Wysłany: Pon 27 Lip, 2009 18:43 Czterej Pancerni i Pies
Dzisiaj oficjalna premiera na łamach witryny http://www.stowarzyszeniebastion.com materiału poświęconego temu serialowi. Pierwsza część nowego - docelowo - cyklu "Tropem Czterech Pancernych i Psa", związana jest z plenerami w okolicach Kłodzka...
szanowny Marcinie w podeszłym wieku powiem jedno siedziałem , oglądałem, słuchałem i beczałem że dane było mi tam być i razem się w to bawić i cieszę się że mogłem tego smarkatego niemiaszka [Krawca] za kark tarmosić w miejscu tak kultowym, dla mnie osobiście to kult ten film i myślę że warto pociągnąć choćby na razie plenery Bydgoskie i gratuluję wspaniałej roboty podając łapę zamiast Szarika.
Kawał znakomitej roboty.Dużego poświęcenia czasowego.Tylko czy ja chciałam być Marusią. Nie ja chyba wolałam psa. Przypomnę Wam że zdjęcia również były realizowane w Inowłodzu lub pod Inowłodzem.Jednym słowem AVE Faustusss.Tak myślę, że w Janku też się podkochiwałam.Był uroczy Świetna robota.
Jak swego czasu, gdy byłem młody, piękny i wysportowany, to byłem w Kłodzku. Jako żołnierz, na zgrupowaniu lekkoatletycznym przed mistrzostwami Okręgu Sląskiego. JW była szkółką mechaników czołgowych, stał tam rudy. Podobno oryginał, który brał udział w zdjęciach do filmu. Miasto bardzo mi się podobało, bo większość budynków była stara i tworzyła niesamowity klimat. Wam nie muszę tłumaczyć o co chodzi, z tym klimatem. Tam pierwszy raz "załapałem", że większość ostatnich odcinków Pancernych, powstała w Kłodzku. Adminie temat super! Film do dziś oglądam, przy każdej nowej powtórce.
No nie chcę wyjść na mądrale, ale zrozumiałem i w pełni się z Tobą zgadzam deepdarknesie Wydaje mi się również, że obsada aktorska miała wielki wpływ na sukces tego serialu.
Witajcie, jestem nowy na forum. Od lat jestem fanem "Pancernych'. To, jak wielu już podkreśliło< serial kultowy. Działam na forum związanym z tym serialem. W planach mamy reaktywację Klubu pancernych. Oczywiście nie w takiej formie w jakiej był w latach 60-tych. Mamy kilka pomysłów. Jeśli ktoś jest chętny - zapraszam. Sam pochodzę z Torunia. Jest nas tutaj dwóch z forum. Jeśli ktoś jest z Torunia czy okolic to można by się kiedyś spotkać.
Swoją drogą Wasze forum jest bardzo ciekawe. A Faustusowi gratuluję rewelacyjnych fotek. Czy przy odnalezieniu ich kierowałeś się książką Marka Łazarza?
Wysłany: Pon 03 Sie, 2009 16:10
Witaj Jankukosie Dziękuję za słowa uznania Z plenerami kłodzkimi nie miałem żadnych problemów, jako że Twierdzę i Kłodzko, a co za tym idzie tamtejsze plenery znam jeszcze sprzed ukazania się publikacji, o której piszesz
Oczywiście książka jest obowiązkową lekturą dla każdego fana serialu, także jestem również jej szczęśliwym posiadaczem. Dzięki niej trafiłem do gospodarstwa z końcowych kadrów galerii
Współpracowałem z autorem Przewodnika przy pracach nad Mapnikiem. Czy w przyszłości byłaby możliwość skorzystania z Twoich zdjęć? Mapnik nie jest materiałem na którym zarabiam jakikolwiek pieniądze, a powstał z myślą o tych którzy chcieliby poznajdować plenery z serialu.
Natomiast myślę że warto byłoby porozmawiać jeśli tematy serialu "Czterej pancerni" są Wam tak samo bliskie. Z tego co zdążyłem się zorientować ludzie stąd pochodzą z Inowrocławia lub okolic. Do Torunia blisko. Co o tym myślisz?
W każdym bądź razie można się gdzieś spotkać. Do Przemyśla trochę daleko, ale dla chcącego... Może zorganizujemy jakieś spotkanko wszystkich fanów? Jak wspomniałem staramy się reaktywować Klub Pancernych. Wszyscy chętni mile widziani.
Ja tam jestem zawsze za spotkaniami, dialogiem i integracją
Janekkosie, jesteś z Torunia, to może u Ciebie? Przy okazji można zorganizować zwiedzanie fortów Toruńskich? Jakieś trzy lata temu będąc w Auchan w Wawie spotkałem "Gustlika", oj naruszył, go "żab czasu".
Jeśli chcecie w Toruniu, to postaramy się tu coś zorganizować. W końcu mamy tutaj też jeden plener z "Czterech pancernych", choć w bliskiej Bydgoszczy jest ich o wiele więcej. Fortów mamy chyba ze 14 ale nie wszystkie są udostępnione dla zwiedzających.
Proponuję (po uzgodnieniu z drugim pancernym z Torunia) datę 12 września na nasze spotkanie. Jeśli wszystko dogramy to może załatwimy nocleg w tutejszym forcie 4. Proponujemy też odwiedzenie innych fortów (oczywiście tych które da się odwiedzić. Tylko musielibyśmy wiedzieć ilu z Was przyjedzie.
To nie jest końcowa deklaracja, ale wstępnie ten termin mi pasuje. Chyba, że będzie kolidował z przyjazdem do Twierdzy Modlin moich gości, to wtedy odpada. Myślę, że jakieś dwa tygodnie i się wyjaśni
Co do pomysłu to sam w sobie nie upadł. Przesunął się w czasie. 17ego października planujemy wyruszyć z Klubem do Bydgoszczy, a później do Starogrodu i Chełmna. Będzie między innymi autor "Przewodnika po serialu i okolicach" - kopalnia wiedzy jeśli chodzi o serial. W planach oczywiście zwiedzanie plenerów i szukanie miejsca załadunku mąki. Raczej już namierzony. Trzeba tylko fajne fotki pstryknąć. W Starogrodzie znaleźliśmy miejsce gdzie kręcono dojazd czołgów do przeprawy przez Odrę, oraz samą przeprawę ale to już w miejscowości Borówno. Wszystkich chętnych zapraszam do wzięcia udziału w wycieczce. Miejsce spotkania - Bydgoszcz, Rybi Rynek, godz. 10.00, jak już wspomniałem 17ego października. Przy okazji zapraszam też do tego forum jak i do naszego Klubowego związanego tylko z serialem. A przy okazji wycieczek to miałem okazję ostatnio być w Żaganiu. Obowiązkowe miejsce dla wszystkich fanów serialu. Kręcono w nim m.in. scenę powitania pancernych w Lublinie, impreza w fabryce, słynna wizyta u nauczycielki, sceny warszawskie, sceny z odcinka "Psi pazur" oraz inne.
Oczywiście obiecuję zdać relację z wyprawy w plenery + dołączyć fotki. Nie mniej jednak zapraszam do osobistego wzięcia udziału, tym bardziej że będzie z nami Marek Łazarz - autor "Przewodnika".
kultowy serial oparty na powiesci J.Przymanowskiego, ciagle popularny ktoz nie zna przygód załogi czołgu 102 ,,Rudy". Miałem na j.rosyjskim opowiadac o ulubionym filmie, to własnie wybrałem pancernych.Fajnie sie opowiadało w tlumaczeniu rosyjskim, nawet stopnie wojskowe łatwe byly do zapamietania, bo rosyjskie ciut tylko sie roznia od naszych...
zaloga czołgu Rudy z ich kumplem Kapralem Wichurą ( Witold Pyrkosz)
Witajcie znowu, wraz z toruńsko-bydgosko-inowrocławską filią Klubu Pancernych planuję wyjazd do Bydgoszczy, Starogrodu i Chełmna. O tym wyjeździe wspominałem wcześniej, ale nie doszedł do skutku. Teraz myślę że wypali. Wyjeżdżamy z Torunia o 9ej więc w Bydgoszczy myślę że będziemy przed 10-tą. Można nas łapać na Rybim Rynku. Ogólnie chcemy szybko zaliczyć bydgoskie plenery związane z serialem, później poszukać jednego pleneru w pobliżu Stomilu nad Brdą. Potem wyjazd do Starogrodu. Tam chcemy popstrykać fotki. To samo w Chełmnie. Jeśli ktoś jest chętny to zapraszamy. Dysponujemy dwoma miejscami w samochodzie. W razie zainteresowania proszę o kontakt na mój e-mail: [url]mailto:maciej.j@wp.pl[/url]
Przepraszam, w całym tym zamieszaniu nie podałem że oczywiście w najbliższą sobotę czyli 28-ego listopada.
Wiem dr Faustus że masz, ale samo oglądanie plenerów jest frajdą, poza tym nie dogadaliśmy się w sprawie udostępnienia fotek, więc postanowiłem sam popstrykać. A namierzyłeś miejsce załadunku mąki? ja na jakieś 80-90%.
Wiem ze dziś był emitowany odcinek serialu kręcony w najpiękniejszym dla mnie miejscu na ziemi, czyli w Inowłodzu. Ale dziś wracałam z kilku dniowej wędrówki z aparatem i nie było mnie dane tego odcinka oglądać. Ale nadrobie zaległość.
dr Faustus jesteś perfecto! Fajnie uchwycone kadry. Na forum klubu czterech pancernych (może odwiedziłeś) można dowiedzieć się o wielu nowych odkrytych plenerach. Zapraszam.
Dla mnie rewelacja. Szczególnie podobają mi się zestawienia kadru z filmu i zdjęcia. Co do merytorycznej strony - przydałyby się opisy miejsc.
Tak na marginesie - sceny rozgrywające się w pałacyku Loyda w Bydgoszczy nie do końca są sprawdzone. Mogły być kręcone w studio. Co do budynku sklepu w którym Czereśniakowie kupują chleb (świetna scena) to budynek został zburzony. Na jego miejscu stoi nowy (informacje od Marka Łazarza autora książki "Przewodnik po serialu i okolicach).
Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 12:33
Wolę zostawić to profesionalistom:)Ale zobaczymy,jak będę tam następnym razem to postaram się o te same kadry:)Nie muszę dodawać,jaki to zajebiaszczy widok jest z niej:P
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
Kto z was pamięta odcinek pt."Most". Moment kiedy Rudy wjeżdża na most na warszawskiej Pradze i widać panoramę Warszawy. Nie wiem czy się mylę lecz mam wrażenie jakby to ujęcie było kręcone we Włocławku.
Skąd to mi przyszło do głowy? Dość często bywałem we Włocławku jako że mam tam rodzinę i pewnego dnia polazłem sobie mostem na druga stronę Wisły. Stanąłem sobie twarzą do mostu i nagle przyszło mi do głowy że skądś ja ten widok znam. I to nie bynajmniej z faktu że we Włocławku spędziłem kawał żywota z powodów rodzinnych(bądź co bądź mój ojciec się tam urodził i mieszkał). To gdzieś widziałem w jakimś filmie. Potem oglądałem serial i patrząc na wspomniany odcinek przyszło mi do głowy czy ta panorama Warszawy to przypadkiem nie jest panorama Włocławka z za Wisły?
Poddaje to pod rozważenie.
Wysłany: Wto 11 Mar, 2014 13:09 Rudy 102 Muzeum Broni Pancernej Czterej pancerni i pies
Temat trochę przygasł - naturalna kolej rzeczy
Serial emitowany aktualnie na dwóch kanałach w TV, więc jest w czym wybierać
Tymczasem zamieściłem kilka zdjęć z miejsca, które niewątpliwie jest tym, do którego prawdziwy miłośnik, fan tego serialu powinien dotrzeć, by móc dotknąć oryginalnego czołgu, w którym kręcono ujęcia z wnętrza pojazdu.
Znajduje się on w Muzeum |Broni Pancernej, którego sylwetkę na forum przybliżamy --> TUTAJ
Na zachętę "Rudy 102" w "gotowości" :
Cudny dla mnie fotoreportaż. Wiele z tych miejsc znam osobiście.Szczególnie fotki z Inowłodza są dla mnie podróżą w czasie. Tomaszów Mazowiecki z tym mostem którego już nie ma.Miejscami widoczna pod mostem rzeka Pilica itd.
[ Dodano: Sob 16 Lip, 2016 12:44 ]
A i pałacyk z Łodzi do którego mnie nie udało się wejść do środka, mimo że wielokrotnie robiłam "podchody"