Informacja

Witaj! Posiadasz ograniczony dostęp do funkcji forum.
Aby w pełni korzystać z jego dóbr musisz być zalogowany!

Login:  Hasło: 
 Zaloguj mnie za każdym razem 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Okno zostanie zamknięte za: 60

FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA Strona Główna FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
ROK ZAŁ. 2006

www.stowarzyszeniebastion.com

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: kossciol, lodzi, sswietej, teresy

Kośœciół ŒŚwiętej Teresy w Łodzi
Autor Wiadomość
Szeregowy
zastępca komendanta plutonu

Wysłany: Śro 15 Lip, 2009 08:13   Kośœciół ŒŚwiętej Teresy w Łodzi

Kośœciół ŒŚwiętej Teresy od Dzieciątka Jezus i ŒŚwiętego Jana Bosko

Jak jestem w Łodzi zawsze przejeżdżam koło tego majestatycznego kośœcioła. Zrobiłem fotki z samochodu, ale następnym razem będąc w Łodzi muszę go zwiedzić, gdyż za każdym razem robi na mnie niesamowite wrażeni. Budowę kośœcioła rozpoczęto w 1950, a ukończono w 1963r. Podstawa kośœcioła posiada wymiary 50X50 m i jest zbudowana na kształcie krzyża greckiego. Została zbudowana według projektu Józefa i Witolda Korskich. Posiada kopułę o śœrednicy 23 m i cztery boczne, a wysokośœć kośœcioła od podstawy do krzyża na kopule głównej wynosi 64 m. Może ktośœ z tu obecnych na forum Łodzian, posiada jakieśœ fotki tego przepięknego obiektu sakralnego? Jeśœli tak to proszę o ich zamieszczenie.

http://www.fotosik.pl

http://www.fotosik.pl

Raisa 
komendant oddziału

Wysłany: Śro 15 Lip, 2009 12:43   

:shock: Kośœciół rzeczywiśœcie piękny.Majestatyczny.Usytuowany w dobrym miejscu co potęguje jeszcze walory estetyczne.Kośœciół pod wezwaniem mojej imienniczki :wink: Wzorowany na Bazylice Watykanskiej.

general 
komendant plutonu

Wysłany: Śro 15 Lip, 2009 13:00   

Jak dobrze widzę to kośœciół przy rondzie solidarnośœci a jest na Kopcińskiego :)

Szeregowy

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009 14:23   

Raisa napisał/a:
:shock: Kośœciół rzeczywiśœcie piękny.Majestatyczny.Usytuowany w dobrym miejscu co potęguje jeszcze walory estetyczne.Kośœciół pod wezwaniem mojej imienniczki :wink: Wzorowany na Bazylice Watykanskiej.

Mam Cię Teresko :wink: :D piękne imię Super

Generale, przejeżdżaliśœmy chyba w weekend obok niego? Jak jechaliśœmy na integrację :wink: 2 man down

general 
komendant plutonu

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009 18:09   

No tak. Zgadza się. Był po lewj stronie przed samym rondem jak jechaliśœmy w kierunek Dołów :)

Raisa 
komendant oddziału

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009 22:01   

Super Tak jest , kolego wilku o imieniu Czarek???Szalejąc z Generałem po ulicach Łodzi pewnie mijaliśœcie moją rodzinną ulicę Sienkiewicza.Znaczącym punktem tej ulicy i moim wieloletnim sąsiadem jest Komenda Miasta. Generał czy zabrałeśœ kolegę Szeregowego na Stoki.Tam znajduje się ujęcie wody dla miasta.Miejsce warte zwiedzenia.Nie widziałam zdjęć ze spaceru po parku Poniatowskiego.W jakimśœ temacie mam wstawione foteczki ze spaceru ale byłam wczesną wiosną.Zachęcam .

A Bear Ja do Łodzi już niedługo się wybieram, tyle że na dłużej.Już układam sobie miejsca do których koniecznie dotrę.Na pewno Spała,Konewka i ukochany Inowłódz. 2 man down Tapetę w komputerze mam z widokiem na wzgórze i kośœciół śœw.Idziego. :roll: :wink:

general 
komendant plutonu

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009 22:54   

Raiso szeregowy Czarek jak najbardziej przejeżdżał obok ulicy Sienkiewicza. Na stokach nie byliśœmy ale jak to się mówi co się odwlecze to nie uciecze :)

Jak będziesz w Łodzi to odezwij się proszę to może i szeregowy będzie? Poznasz Majke i Jacola. Chętnie razem możemy cośœ pozwiedzać. Ale decyzja należy do Ciebie.

Jeśœli chodzi o Poniatowski to jak najbardziej byliśœmy :)

Foteczki są na forum :)

Szeregowy

Wysłany: Pią 17 Lip, 2009 02:40   

Raisa napisał/a:
Super Tak jest , kolego wilku o imieniu Czarek???Szalejąc z Generałem po ulicach Łodzi pewnie mijaliśœcie moją rodzinną ulicę Sienkiewicza.Znaczącym punktem tej ulicy i moim wieloletnim sąsiadem jest Komenda Miasta. Generał czy zabrałeśœ kolegę Szeregowego na Stoki.Tam znajduje się ujęcie wody dla miasta.Miejsce warte zwiedzenia.Nie widziałam zdjęć ze spaceru po parku Poniatowskiego.W jakimśœ temacie mam wstawione foteczki ze spaceru ale byłam wczesną wiosną.Zachęcam .

A Bear Ja do Łodzi już niedługo się wybieram, tyle że na dłużej.Już układam sobie miejsca do których koniecznie dotrę.Na pewno Spała,Konewka i ukochany Inowłódz. 2 man down Tapetę w komputerze mam z widokiem na wzgórze i kośœciół śœw.Idziego. :roll: :wink:

Tak Czarek, a dla przyjaciół Cezar :D Byłbym zaszczycony, gdybyśœ się tak do mnie zwracała. :D Każde przez Ciebie wymienione miejsce, które masz zamiar odwiedzić, jest wyjątkowe i mam zamiar jeszcze w tym roku ponownie je odwiedzić. A kośœciół Idziego, to REWELACJA! I widok z jego wzgórza, jak już pisaliśœmy przy innym temacie Przepiękny! :D Super. Z Inowłodza mam przepiękne wspomnienia :D :!: Rolling eyes Little thongue man Partyman Rock ya

Raisa 
komendant oddziału

Wysłany: Pią 17 Lip, 2009 11:25   

:oops: Ja już czytacie stałam się trochę monotematyczna. :cry: Co nie zaczynam pisać i tak konczę na kilku słowach o Inowłodzu.To chyba z biegiem lat wraca się wspomnieniami do tych uroczysk Rock ya Tam jeżdziłam przez dziesięć lat szkolno-wakacyjnych.Budynki kolonijne też bardzo urokliwe, stoją sobie dumnie ,choć ząb czasu swoje zrobił. :cry: Szkoła śœrednia to już były wyłącznie obozy,oczywiśœcie harcerskie. :lol: A w Łodzi są też urocze parki.Ciekawe ujęcia wody,do powstających te sto lat wstecz fabryk.Są a właśœciwie jest sporo bajecznych pałacyków fabrykanckich.To jest hiciorrrr :lol:

Szeregowy

Wysłany: Pią 17 Lip, 2009 11:42   

Oj tam zaraz monotematyczna :wink: sentymentalna i romantyczna, bardziej mi to pasuje do Ciebie Raiso(Teresko) :D

MAJKA
starszy drużynowy

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 00:53   

Raisa napisał/a:

Raiso,ja pierwsze 8 lat mojego zycia spędziłam na Stokach,miejsce urokliwe. Wspaniałe na dorastanie. chyba ekipę łódzka muszą tam zabrać,pozwiedzają moje miejsca z dzieciństwa. Napiz w którym miejscu znajduje się to ujęcie wody?

MAJKA
starszy drużynowy

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 01:01   

Mam piekną fotkę kośœcioła w inowłodzu w jesiennej scenerii mogę ci Raiso pdesłac na maila-jest urocza. Też lubię Inowłódz mam piękne wspomnienia z ostatniego mojego tam pobytu :D

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 01:43   

A może by tak oddzielny temat pośœwięcony temu zabytkowi w dziale "Różne ciekawe miejsca"? Z chęcią byśœmy też zobaczyli, a i może jakimiśœ swoimi uzupełnili :roll: :wink:

MAJKA
starszy drużynowy

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 02:42   

Rzeczywiśœcie ,nie ma tematu kośœcioła śœw.Idziego,dopiero rozeznaję się na forum i na razie próbuje wszystko ogarnąć ale to nie jest łatwe ,straaaasznie dużo tego,ale postaram się powrzucać jeszcze tematy jak najbardziej i foteczka "Idziego" też będzie:wink:

Raisa 
komendant oddziału

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 11:02   

Rolling eyes Niedawno zwiedzając tak zwaną "dętke" na placu Wolnośœci wiele ciekawostek przekazała osoba oprowadzająca.Właśœnie od niej dowiedziałam się o tym ujęciu wody które z uwagi na różnice wysokośœciowe w Łodzi zostało usytuowane właśœnie na Stokach :roll: Prawie od razu z placu pojechałam tramwajem na Stoki.Teren ujęcia wody jest już mocno zakrzaczony, zadrzewiony.Włodarzami tego miejsca są oczywiśœcie Wodociągi Łódzkie. Teren zamknięty Guy with axe Mogą być trudnośœci z dostaniem się. :roll: Powodzenia Majeczko na Stokach, mnie jeszcze bardzo spodobał się park.Właśœnie taki pagórkowaty.Stoki dla mnie to miejsce mało znane. :wink: Bywając w tym miejscu odkrywam jego urok. :wink:

Szeregowy

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 23:56   

MAJKA napisał/a:
Rzeczywiśœcie ,nie ma tematu kośœcioła śœw.Idziego,dopiero rozeznaję się na forum i na razie próbuje wszystko ogarnąć ale to nie jest łatwe ,straaaasznie dużo tego,ale postaram się powrzucać jeszcze tematy jak najbardziej i foteczka "Idziego" też będzie:wink:

Tylko Idziego? A ktośœ z obecnych czasów, może będzie na fotkach? :wink:

general 
komendant plutonu

Wysłany: Nie 19 Lip, 2009 00:15   

Powiem że chciałbym zobaczyć foty tego kośœcioła. Tyle że on jest otwarty tylko w lipcu i sierpniu. Potem nie ma możliwośœci wejśœcia do śœrodka :(

drFaustus 
komendant zgrupowania

Wysłany: Nie 19 Lip, 2009 00:17   

Taaak? :shock: Dlaczego?

general 
komendant plutonu

Wysłany: Nie 19 Lip, 2009 00:22   

Jak byliśœmy ostatnio była kartka na drzwiach że msze odprawiane są tylko w sierpniu i lipcu. Tak kośœciół jest zamknięty :(

MAJKA
starszy drużynowy

Wysłany: Nie 19 Lip, 2009 01:31   

Ja była kiedyśœ we wrześœniu i też był otwarty ale chyba po prostu mi się poszcz궜ciło,niestety nie mam zdjęć ze śœrodka.

Szeregowy

Wysłany: Sob 08 Sie, 2009 09:48   

Oj Łodzianie, a fotek oprócz moich, jak nie było tak nie ma :!:

Majka, obiecałaśœ mi fotki zrobione w nocy, gdy kośœciół jest ośœwietlony :wink:

Odpowiedz do tematu