Nie znalazłem odpowiedniej kategoorii aby wstawic tą ciekawostke. Mało kto znas mlodych, bo raczej starszi wiedza to,wie ze Inowrocław posiadał sekcję żuzlową.Klub nazywał sie Unia Inowrocław i reprezentował miasto w Pomorskiej Lidze Okręgowej ( na czasy obecne to by była II Liga żużlowa),zajmował w niej 3 miejsce. Żużlowcy ścigali sie na stadionie miejskim przy ul.M. Wierzbińskiego.Niestety wypadki zawodników, ponoc nawet był śmiertelny jeden, doprowadziły do zamknięcia sekcji.Były to lata 50-te ubiegłego stulecia
Tak, był śmiertelny i po tym wypadku zabroniono urządzać wyścigi na torze inowrocławskiego stadionu. 1 listopada na cmentarzu Matki Boskiej ,widziałem grób motocyklisty ze zdjęciem nie wiem czy to ta sama osoba.
Takie widoki jak na fotce wyzej mozna by było ogladac w Inowrocławiu, gdyby przetrwała sekcja żużlowa. Niestety nie przetrwała, wraz znia znikła nazwa klubu Unia po czasie, zmiana na Noteć ale to inna bajka. Na fotce zwodnicy Polonii Bydgoszcz ( w latach 50-tych klub miał nazwę Gwardia, A siasiad z Torunia -Stal)
Może ktoś w archiwach rodzinnych posiada fotki ze stadionu żużlowego. Myślę że zawody jakie odbywały się w mieście ściągały na stadion rzeszę wielbicieli tego sportu.