Elektrownię w Twierdzy Modlin uruchomiono w 1924 roku w klasycystycznym budynku nad Narwią na wysokości Wieży "Białej".
Pierwszy generator prądu stałego napędzała 200-konna maszyna parowa. Kilka miesięcy później uruchomiono generator prądu zmiennego trójfazowego o napięciu 5000 V. Pod koniec roku zaś zakończono pracę nad budową linii wysokiego napięcia długości 8 km.
W ciągu kolejnych lat elektrownię modernizowano wyposażając ją w dwa silniki spalinowe napędzane mazutem i agregaty prądotwórcze. Trzy działające wówczas agregaty dawały napięcie 6500 V i zaopatrywały w energię elektryczną nie tylko Modlin, ale również Nowy Dwór.
Elektrownia pracowała do połowy lat 50-tych XX w., kiedy to rozbudowa państwowej sieci energetycznej i włączenie jej w struktury miasta i twierdzy, zdecydowały o jej zamknięciu.
Masz rację deepdarkness, teraz tam jest dżungla nikt o ten teren Twierdzy nie dba Dziś byłem w Twierdzy, podobno ma się odbyć nowy przetarg na "koszarowiec" i znów AMW zeszła z ceny. Teraz cena wywoławcza wynosi, bagatela podobno 120 milionów Wchodzisz w spółkę? Wyrąbiemy wtedy chaszcze wokół elektrowni, własnymi łapkami
:(Kwota ,zaporowa dla prywatnego inwestora.Biorac pod uwage ,ze obiekt wpisany jest w rejestr zabudów i potencjalny nabywca nie moze robic co mu sie chce( i dobrze) to watpie by zata kase znalazl sie kupiec a szkoda . Znajomy mowówił mi ,ze zna rodzine we Francji ,ktora nabyla fort za odpowiednik naszych 5 tys zł(grosze) Tylko,ze w umowie kupna było zapisane ,obiekt zostanie wyremontowany zgodnie zplanem z epoki i udostepniony turystom. Z tego co mi wiadomo tak sie stało i w forcie znajduje sie mały hotel, a cly obiekt mozna zwiedzić samemu ( bez oplaty) lu z przewodnikiem. i to jest przyklad dla naszych wladz,ale jescze duzo czasu minie ( i zabytkow znisczeje) zanim u nas cos takiego sie stania, a szkoda .
Panowie, to już trzeci przetarg na budynek koszarowy zaczęło się od 200 mil. potem było 160, a teraz 120 baniek.
To jest kosmos, a koszarowiec się sypie.. po prostu porażka
Nie wiem na co liczą prezesi AMW, ale wiem jedno, że o dobro nasze wspólne, jakim jest Twierdzą, która jest unikatem na skalę europejską, to im na pewno nie chodzi
Dzięki dr. za pochwałę fotek archiwalnych mam ich jeszcze kilka na specjalne życzenie mogę zamieścić
Zbaczając z tematu, jednak Cytadela wystawiona ponownie za 160 baniek z tymi 120 to plotka. Więcej na ten temat zamieszczę w oddzielnym temacie Budynek koszarowy "cytadela"
Zobaczycie że jeszcze z tych 120milionów zejdą na 50albo i mniej. Kasa im się przyda, podzielą sie a tak mają niszczejące budynki z których nie mają korzyści
Rozsądniej ceny nigdy nie będzie. Oddadzą za pół darmo aby się tylko pozbyć i podzielić kasiorką
Generale, nie znasz ich mentalności, będą dokładać, a nie popuszczą. W końcu to nie kasa z ich kieszeni Taka sama sytuacja jest z fortem III dokładają, ale rozsądnej ceny nie podadzą