Witam.
Ostatnio po kilkunastu latach odwiedziłem znowu ten odcinek OWŚ.Rozciąga się on od rzeki Kłodnica wzdłuż potoku Jamna do Mikołowa-Śmiłowic /DK 44/.Budowę rozpoczęto po inspekcji gen.Szylinga w kwietniu 1939r.,kiedy uznano konieczność wzmocnienia pozycji Mikołów.Do września zabetonowano trzy schrony polowe /urbany/ i jeden blokhauz do ognia czołowego i bocznego.Do dzisiaj zachowały się trzy schrony,jeden urban został zasypany podczas regulacji Kłodnicy.Dwa pozostałe różnią się między sobą szczegółami wykonania /wejście-drzwi/ a także mają ciekawy element wspólny mianowicie drabinki prowadzące na górę schronu /czyżby stanowiska obserwatorów?/.
Schron pierwszy/od pn./
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Wysłany: Śro 21 Paź, 2009 21:27
Rzeczywiście interesujące Drabinki... Jakieś foto sklepienia od góry masz może?
No i kolejne ościeżnice! Tu innego przekroju - solidniejsze.
Wie ktoś jakie drzwi (a może kraty) były (miały być) docelowo tam osadzane?
Powiem Tobie, że patrząc na drugi Twój temat stwierdzam, że Wasze urbany są zdecydowanie ciekawsze od tych z naszego regionu (oraz tych, z którymi do tej pory miałem do czynienia)
Z tego co widać w pierwszym schronie miały być drzwi /kraty?/ metalowe.Spotkałem się z opinią że drzwi miały zamykać przelotnię i dodatkowo wejście do schronu również.Wydaje mi się to trochę przesadzone,tym bardziej że o kratach przeciwszturmowych również w odniesieniu do tego schronu słyszałem.Chyba najbardziej prawdopodobnym jest to,że nic nie zdążono zamontować.Ale futryny stalowe są.W drugim schronie widać futryny drewniane tylko na wejściu do środka obiektu i podobno tylko takie drzwi tam były.
Przykro,ale jeszcze nie.Mam namiary GPS,chęci ale też 80km do przejechania w jedną stronę i braki czasu i forsy.Ale mam go w planie na tą jesień.To jest zdaje się jedyny taki obiekt,więc jasne że muszę go obejrzeć.
Wysłany: Sob 31 Paź, 2009 01:40
O ile dobrze kojarzę - i już doszukuję dla pewności w literaturze... Ok, jest - to w odniesieniu do pasa obrony Armii Kraków, schronów na działko ppanc powinno być 5: 1 na wysuniętej pozycji Kochcice-Lubliniec i 4 w Rybniku
Dla zobrazowania tego o czym mówimy i czego szukamy:
Lekki schron bojowy na działo ppanc. wz.36 kal.37mm
Zaprawdę powiadam Ci ,nie wiem skąd masz takie informacje.Byłoby to piękne,ale chyba jednak nie.W Rybniku pozostały dwa "urbany" i to wszystko.Na stronie rybnickiej są pewne dywagacje na temat schronów na armatki ppanc.,ale żadnych dowodów na ich istnienie.Zobacz tu http://zapomniany.rybnik.pl/content/view/50/2/..Nigdy nie słyszałem o większej ilości takich schronów.Wygląda na to że ten z Lublińca jest faktycznie jedyny.