Architektonicznie jest o key.Ciekawa budowla.Ja jestem pasjonatką wież ciśnień.Dwa dni wstecz wracałam pociągiem z Łodzi do Torunia i tam na trasie też wypatrzyłam wieżę blizniaczą,ale nie zdążyłam wyjąc aparatu,a szkoda.Ale nic straconego będzie na potem.
W moim ukochanym Nasielsku, ja wypatrzyłaś? Już tam nie mieszkam, ale tam się wychowałem i nie kojarzę takiej drugiej.. To zapewne miałaś przesiadkę na "mojej" stacji'? Chociaż ona od miasta jest oddalona o 5 km. Za tydzień będę w Łodzi, dodam parę fotek, bo to bardzo ciekawe i wyjątkowe miasto pod wieloma względami. Mam tam trójkę przyjaciół, niesamowici ludzie!
Z Łodzi jechałam do Torunia bezpośrednim pociągiem,bez przesiadki w Kutnie.Jest przed południem taki połączenie.Ale w Kutnie niedawno czekałam za przesiadką dwie bardzo długie godziny.Lało wtedy okropnie.Ale jest na tej trasie kilka ciekawych obiektów widzianych z okna pociągu.Kilka z nich uwidoczniłam na zdjęciach.
Ta przez Was wstawiona wieża w Nasielsku jest urocza ale mnie się w tym obiekcie podoba się że ta budowla posiada wykusz, czy jak to się nazywa.Czyli zewnętrzną dobudówką.Często spotykaną w zamkach czy pałacach.
Jest troszkę inna, być może dlatego, że o stację w Nasielsku "walczył" podobno jakiś bogacz miejski,(teraz to się nazywa-biznesmen lokalny), zamieszkujący miasto. Który chciał, żeby kolej przechodziła bezpośrednio przez nie i jakiś bardzo bogaty Żyd, który wolał lokalizację we wsi Pieścirogi Stare. Kto wygrał sama się domyślisz. . Skoro wygrał ten drugi, musiał mieć duży wpływ na projekt tej wieży. Jak myślisz? Można się w niej dopatrzeć jakichś elementów Żydowskich... To są takie stare przekazy, ile w tym prawdy? nie wiem.. Jedno jest pewne przed wojną w pięćdziesięciu procentach miasto Nasielsk było zamieszkałe przez Żydów.
Moje rodzinne miasto to też miasto żydowski do dnia dzisiejszego.Tych elementów żydowskich tam wręcz przybywa.Nawet sporo ludzi teraż się swoim pochodzeniem chlubi.Ale wiesz Szeregowy to nie jest temat na forum.
Łódź,to przedwojenne miasto trzech kultur, każda z nich włożyła jakiś wkład w rozwój miasta, więc nie widzę problemu, pisania o tym. Ale szanuję Twoje zdanie i na forum nie będę się o tym wypowiadał. A tym bardziej przy wieży ciśnień z Nasielska.
Zal jest patrzeć Szeregowy jak to miasto jest dewastowane.Zaczęto dewastacje o dworca kolejowego.Dworzec Łódz Kaliska to była prawdziwa perełka.No już wspomnieć o tym jak równa się z ziemią te zabytkowe fabryki.A na ich miejsce buduje się dzielnice mieszkaniowe.Jakieś bochomazy współczesne.Ale ja mam w pamięci cudowną radosną Łódż. z młodych lat.Wspaniałe kina których też niewiele pozostało.
Moja przyjaciółka z Łodzi, właśnie mi mówiła, że stara Łódź zaczyna Wam ginąć. Szkoda! Brat tez mi mówił, że niektóre uliczki, to są takie jakby się człowiek w 19-sty wiek przeniósł. Będę w weekend w Łodzi, to sobie pozwiedzam! Bo teraz to raczej przez Łódź przejeżdżałem, a nie zwiedzałem . Ale się poprawię i nadrobię zaległości, puki do końca nie zdewastowali miasta, tymi nowoczesnymi pokrakami!
Ale współczesną Manufakturę odwiedz.Manufaktura mieści się oczywiście w dawnych zakładach Izraela Poznańskiego.W starym miejscu nowy twór współczesności ale lubię tam się przejść.
:shock: Ale współczesną Manufakturę odwiedz.Manufaktura mieści się oczywiście w dawnych zakładach Izraela Poznańskiego.W starym miejscu nowy twór współczesności ale lubię tam się przejść.
Dobrze, zwiedzę zgodnie z zaleceniami . Przy najbliższej okazji. Już teraz nie będę jeździł koło Muzeum Powstania Warszawskiego, ale obiecałem sobie, że koniecznie muszę je odwiedzić. Słyszałem i z mediów i od kilku osób, że jest wyjątkowe, jak tylko go odwiedzę, zaraz zdam relację, a może Ty w nim byłaś? A żeby ktoś nas nie pogonił za odchodzenie od tematu , spytam, czy przypomniałaś sobie gdzie widziałaś bliźniacza wieże z Nasielska?
Szeregowy te wieże krótką chwilkę widziałam z okna ruszającego pociągu na trasie z Łodzi do Torunia.Nie miałam szansy nawet sięgnąć po aparat.Szkoda.Ale następnym razem już aparat będzie naszykowany.Udało mnie się sfotografować element militarny na jednej ze stacji.Myślę to zdjęcie wstawić do zdjęcia miesiąca.
Uuu Raiso, śliska sprawa, element militarny, uwaga na kontrwywiad . Chyba dla nas to ja poproszę admina o subfora Nasielska, żebyśmy mogli sobie o wszystkim pogadać, bo przy tej wież, to już Wawę, Łódź, Berlin,Toruń i Bóg wie co jeszcze ugadaliśmy. Jak Ci się podoba mój pomysł? Oczywiście profil będzie otwarty dla wszystkich, a ja może od Burmistrza dostanę "klucze do miasta" za rozpropagowanie mojej byłej mieściny.
:wink: Ten sfotografowany element militarny jest ogólnie dostępny.Taka ciekawostka miejscowa.Pomysł masz dobry,na pogaduchy.
To dobrze, że jest ogólnie dostępny, bo ja już widziałem oczyma wyobraźni jak SKW wpada do Ciebie i krzyczy kultowy test, Bunera do Klosa: rączki, rączki w górę . Wstaw ten obiekt, bo już się nie mogę doczekać, co to jest..?
:lol: Architektonicznie jest o key.Ciekawa budowla.Ja jestem pasjonatką wież ciśnień.Dwa dni wstecz wracałam pociągiem z Łodzi do Torunia i tam na trasie też wypatrzyłam wieżę blizniaczą,ale nie zdążyłam wyjąc aparatu,a szkoda.Ale nic straconego będzie na potem.
Raiso, czy widziałaś ja może w Sochaczewie? Wydaje mi się, że tam widziałem podobną…
Wysłany: Śro 16 Wrz, 2009 19:54
Maja coś przysnęła nam tu odrobinę... Zapracowana zapewne. No, ale sezon dla pszczółek się powoli kończy, więc mam nadzieję, że z kwiatków przerzuci się na forum
Sugerujesz, że jak bym dostał cegłą w głowę, toby mi się coś poprawiło czy nawiązujesz do pewnego pana, który na forty wybrał się w pantofelkach, bo Cię nie rozumiem Maju..?