Tyle pozostało po bardzo starej i bardzo ciekawej Remizie Strażackiej z Łodzi.Remiza zlokalizowana była przy ul.Sienkiewicza. Może ktoś dysponuje zdjęciem tej remizy. Jako dzieciaki byliśmy z wizytą w tej remizie.Miałam okazję zjechać w "rękawie" z wysokości trzech pięter.Ale zdjęcia nie zdążyłam zrobić, szybko została rozebrana. :cry
Wrocław, taki mały naścienny drobiazg. Udało mi się znaleźć nie zdewastowany czyli bez zniszczenia sygnatury lub zalania farbą, co potrafi się dość często zdarzyć.
Na ścianach dwóch oddalonych od siebie o jakieś ok. 300 m domów. Oczywiście we Wrocławiu, przy jednej z ważniejszych ulic w centrum miasta tj. ul. Piłsudskiego. Udało mi się znaleźć coś takiego.
Moim zdaniem jest to cała aparatura do podnoszenia i opuszczania żaluzji sklepowych. Z tym że jak widać jedno ze zdjęć pokazuje urządzenie bez wierzchniej obudowy.
Dla lepiej lub pobieżnie znających Wrocław mogę powiedzieć że można znaleźć te dwa urządzenia idąc przedstawiona ulicą od Dworca Głównego. Przez "Arkady" (lub Teatru "Capitol" - jak kto woli) w kierunku pl. Legionów, prawym chodnikiem (plecami do wymienionych tu punktów orientacyjnych).
PS. Coś chyba namieszałem w postach na stronie. Czy jesteś w stanie to w jakiś sposób naprawić. Przepraszam za bałagan.
Co to jest za "ścianowy cuduś", to ja swój pogląd przedstawiłem. Być może gdzieś indziej jest coś podobnego w lepszym i bardziej czytelniejszym stanie. No i oczywiście ktoś się lepiej na tym zna i dokładniej to rozszyfruje. Wtedy dokładniej będzie wiadomo.
Czy to nie jest mechanizm podnoszenia - opuszczania "markizy " nad oknem sklepowym,,,,kiedyś "cóś" podobnego występowało (przekazanie napędu za pomocą linki jak lub gwintu) (reklama banku)
Wojciech
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
Przypuszczam że to może być to jak i też do opuszczania żaluzji okiennej w sklepie. Nie wiem czy pamiętasz ten film "Vabank 2 czyli Riposta". Tam też gościu opuszczał podobnym urządzeniem te drzwi spod których Kwinto wyszedł jak zamknął tego psychopatę w swojej knajpie.
Mam jeszcze coś takiego i też z tego samego typu urządzeń.
Takie cudusie jak z pierwszego postu w tym temacie to i nas we Wrocku można znaleźć. Ten jest akurat z gmachu sądu, tylko nie jestem pewny czy nie jest to coś w formie repera.
Wysłany: Sob 13 Cze, 2015 22:10
Hmm... o ile to z początku tematu to ślad po "wysokiej wodzie", o tyle to Twoje faktycznie może być czymś +8,5 od poprzedniego punktu pomiaru
Nie widzę co tam dalej jest napisane, OP/F?
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
Mam jeszcze dwie fotki podobnych rzeczy, tylko nie wiem w której swojej Fotopoczekalni.
Przetrzepię swoje foto-archiwa i podeślę. Lecz należy brać pod uwagę ze to będzie bardziej litera "P".
[ Dodano: Śro 17 Cze, 2015 11:07 ]
Jedno udało się znaleźć. Jak widać jest to rzecz trochę szczątkowa, lecz potwierdza to co powiedziałem. Jest to litera "P".
Oto dwie fotki które uciekły z tego tematu. Jako że nie mam możliwości ustawić ich ponownie w zapodanych postach, mam prośbę do szefostwa. Czy jest taka możliwość aby je na te posty wstawić ponownie.
Niestety hosting "fotoo.pl" robi takie numery że przez jakiś czas je trzyma a potem zabiera. Natomiast proponowana przez "Faustusa" możliwość do przesyłania zdjęć, która jest na stronie. Opiera się o "fotosika" a ten za każdym razem wymaga logowania się.
Chyba że do stronowej opcji załanczania zdjęć jest jakaś inna możliwość której nie znam? Te zdjęcia są przesłane przez tinypic.pl
Wysłany: Sob 08 Sie, 2015 23:40
gogo-dimpek napisał/a:
a ten za każdym razem wymaga logowania się
Odbywa się bez żadnego logowania i zawsze tu tak było
Wybierasz rozmiar, robisz przeglądaj, wskazujesz i ładujesz.
Nie kombinuj, nadgorliwość...
Poza tym... Twoje zdjęcia się - o dziwo - wyświetlają, a zatem Twój badziewiarski fotoo.pl jeszcze jakoś walczy, choć ma zapewne częste chwile słabości
Poćwicz jednak z tym forumowym loaderem, bo szkoda zdjęć w kosmos wysyłać i nerwów naszych tracić
EDIT: 22.08.2015
Zwracam honor - fotosik.pl coś przekombinował i namieszał w tym obowiązującym na forum dodawaniu
Natomiast bezpośrednio na fotosiku nadal można dodawać zdjęcia bez logowania
Jak ogarnę temat dam znać.
EDIT: 23.08.2015
Tymczasem zachęcam do przetestowania -> TEGO rozwiązania.
EDIT: 24.08.2015
Info dla wszystkich zainteresowanych - dodawanie zdjęć do postów/odpowiedzi (bez logowania w serwisie hostującym) zostało przywrócone Usterka usunięta. Ukłony dla serwisu fotosik.pl (jedyna 'niedogodność'/zmiana to to, że dodawać można zdjęcia tylko pojedynczo.
Oto co się u nas uchowało ciekawego na ścianie jednego z domów. Fakt że z różnymi śladami, lecz cała istotę faktury tynku widać doskonale.
Solidna - niemiecka robota!!!
Wysłany: Nie 26 Mar, 2017 19:19
Właśnie... niby popularne, a jakby ich coraz mniej w przestrzeni miejskiej...
Super, że zwróciłaś na nie uwagę
Może uda mi się jutro ustrzelić szyld znajomego