Wysłany: Śro 15 Lip, 2009 08:13 Kościół Świętej Teresy w Łodzi
Kościół Świętej Teresy od Dzieciątka Jezus i Świętego Jana Bosko
Jak jestem w Łodzi zawsze przejeżdżam koło tego majestatycznego kościoła. Zrobiłem fotki z samochodu, ale następnym razem będąc w Łodzi muszę go zwiedzić, gdyż za każdym razem robi na mnie niesamowite wrażeni. Budowę kościoła rozpoczęto w 1950, a ukończono w 1963r. Podstawa kościoła posiada wymiary 50X50 m i jest zbudowana na kształcie krzyża greckiego. Została zbudowana według projektu Józefa i Witolda Korskich. Posiada kopułę o średnicy 23 m i cztery boczne, a wysokość kościoła od podstawy do krzyża na kopule głównej wynosi 64 m. Może ktoś z tu obecnych na forum Łodzian, posiada jakieś fotki tego przepięknego obiektu sakralnego? Jeśli tak to proszę o ich zamieszczenie.
Kościół rzeczywiście piękny.Majestatyczny.Usytuowany w dobrym miejscu co potęguje jeszcze walory estetyczne.Kościół pod wezwaniem mojej imienniczki Wzorowany na Bazylice Watykanskiej.
:shock: Kościół rzeczywiście piękny.Majestatyczny.Usytuowany w dobrym miejscu co potęguje jeszcze walory estetyczne.Kościół pod wezwaniem mojej imienniczki Wzorowany na Bazylice Watykanskiej.
Mam Cię Teresko piękne imię
Generale, przejeżdżaliśmy chyba w weekend obok niego? Jak jechaliśmy na integrację
Tak jest , kolego wilku o imieniu Czarek???Szalejąc z Generałem po ulicach Łodzi pewnie mijaliście moją rodzinną ulicę Sienkiewicza.Znaczącym punktem tej ulicy i moim wieloletnim sąsiadem jest Komenda Miasta. Generał czy zabrałeś kolegę Szeregowego na Stoki.Tam znajduje się ujęcie wody dla miasta.Miejsce warte zwiedzenia.Nie widziałam zdjęć ze spaceru po parku Poniatowskiego.W jakimś temacie mam wstawione foteczki ze spaceru ale byłam wczesną wiosną.Zachęcam .
Ja do Łodzi już niedługo się wybieram, tyle że na dłużej.Już układam sobie miejsca do których koniecznie dotrę.Na pewno Spała,Konewka i ukochany Inowłódz. Tapetę w komputerze mam z widokiem na wzgórze i kościół św.Idziego.
Raiso szeregowy Czarek jak najbardziej przejeżdżał obok ulicy Sienkiewicza. Na stokach nie byliśmy ale jak to się mówi co się odwlecze to nie uciecze
Jak będziesz w Łodzi to odezwij się proszę to może i szeregowy będzie? Poznasz Majke i Jacola. Chętnie razem możemy coś pozwiedzać. Ale decyzja należy do Ciebie.
Jeśli chodzi o Poniatowski to jak najbardziej byliśmy
Tak jest , kolego wilku o imieniu Czarek???Szalejąc z Generałem po ulicach Łodzi pewnie mijaliście moją rodzinną ulicę Sienkiewicza.Znaczącym punktem tej ulicy i moim wieloletnim sąsiadem jest Komenda Miasta. Generał czy zabrałeś kolegę Szeregowego na Stoki.Tam znajduje się ujęcie wody dla miasta.Miejsce warte zwiedzenia.Nie widziałam zdjęć ze spaceru po parku Poniatowskiego.W jakimś temacie mam wstawione foteczki ze spaceru ale byłam wczesną wiosną.Zachęcam .
Ja do Łodzi już niedługo się wybieram, tyle że na dłużej.Już układam sobie miejsca do których koniecznie dotrę.Na pewno Spała,Konewka i ukochany Inowłódz. Tapetę w komputerze mam z widokiem na wzgórze i kościół św.Idziego.
Tak Czarek, a dla przyjaciół Cezar Byłbym zaszczycony, gdybyś się tak do mnie zwracała. Każde przez Ciebie wymienione miejsce, które masz zamiar odwiedzić, jest wyjątkowe i mam zamiar jeszcze w tym roku ponownie je odwiedzić. A kościół Idziego, to REWELACJA! I widok z jego wzgórza, jak już pisaliśmy przy innym temacie Przepiękny! . Z Inowłodza mam przepiękne wspomnienia
Ja już czytacie stałam się trochę monotematyczna. Co nie zaczynam pisać i tak konczę na kilku słowach o Inowłodzu.To chyba z biegiem lat wraca się wspomnieniami do tych uroczysk Tam jeżdziłam przez dziesięć lat szkolno-wakacyjnych.Budynki kolonijne też bardzo urokliwe, stoją sobie dumnie ,choć ząb czasu swoje zrobił. Szkoła średnia to już były wyłącznie obozy,oczywiście harcerskie. A w Łodzi są też urocze parki.Ciekawe ujęcia wody,do powstających te sto lat wstecz fabryk.Są a właściwie jest sporo bajecznych pałacyków fabrykanckich.To jest hiciorrrr
Raiso,ja pierwsze 8 lat mojego zycia spędziłam na Stokach,miejsce urokliwe. Wspaniałe na dorastanie. chyba ekipę łódzka muszą tam zabrać,pozwiedzają moje miejsca z dzieciństwa. Napiz w którym miejscu znajduje się to ujęcie wody?
Mam piekną fotkę kościoła w inowłodzu w jesiennej scenerii mogę ci Raiso pdesłac na maila-jest urocza. Też lubię Inowłódz mam piękne wspomnienia z ostatniego mojego tam pobytu
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 01:43
A może by tak oddzielny temat poświęcony temu zabytkowi w dziale "Różne ciekawe miejsca"? Z chęcią byśmy też zobaczyli, a i może jakimiś swoimi uzupełnili
Rzeczywiście ,nie ma tematu kościoła św.Idziego,dopiero rozeznaję się na forum i na razie próbuje wszystko ogarnąć ale to nie jest łatwe ,straaaasznie dużo tego,ale postaram się powrzucać jeszcze tematy jak najbardziej i foteczka "Idziego" też będzie:wink:
Niedawno zwiedzając tak zwaną "dętke" na placu Wolności wiele ciekawostek przekazała osoba oprowadzająca.Właśnie od niej dowiedziałam się o tym ujęciu wody które z uwagi na różnice wysokościowe w Łodzi zostało usytuowane właśnie na Stokach Prawie od razu z placu pojechałam tramwajem na Stoki.Teren ujęcia wody jest już mocno zakrzaczony, zadrzewiony.Włodarzami tego miejsca są oczywiście Wodociągi Łódzkie. Teren zamknięty Mogą być trudności z dostaniem się. Powodzenia Majeczko na Stokach, mnie jeszcze bardzo spodobał się park.Właśnie taki pagórkowaty.Stoki dla mnie to miejsce mało znane. Bywając w tym miejscu odkrywam jego urok.
Rzeczywiście ,nie ma tematu kościoła św.Idziego,dopiero rozeznaję się na forum i na razie próbuje wszystko ogarnąć ale to nie jest łatwe ,straaaasznie dużo tego,ale postaram się powrzucać jeszcze tematy jak najbardziej i foteczka "Idziego" też będzie:wink:
Tylko Idziego? A ktoś z obecnych czasów, może będzie na fotkach?