W odległym zakątku Polski na Mierzei Wiślanej w Piaskach stoi sobie samotnie w lesie taki oto budyneczek byłej stacji ratownictwa morskiego, obecnie baza ZHR. Obiekt bardzo ciekawy, nie dałem rady jednak zwiedzić od środka, zauważyłem jednak na ścianie ciekawy detal:
Reliktem przeszłości co prawda to nie jest,ale na zasadzie ciekawostki zamieszczam.Zdziwiło mnie że w epoce satelitów,GPS-ów i innych podobnych wynalazków dalej umieszcza się takie znaki punktów wysokościowych.Ten zainstalowali ludzie z UM w Katowicach na biurowcu Woj.Inspektoratu Weterynarii w zeszłym roku:
Mam jeszcze jeden namierzony,w Tychach - trochę starszy,bo z lat 70-tych.Przy najbliższej okazji sfocę i zamieszczę.
Łódz. Na tej pionowej ścianie przy moście znalazłam taki punkt wysokościowy. W tej formie mam już sporo fotek ale zawsze były umiejscowione w poziomym punkcie. A tu proszę
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
A oto trochę inny relikt, dużo ich w skali miasta nie zostało. A te co jeszcze są to potrafią być w pewnym sensie zdewastowane. Po prostu ktoś wpadł na światły pomysł zamalowania sygnatur.
Następny-wrocławski, choć zdjęcie cyknięte wieczorowa pora. Myślę jednak że istotny szczegół tego repera ( kształt stożka) dobrze widać.
Oraz dwa inne:
Typ podobny do pierwszego zaprezentowanego.
Typ standardowy, występujący na większości budynków. Ten jest z budynku sądu na ul. Sądowej.
Oczywiście w tym przypadku trzeba brać pod uwagę czy jakiekolwiek typy reperów jeszcze na wrocławskich budynkach występują. Bo w większości już to zaczyna zanikać.
Choć reper na pierwszym zdjęciu tego postu może być wyjątkiem. Usytuowany na odnowionej elewacji budynku przy ul. Piłsudskiego.
Wzgórze Franków góruje nad Dukla i droga wiodącą na Przełęcz Dukielską. We wrześniu 1944 ruszyła ofensywa Armii Czerwonej, której celem była pomoc powstaniu na Słowacji, nazywana jest ona Bitwa o Przełęcz Dukielską. Wzgórze Franków od 11 września szturmowały oddziały I Korpusu Czechosłowackiego, które toczyły o nie ciężkie walki, podczas których wzgórze kilkakrotnie przechodziło z rąk do rąk. Wzgórze zostało ostatecznie zdobyte dopiero po kilku dniach.
Wrocław - reper szczerze mówiąc ni przypiął - ni przyłatał, bo w środku parku. Być może jestem nie dzisiejszy, lecz "po jakiego grzyba" w środku parku cos takiego postawiono?
Wysłany: Czw 11 Sty, 2018 21:54 Historyczna granica z 1752 roku
Wchodząc na forum, na stronie głównej właśnie wyświetliło mi się zdjęcie Raisy:
Niestety, nie mogę namierzyć jego macierzystego wątku (pomocy ),
dlatego też dodaję je w tym "słupkowym" miejscu.Dostałem oświecenia Historický hraniční kámen z r.1752: Připomíná, že zde se stýkala tři panství - Kralické, Lanškrounské a Kyšperské (dnešní Letohrad)-> Źródło 1 i
Na hrebenu pod Bradlem pri ceste na Suchý vrch (Dürrer Berg) byl - dnes v místech zvaných U Trí pánu - v roce 1752 umísten mezník s nápisy: S.A.H.G., J.W.F.V.L. a S.B.H.S. oznacující hranici trí panství - althanské (Mezilesí, resp. Králíky), lichtensteinské (Olomouc, resp. Lanškroun) a bredu).-> Źródło 2, co w tłumaczeniu daje nam poniższe opisy:
1. - Historyczna granica z 1752 roku: przypomina nam, że istniały trzy domeny - Kralice, Lanškroun i Kyšperské (dzisiejszy Letohrad)
2. -Na wzgórzu Suchy w 1752 roku umieszczono trójścienny kamień węgielny z napisami SAHG , JWFVL i SBHS , który oznacza trzy dawne królestwa Althana (obecnie Kraliky), Liechtensteina (Lanskroun, Ołomuniec) i Bredy.
I tak po latach jesteśmy z wiedzą o krok do przodu
Wysłany: Śro 13 Cze, 2018 22:30 Punkty wysokościowe - repery
Wydaje mi się, że będzie to raczej podstawa od jakiejś figury ewentualnie krzyża, a ów pręt stanowił punkt mocowania/oś bryły na tym postumencie stojącej...