Kazamaty lunety tzw. schronu płk. Piętki (frontu poligonalnego)
Nie wiem jak rozpocząć ten temat, bo to co tam zastałem zszokowało mnie!, lekko to nazywając. Otóż obecnie na terenie lunety mieszczą się ogródki działkowe. To jeszcze samo w sobie nie jest najgorsze, bo przebywałem na fortach gdzie też się takowe znajdują, ale tam ludzie dbają o forty i utrzymują w nich porządek. Natomiast tu są hodowane kaczki, kury i Bóg wie, co jeszcze w samych schronach lunety. Bunkry są zamurowywane pustakami, wstawiane jakieś dziwolągowate drzwi. Zresztą część tych dziwactw zobaczycie sami na fotkach. Nasuwała mi się wtedy jedna myśl, gdzie jest konserwator zabytków?! i że w Twierdzy wystarczy kawałek siatki i już jest się właścicielem działki wraz z bunkrami.
Wysłany: Czw 25 Cze, 2009 11:24
Głupota ludzka mnie przeraża! Jak można zakładać ogródki działkowe na terenie takich ciekawych zabytków? Przez takie działeczki wygłodniali bunkrowcy muszą się obejść smakiem
Wysłany: Czw 25 Cze, 2009 17:37
Nie jest aż tak źle chyba, bo przez takie działeczki jest może odrobinę więcej zachowane? Mam tu na myśli jakąś gospodarkę rabunkową - niekontrolowane rozbiórki, trole odzyskujące wszystko co się da itp...
Zamknięcia/drzwi itp... no cóż, wstawiają co mają pod ręką. Gdyby wśród nich znalazł się pasjonat, to wtedy zapewne w miarę możliwości zadbałby o walory estetyczne, łącząc je z użytkowymi.
Kwestia obejścia się smakiem - chyba zawsze można pogadać z właścicielem działki nt. wejścia do obiektu. W każdym bądź razie jeszcze nie spotkałem się z odmową
I tu się z Tobą nie zgodzę, bo akurat te działki, to jest profanacja fortyfikacji. Jak kiedyś przyjedziesz, sam ocenisz. Nie mam nic przeciwko innym działkowcom, bo widać, że dbają o forty i teren. Chodzi mi konkretnie o ten przypadek, który tu opisałem. W lepszym stanie można zastać zupełnie opuszczone forty i to mnie wkurza.
W sobotę generale, sam zobaczysz jak obskurnie wyglądają te obiekty zrobimy głosowanie i zdecydujemy, czy napuszczamy dziennikarzy na tych pseudo działkowców.
A swoją drogą wracając do tematu, to słyszałeś, że poszukiwacze niewypłaconego carskiego żołdu, podobno szukają, go w tych obiektach? Ktoś mi to mówił, czy to przypadkiem nie Ty?
Też tam byłam ,ogródki działkowe w takim miejscu to porażka,kompletnie nie pasują do takiego miejsca,ogóreczki,pomidorki kury i kaczki o matko!!! to jakby kurnik w bunkrze zrobić ha ha
Nie lubię jak mi się bez mojej wiedzy, panoszysz po Twierdzy Masz szczęście, że to dawne czasy i już nie wrócą! A ten kurnik z bunkrów zrobiony, to na swój sposób przebój roku. Ale trzeba mieć fantazję lub wykazać się wyjątkową głupotą, żeby coś takiego wymyślić