracam jadę na „Borek” .Kolega wita mnie słowami „co Ty o niczym nie wiesz ?głośna sprawa niszczenie krajobrazu twierdzy zagrodzenie dojazdu do fortu itp. .Sadza las dopłaty łatwa kasa w dup.. mają forty. I to cała odpowiedź. Wracając z powrotem mam w pamięci niedawne spotkanie w Związku Gmin Fortecznych i planowa na ten rejon twierdzy .I co ,czyżby znowu nic, czy już jest za późno ? I pytanie zasadnicze ci z fortem IIa czy po oczyszczeniu dzierżwca również posadzi tam las ?
A teraz mała fotorelacja z tego rejonu:
A tak wygląda droga i teren przy niej, za fortem II Jaksmanice na fort III Łuczyce. Niedawno były tu relikty okopów, pozostałości ziemianek i roślinności fortecznej a teraz jest młody las, ogrodzony tabliczkami „Zakaz wstępu”