Wysłany: Wto 29 Maj, 2007 18:18 Fotograficzny plan Inowrocławia
Otóż Panie i Panowie, wpadłem na pewien pomysł.
Nasze miasto zmienia się z miesiąca na miesiąc - zwłaszcza w obrębie starej zabudowy - tu coś zburzą, tam postawią, gdzie indziej jeszcze jakieś rondo skręcą.
Ale do rzeczy...
Idea polegałaby na tym, by stworzyć dokumentację fotograficzną całych inowrocławskich ulic.
Poprę to wypunktowanym przykładem ul. Toruńskiej chociażby.
1. Fota od strony Solankowej na lewy narożnik Toruńskiej.
2. Fota z Królówki na prawy narożnik Toruńskiej.
3. Mamy gotowe otwarcie ulicy.
4. Teraz perspektywa w dół ulicy stojąc na jej wylocie na Basta.
5. Kilkanaście zdjęć budynków na zasadzie mykmyk kilka po lewej i stukpuk kilka po prawej.
6. Lecimy wpierjod ze 30 metrów i jak w punkcie 5.
7. Gdy mamy coś naprawdę fajnego, wartościowego lub przeznaczonego do rozwalenia - kilka fotek więcej.
8. Przyznacie, że fajnie ogląda się obiekty osadzone w konkretnym kontekście, czyli np. kamienica wraz z przyległościami. To doskonale po latach obrazuje zmiany, które zachodzą w krajobrazie miejskim.
9. Istotne w tym wszystkim jest na pewno to, by utrzymać pewną ciągłość wykonywanych zdjęć - tak, by poszczególne fotki niejako 'zazębiały się' o siebie. Warto więc wypracować sobie taki rodzaj kadrowania, by miało to ręce i nogi. Ja mam akurat aparat, którym można robić zdjęcia panoramiczne do 12 ujęć, potem to samo składa się w jedną fotografię, więc efekt też może być fajny.
10. Robiłem już wstępny test na ulicy Solankowej - zajęło mi to niewiele ponad godzinę, a radochy było co niemiara. Sądzę więc, że nie jest to jakiś specjalnie morderczy wysiłek, a efekt może być świetny (no i całkiem niezły walor dokumentalny). Zdjęć póki co nie wstawiam, bo pogoda była kiepska i część fotek lekko niedoświetlona wyszła.
Faustus, Aldek i reszta kamratów!
Co Wy na to??
Wszak skończonym kretynem żem jest, czy warto zawalczyć?
Pomyślcie, że chyba żadne miasto czegoś takiego nie ma.
Będziemy pierwsi
Czekam na aplauz i zaakceptowanie
lub
kubeł zimnej wody na łeb i kopa w kloakę za szerzenie bzdur.
Ale taki "plan" trzeba by było co jakiś czas aktualizować. Jeden fragment miasta powiedzmy z maja 2007, inny z lipca... Najlepiej zrobić taką akcję w jednym momencie (tzn. możliwie najkrótszym okresie czasu np. tylko w lipcu) i powtarzać taki manewr co roku.
Osobiscie jestem za pomysłem Amona.Sam posiadam w swoim archiwum setki fotek inowrocławskich kamienic i nie tylko.Posiadam tez funkcję panoramy w cyfrówce,więc spróbuje coś sensownego spłodzić w niedługim czasie.Zobaczymy ,co z tego wyjdzie :-)
Wysłany: Śro 30 Maj, 2007 20:16
Pomysł niezły.Szerzej rzucony na forum pierwszy raz,aczkolwiek w kuluarach był już poruszany.Biorąc pod uwagę,że większość z użytkowników forum wyposażona jest w sprzęt foto,myślę że nie pozostanie on bez odzewu.Z doświadczenia wiem,że ciężko będzie zgrać zespół czy skoordynować wykonawców. M.in. z tego względu,że każdy z nich będzie miał swój punkt widzenia i pomimo rozpiski "wytycznych" efekt nie będzie w pełni satysfakcjonował osobę kierującą Stąd wydaje mi się, że wszyscy Ci którzy akceptują pomysł i "widzą się " w jego realizacji, na początek niech pokażą "jak to widzą", czyli gotowe fotki powrzucają. Ocenimy, skoordynujemy, obierzemy kurs na przyszłość.
Nie wspomnę, że świetnym efektem byłoby zrobienie wirtualnej podróży...No, ale coś takiego ma już U.M.,choć tylko w części...zatem jest co robić
Więc może, by usystematyzować ekszyn - najpierw zbierzmy na forum deklaracje ze strony osób, które chciałyby się w to pobawić. Potem gdy już będziemy wiedzieć, ile osób wchodzi w temat - dzielimy się tym, co jest do zrobienia i poszły koie po betonie. Wydaje mi się, że przy odrobinie spięcia można temat obszyć do wakacji, bo później towarzycho się rozpełznie po świecie bliższym i dalszym i stracimy element spójności przedsięwzięcia. Myślę, że drFaustus jako admin mógłby rozesłać maile do wszystkich forumowiczów z nadaniem tematu, określić termin, do którego zbieramy chętnych i można działać.
Wysłany: Nie 10 Cze, 2007 23:54
Pomimo iż nie będę aktywnym uczestnikiem tegoż projektu, to mimo wszystko interesuje mnie jego ciąg dalszy....Tymczasem w temacie cisza...Hmm...Dlaczego mnie ona nie dziwi?
Mam zrobionych kilkanaście ulic. W tej chwili znajomy programista pisze mi pewien skrypt, który pozwoli na dość zgrabne i sensowne objęcie tego wszystkiego w całość. Wkrótce wybieram się na urlop, pojawił się też nowy aparat (elegancka lustrzanka Nikon), więc można podziałać dalej. Aha - aparat nie mój, a brata, ale to prawie to samo )))))))))))