Wysłany: Pią 20 Mar, 2009 17:12 Punkty wysokościowe - repery
Zwiedzanie, podglądanie i wyszukiwanie ciekawych miejsc ma tą przewagę nad beztroskim przemierzaniem otaczającego nas świata, że sprawia iż nie sposób się nudzić podczas każdej wędrówki. Raz w górze, innym razem na wysokości oczu, jeszcze innym tuż pod nogami... - wszędzie pełno interesujących punktów zaczepienia.
Dziś kolejny nowy temat i do tego w ujęciu dosłownym punkt zaczepienia, bo oto przed nami punkty wysokościowe.
Wysłany: Pon 23 Mar, 2009 21:58
To inaczej tzw. repery
Posłużmy się zatem pomocą Wikii w odkryciu znaczenia tegoż terminu:
"Reper - stabilizowany punkt wysokościowej osnowy geodezyjnej, dla którego wyznaczono wysokość w przyjętym układzie odniesienia. Repery ścienne są montowane na ścianach budynków, w odległości kilkudziesięciu centymetrów od podłoża (kotwione w murze). Mogą mieć postać metalowych bolców z wyrytym numerem, lecz stosuje się także śruby kolejowe jako zamiennik. Można spotkać również repery gruntowe, lub skalne, które są stabilizowane odpowiednio w gruncie, lub w skale. Kształt reperów umożliwia ustawienie na nich łaty niwelacyjnej.
Repery wykorzystywane są w niwelacji. Pełnią rolę nawiązania do państwowej osnowy wysokościowej. Repery są punktami wchodzącymi w skład ciągu niwelacyjnego.
Mamy nowoczesne,te naprawdę stare popadły w niełaskę,część się zdeaktualizowała, to wyrwali,jeszcze jeden mam w zamyśle wstawić,choć nie jest już taki piękny,jak ten ,co już wstawiłem...
Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009 16:18
Zwróćcie uwagę, że ma kolejny numer. Tzn. Szczypawki ma nr 24, ten 57. Chodzi o to, że były one w ten sposób ewidencjonowane. Współcześnie są one na tyle zunifikowane, że zapewne ewidencja przebiega na podłożu papierowym, a same repery są standardowe/uniwersalne bez szczególnych znaków.
Wysłany: Śro 09 Gru, 2009 01:29
Bydgoszcz
Ten typ już był, właśnie z Bydgoszczy. Ale trafiłem na kolejny okaz i ze względu na ich rzadkość pokusiłem się o jego sfocenie i zarzucenie na forum do naszej kolekcji
Coraz rzadziej już można na swojej drodze spotkać punkt wysokościowy, który stanowił by ciekawostkę swoim indywidualnym wyglądem.Ja już patrzę po datach budowy obiektów bo wtedy i data na punkcie wysokościowym mówi ile lat sobie dany obiekt liczy.
Tak naprawdę nie jestem pewna czy jest to punkt wysokościowy. Znak jest poziomy, wkomponowany w jezdnię. Znalazłam coś takiego w Łodzi na terenie dawnego getta. Sama jestem ciekawa czy to jest jakiś relikt z przeszłości, czy już coś współczesnego
Wysłany: Pią 19 Lut, 2010 14:53
Hmm... ciekawe Na współczesne nie wygląda - starty znacznie wskutek eksploatacji jezdni, czy to punkt wysokościowy... nie spotkałem się z takim jeszcze, ale... wygląda to na miejsce, w które można coś włożyć np. podstawę dalmierza, tyczki czy jakiegoś niwelatora, więc przychylam się do wersji Twojej
Może ktoś trafił na podobny gadżet lub ma wytłumaczenie podparte materiałem stosownym?
niestety nie mam ale zobaczę co się da zrobić. Mam ten fant po drodze na uczelnie na ul. Roboczej (fajny rejon - Dolna Wilda), a drugi punkt też już wypatrzyłem w okolicy HCP w Poznaniu ale jest w takim miejscu że często samochód na nim stoi (jest w chodniku)
Dr Faustusie, na pierwszej stronie tego tematu zamieściłeś podział reperów ze względu na umiejscowienie, no i właśnie ów poziomy znak jest tym "gruntowym", występują rzadziej właśnie ze względu na to, że są mniej "trwałe", bo jak wiadomo w miastach co i rusz coś się zmienia z nawierzchnią, dlatego repery ścienne są zdecydowanie lepsze w stosowaniu.
To może dorzucę coś z innej beczki, reper o typowej proweniencji kolejowej, pochodzący z małej stacyjki PKP na Pojezierzu Brodnickim:
:shock: Hmm... ciekawe Na współczesne nie wygląda - starty znacznie wskutek eksploatacji jezdni, czy to punkt wysokościowy... nie spotkałem się z takim jeszcze, ale... wygląda to na miejsce, w które można coś włożyć np. podstawę dalmierza, tyczki czy jakiegoś niwelatora, więc przychylam się do wersji Twojej
Może ktoś trafił na podobny gadżet lub ma wytłumaczenie podparte materiałem stosownym?
Ja spotkałam się z takim punktem, zrobię zdjęcie jak tylko będę w tamtym miejscu z aparatem
geodezyjny punkt, utrwalony na powierzchni Ziemi punkt o znanych współrzędnych geodezyjnych względem przyjętego układu odniesienia; rozróżnia się p.g.: triangulacyjne, poligonowe, niwelacyjne (repery), grawimetryczne, satelitarne (wyznaczone w wyniku pomiarów satelitarnych) i inne.