Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 01:59 Cmentarz na Gadce Starej w Łodzi
Ten niewielki cmentarz w Gadce Starej na przedmieściach Łodzi, odwiedziłem wczoraj z moimi Łódzkimi przyjaciółmi. W tym miejscu chce im bardzo serdecznie podziękować za to, że byli moimi przewodnikami po swoim przepięknym i historycznie jakże bogatym mieście. Cmentarz poległych w wojnie Niemiecko-Rosyjskiej w 1915 roku założyli prawdopodobnie Niemcy. Jest tu pochowanych około 2000 tyś żołnierzy zarówno niemieckich, jak i rosyjskich i oczywiście polaków, którzy brali czynny udział w walkach, gdyż byli wcielanie do obu walczących ze sobą armii.
Wiesz Szeregowy po ostatniej wizycie w Łodzi też byłam na tym cmentarzu i też mam fotki z sesji .Wstawię je trochę póżniej.Obok na cmentarzy leży moja ulubiona bratowa.Tak że to miejsce odwiedzam często.Te cmentarz do niedawna to były jedynie chaszcze.Na dzień dzisiejszy jest dość dobrze utrzymany.
Wysłany: Wto 14 Lip, 2009 00:27
Aha... no to wiele wyjaśnia
W każdym bądź razie zachęcam... Osobiście nadrobię/ponowię wejście dla sfocenia przy najbliższej okazji choć byłem teraz obok na cmentarzu ponad tydzień temu, to na ten tym razem czasu nie starczyło
Cmentarz bardzo mi się spodobał, jest dość dobrze utrzymany. Można się poruszać głównymi alejkami dość dobrze, a i krzaki też nie są, takie wielkie żeby nie można było się dostać w każdy jego zakątek.
Jako dziecko odwiedzałam ten cmentarz często z moim tatą w drodze na pobliskie stawy Stefańskiego. A teraz miałam okazję tam być z Szeregowym ,Gieniem (Generałem - sorki dla generała ale nie mogłam sie powstrzymać ) i Jacolem. Ekipa nie do wyrąbania że tak powiem.
Faustus ssuuuperr fotka. Ta bramka do dziś funkcjonuje. Jestem bywalcem tej nekropolii od 20 lat, leży tam bardzo bliska mnie osoba. Ileż to zmian w ciągu tych lat nastąpiło. Cmentarz kiedyś był zarośnięty, wzdłuż muru cmentarnego jezdził tramwaj do Rzgowa. A dziś cmentarz wygląda porządnie, natomiast zlikwidowano tramwaj.