Wysłany: Śro 03 Cze, 2009 19:56 Ładujemy zdjęcia na Fotosiku
Z myślą o tych użytkownikach forum ,którzy pomimo szczerych chęci nie dawali sobie do tej pory z samodzielnym wklejaniem zdjęć, pomyślałem, że warto by było przeprowadzić mały kurs tej czynności
Zawsze dostępny w tym miejscu będzie pomocny dla wszystkich początkujących i mam nadzieję, że przyczyni się on do wzrostu ilości ciekawych foto materiałów!
Zatem do dzieła!
Na stronie głównej forum odnajdujemy w dziale KĄCIK FOTOGRAFICZNY temat Ładowanie zdjęć. W jego oknie od razu widoczny jest panel służący do bezpośredniego ładowania zdjęć na wirtualny serwer i pozyskiwania z niego adresu-linku do zdjęcia, które następnie dzięki niemu możemy zamieścić na naszym (czy każdym innym forum)
Załóżmy, że już mamy na naszym komputerze gotowe (tzn.obrobione do wstawienia zdjęcie/zdjęcia) i chcemy je wstawić na forum korzystając z naszej "ładowarki".
Musimy wskazać, to zdjęcie którego wstawieniem jesteśmy zainteresowani. W tym celu wykorzystujemy przycisk Przeglądaj
Po jego przyciśnięciu otwiera nam się w lewym górnym rogu ekranu okno, które nosi nazwę "Wysyłanie pliku". Jego zawartość domyślnie otwiera się na Pulpicie (Szukaj w: Pulpit), którego zasoby pokazują się w formie plików:
Zdjęcia, obrazki bądź inne grafiki najczęściej mają rozszerzenie .jpg W naszym przykładzie w zasobach Pulpitu widzimy cztery pliki z rozszerzeniem .jpg Zainteresowani będziemy jednym z nich:
Czynność 1: wskazujemy plik który nas interesuje lewym przyciskiem myszy (dalej używać będę ogólnoprzyjętego skrótu LPM). W efekcie tej czynności plik podświetlił nam się niebieskim tłem oraz dodatkowo jego nazwa wypełniła wcześniej puste pole "Nazwa pliku" ( porównaj pole w poprzednim rysunku na lewo od przycisku "Otwórz").
Czynność 2: klikamy na przycisk Otwórz:
Efektem poprzedniej czynności (kliknięcia "Otwórz") jest zamknięcie okna Wysyłanie pliku i powrót do strony głównej forum. Jednak w Panelu ładowania widzimy, że wcześnie puste pole adresowe zapełnia teraz ścieżka lokalizacji wskazanego przez nas wyżej pliku gotowego do załadowania:
Klikamy więc na przycisk Dodaj
Kliknięcie spowodowało otwarcie nowej karty przeglądarki, a w niej strony Fotosik.pl w panelu wgrywania zdjęć. Komunikuje nam ona dodatkowo, że wgrywamy zdjęcie jako niezalogowani, co przyjmujemy do wiadomości i klikamy na napis Kontynuuj mimo wszystko:
W efekcie otrzymujemy całą litanie wygenerowanych kodów do naszego zdjęcia
Nas interesować będzie w tym momencie ostatni z nich, z działu "Pozostałe":
Który z resztą nazywa się Bezpośredni link do zdjęcia (500px) [ pomoc ] Nowe!
Klikamy na nim prawym przyciskiem myszy (PPM). Rozwija nam się menu opcji do wyboru, z której wybieramy lewym przyciskiem myszy (LPM) Kopiuj
Wracamy na forum (przełączamy się na odpowiednią kartę przeglądarki!), wybieramy dział, temat, wątek w który chcemy wkleić zdjęcie, a następnie Odpowiedz. Wykonujemy czynność 1:Z prawego górnego rogu okienka odpowiedzi wybieramy LPM przycisk Img. W jej efekcie w pole tekstowe odpowiedzi wskoczył tekst [img]
Teraz w miejscu mrugającego kursora przyciskamy PPM -> Wklej -> LPM:
W efekcie tych czynności w pole tekstowe wkleiliśmy wygenerowany wcześniej w fotosiku link do zdjęcia:
Teraz tylko musimy zamknąć tzw. tag wybierając ponownie z prawego górnego rogu okienka odpowiedzi LPM przycisk Img*:
W jej efekcie w pole tekstowe odpowiedzi wskoczył tekst [/img]:
Teraz nie pozostaje już nic innego jak tylko wysłać odpowiedź przyciskiem Wyślij!
Oczywiście można ją ( a nawet wskazane jest ) uzupełnić ją kilkoma własnymi słowami, opisem zdjęcia itp., czyli tym wszystkim co już potraficie
Istnieje jeszcze wariant drugi, bez otwierania i zamykania tagów ([img]link[/img].
Polega on na skopiowaniu gotowej treści zawierającej wygenerowany link wraz z odpowiednimi "wywoływaczami".
Pozyskujemy go z tej samej wygenerowanej strony linków do zdjęcia, tyle że z wcześniejszej pozycji Kody na forum dyskusyjne:
Wszystkie pozostałe czynności wykonujemy w identyczny sposób.
Forma być może krótsza, łatwiejsza, ale warto znać więcej
Mam nadzieję, że dzisiejszy materiał przyda się Wam i będzie pomocny w samodzielnym zmaganiu się z forum i internetem
W razie wątpliwości proszę śmiało pytać! Pomożemy
jestem nowy na forum, chciałbym rozszerzyć pewne działy i informacje, jednak za czorta nie mogę sie połapać z dodawaniem zdjęć, tym bardziej że zamieszcza się je na innym serwerze. Proszę o pomoc lub po prostu otrzymacie suche fakty bez zdjęć, map i rysunków
Opis powyżej "krok po kroku" jest dla mnie nieczytelny, gdyż pewnych działów i informacji nie mogę odszukać na forum
Marcinie- dzięki za pomoc, "pierwsze koty za płoty"- kurs zaliczony z powodzeniem. Mam nadzieję że w tej chwili będę mógł korzystać z całego potencjału tego forum.