Wysłany: Czw 31 Paź, 2013 10:06 Nowy Sącz - infrastruktura...
zdj. 1-2 - ZNTK :
1876 – założone wraz z otwarciem Tarnowsko-Leluchowskiej linii kolejowej jako Cesarsko-Królewskie Warsztaty Kolei
1922 – zmiana nazwy warsztatów na Warsztaty Główne I klasy Nowy Sącz
1950 – Warsztaty Mechaniczne Nr 3 w Nowym Sączu
1951 – Zakłady Naprawcze Parowozów i Wagonów Nr 3 w Nowym Sączu
zdj. 3.- Park Kolejowy – stanowi go niewielkie skupisko drzew przy ul. Kolejowej. Zostały one zasadzone staraniem władz kolejowych pod koniec XIX wieku.
zdj.4 - koszary konduktorskie, NOT, hala sportowa do siatkówki, łażnia, przychodnia lekarska
zdj. 5 - budynki stołówki, szewców i krawców
zdj. 6 - bunkier ryglujący koniec ulicy Kolejowej -chroniący wjazd pod wiadukt i niedalekie Zakłady Kolejowe. Obok bunkru - bocznica , tzw tor zydowski - gdzie podstawiano wagony wywożące Zydów z getta nowosądeckiego.
Wysłany: Czw 31 Paź, 2013 19:31
Pytanie za zadanie, bo teraz Ty dałeś mi robotę - muszę wygrzebać foty z ZNTK Inowrocław i żeby było ciekawiej też w zimowej aurze
W sumie to trzymałem je z myślą o dziale Architektura III Rzeszy i stąd pewnie jeszcze ich nie wrzuciłem na forum...
Poszukam, nadrobię
(wracając do tego budynku, to może z przeciwległej strony zachowana jest jeszcze "boazeria" między piętrami lub jakieś haki/kątowniki ponad oknem 3-go piętra?)