Te wszystkie miejsca z widokówek są mi znane.Ta widokówka z dworca Kaliskiego to prawdziwe cacko.Ten dworzec tak wyglądał jeszcze w latach osiemdziesiątych, komu to zawadzało.A ta widokówka z synagogą super.
Wysłany: Czw 29 Sty, 2009 22:25
Dworzec od czasów okupacji hitlerowskiej do współczesności posiadał jeszcze drewniane przybudówki, w których mieściły się m.in. kasy biletowe.
Tak swoją drogą, to dla mnie był on szczególnie sentymentalny, gdyż w jednym ze sklepików na nim zlokalizowanych zaopatrywałem się w "ludziki" z Gwiezdnych Wojen 60zł/szt - nieruchome, 120zł/szt full ruchomy
Z przewodnika wyczytałam że współczesny Hotel Grant był kiedyś halą przędzelnianą.ale nie pamiętam nazwiska właściciela.Tylu ich w Łodzi było.Łodzianie i nie tylko wiedzą że mnóstwo zakładów mieściło się przy ulicy Piotrkowskiej.Właśnie widziałam że rozbiórce ulegają zadłady Strzelczyka przy ul Piotrkowskiej.
ruga widokóweczka to za moich czasów mieściło się Technikum Włókiennicze.
Piąta widokóweczka licząc od góry to Plac Wolności.Z widocznym budynkiem po lewej stronie muzeum.Kościół Garnizonowy wielokrotnie przebudowywany oraz po prawej budynek Ratusza.O godzinie 12 kuranty wygrywały melodię Prząśniczki.Sliczna melodia.
Piąta widoóweczka z częsci drugiej to synagoga, która na tej widokówce stoi po właściwej stronie.Synagoga nie istniejąca ,jest na jej miejscu parking.Dwie ostatnie widokóweczki to dla mnie ogromnie sentymentalne wspomnienie.dr.Faustus a te widokóweczki Placu Wolności z czasów okupacji to rarytas. Na tym widocznym cokole dziś stoi pomnik Tadeusz Kościuszki.A pod pomnikiem słynna "Dętka".Warta oglądnięcia...
Wysłany: Sob 31 Sty, 2009 16:08
Poniżej filmik ukazujący przedwojenną Łódź. Wyszukany w internecie przez kol. Brendo, tak więc cały splendor za zasługi poszukiwawcze proszę na jego ręce składać
Hey Łodzianie ten budynek jeszcze tak około 15 lat temu stał na ul.Narutowicza.Było trochę zewnętrznie odmieniony.Ale był.Teraz też stoi budynek w tym samym miejscu i też jest w nim filharmonia.Ale ja byłam na koncercie jeszcze w starym budynku. Piszę o dwóch ostatnich widokówkach.
Wysłany: Pon 08 Cze, 2009 00:03
Dobrze
Niestety, absurdów w naszym kraju nie brakuje i wbrew pozorom i hucznie opisywanym tu i ówdzie wielkim renowacjom, ratowaniem zabytków itp., najzwyczajniej w świecie niszczy się bezcenne skarby kultury Wszystko jest kwestią ceny... To się nie zmienia... Dzisiejszy łódzki bohomaz to istny koszmar - popieram. Na szczęście w pamięci mam zachowany poprzednika, no i pozostały nam widokówki...
Dla przykładu sytuacyjnego wandalizmu i destrukcji bez żadnych sentymentów - u nas w ten sam sposób zniszczono budynek Szkoły Podstawowej nr 3, o którym kilka słów jest w dziale "Artykuły" na stronie głównej witryny. Na nic sentymenty...
Fotka bardzo retro.Zdjęcie zrobione od strony torów z których jechało się z Łodzi w kierunkach południowych.Często z tych torów udawałam się pociągiem w góry.Teraz strona trochę zapomniana.
Wysłany: Śro 22 Lip, 2009 18:28
Kiedy robiłęm te zdjęcia takie było założenie: porównać je w przyszłości z aktualnym widokiem
Czas biegnie nieubłaganie... Czas więc na powtórkę z rozrywki i zaktualizowanie ujęcia
Swoją drogą dawny "Dom buta" ma swój niepowtarzalny urok i czar... Pamiętam jeszczeczasy,kiedy w jego podcieniach zlokalizowany był przystanek tramwajowy, podjeżdżał tramwaj typu 2N i podwoził mnie na dworzec kolejowy...jeszcze ten ładny, stary...
Ehhhh...historia... W końcu to my ją tworzymy, stając się jej częścią niezależnie od tego czy chcemy czy nie
Wysłany: Pią 24 Lip, 2009 20:08
Zgadza się, zbliżona forma. Być może nawet okres budowy jednakowy Podobne cudo zniszczono w Toruniu, w pierwszych latach wchodzenia na nasz rynek krwiożerczego pseudo-kapitalizmu...
No dr.Faustus wielkie dzięki.Poznaje na widokówce swoje pierwsze kilkuletnie miejsce pracy.Ten budynek stoi do dnia dzisiejszego.Jest w nim siedziba jakiegoś banku. Krawiec trafiłeś w dziesiątke Bo to były Zakłady Mięsne.Ogromny zakład.Mnóstwo ludzi zatrudnionych. Ale już nie istnieje. Co za wspomnienia z tamtych lat.
Czy widzicie tory tramwajowe,skręcające z ul.Piotrkowskiej w ul.Andrzeja. A swoją drogą jeszcze te tramwaje takimi uliczkami dość niedawno kursowały. Ale był tłok na ulicach.Widokóweczka rewelacja.Pierwszy raz takie ujęcie widzę i do tego takie retro
Wysłany: Pią 24 Lip, 2009 23:17
Właśnie. Za to nie ma torów w Tuwima
Zwróć uwagę jeszcze,że nie ma podcieni, tylko jest sklep narożnikowy w kamienicy po prawej stronie (tam gdzie w czasach świetności stał saturator z wodą mineralną )
Kino Wisła pewnie kiedyś nosiło nazwę Luna. Coś z dawnych domowych opowieści mnie się kojarzy. Rzeczywiście nie ma podcieni.Ale Dom Buta jaki wytworny.Dobrze było by się dowiedzieć co tam kiedyś rezydowało.
Widzisz Faustus na tej widokówce już tory tramwajowe na ul.Tuwima już są. W tym kinie to kiedyś pewnie jakiś teatr rezydował.Na pewno pamiętasz te schody wiodące na pierwsze piętro.Ten śliczny witraż na pół piętrze.A i cała sala to bardziej teatralna była .Teraz jakiś kabaret ( co kolwiek) to znaczy rezyduje.Hitem był też lokal który znajdował się w piwnicy tego budynku.Lokal nosił nazwę "Tivoli" i uchodził za bardzo elegancki.W lokalu znajdowała się galeryjka dla orkiestry.Wnętrze lokalu często wykorzystywano do różnych scen filmowych.Lokal miał super klimacik.
Po prawej stronie widokówki widoczna jest kawiarenka.Z moich młodych szkolno-podstawowych lat ta kawiarenka nazywała się "Beza". Na dzień dzisiejszy znajduje się tam obskurna mordownia piwna. Tak myślę że widokówka to z lat jeszcze czterdziestych.
Generał, a na przeciwko tego kina z widokówki jest taki zaniedbany obskurny ale ciekawy budynek.To była kino Gdynia. Też warty zainteresowania. Kino było bardzo kameralne.Ale syn za młodego na bajeczki tam chadzał.
Po prawej stronie widokówki widoczna jest kawiarenka.Z moich młodych szkolno-podstawowych lat ta kawiarenka nazywała się "Beza". Na dzień dzisiejszy znajduje się tam obskurna mordownia piwna. Tak myślę że widokówka to z lat jeszcze czterdziestych.
Masz rację zamiast kawiarenki to tam teraz istna mordownia aż strach przejść wieczorem,dobrze ze chociaż kino Wisła nie przerobiono na taką pijalnie,tylko znajduję się w nim teraz nocny klub gdzie obowiązuja stroje wieczorowe.
: Widzę z napisu na widokówce ze zdjęcie pochodzi z ul Średniej. Która z ulic przed wojną taką nazwę nosiła. Zupełnie w tle widać kopułę i tak myślę czy ta kopuła nie jest od Hotelu Polania.Budynek na widokówce charakterystyczny ,ale w Łodzi wiele takich.Nie wiem współczesna ul.Kościuszki czy jej okolice może współczesna ul.Gdańska
Wysłany: Pon 27 Lip, 2009 00:06
No właśnie... jest tutaj pewna nieścisłość...
Łodzian jeśli można poprosiłbym o lokalizację tych obiektów na tej ulicy - dzisiejsza Pomorska... Ale... Jest owo "ale"... gryzą się wg mnie plany budynków... ich perspektywy... i odnoszę wrażenie, że jest to jakiś tani fotomontaż redakcyjny stworzony dla potrzeb wydawnictwa...
No chyba, że budynek z tyłu ma jeszcze w Łodzi bliźniaka...?
Pomorska jest strasznie długa ale myślę ze ewentualnie to zdjęcie jeśli jest prawdziwe zostało zrobione na odcinku miedzy placem Wolności a ul.Kilińskiego.Nie mogę skojarzyć tej budowli choć wydaje się znajoma,nurtuje mnie ta kopuła w głębi zdjęcia. W tygodniu wybieram się w te okolice może uda mi się znaleźć ten budynek.
Też pomyślałam o ul.Pomorskiej,ale ponoć przed wojną ta ulica też taką nazwę nosiła.Za moich młodych lat nosiła nazwę Nowotki.Pomorską jest od niedawna.Szukamy dalej
Aktualna ul Średnia mieści się na Górnej.Między ul Trębacką w okolicy ul Sanockiej.
A może jest to budynek tego liceum przy ul.Wschodniej.Choć nie,tamten inaczej wygląda.Ale mamy zagadkę i zlokalizujemy to miejsce.No i ta kopuła w tle. Oczywiście myślę o ul.Pomorskiej przy Wschodniej.
A ja przecież na ul.Pomorskiej chodziłam do liceum.
Jeżeli jest to fotomontaż jak sugerujesz dr.Faustus, to widzę trzy elementy składające się na ten fotomontaż.Po mojej lewej stronie ta kamienica może znajdować się z ul. aktualnie Pomorskiej.Budynek z prawej strony widokówki wydaje mnie się super znajomy.Wygląda jak budynek liceum nr 3 przy ul. Sienkiewicza obok parku tego samego imienia.budynek jego wnętrze i wielokrotnie służył jako sceneria filmowa.Stawkę większą niż życie też tom kręcono.A ta kopuła w tle to jakby hotel Polonia.Czy dobrze myślę, bo temacik nie daje mnie spokoju.
:shock: Aktualna ul Średnia mieści się na Górnej.Między ul Trębacką w okolicy ul Sanockiej.
A może jest to budynek tego liceum przy ul.Wschodniej.Choć nie,tamten inaczej wygląda.Ale mamy zagadkę i zlokalizujemy to miejsce.No i ta kopuła w tle. Oczywiście myślę o ul.Pomorskiej przy Wschodniej.
A ja przecież na ul.Pomorskiej chodziłam do liceum.
A może to kopuła nieistniejącej już synagogi która mieściła się u zbiegu ulic Kosciuszki i Zielonej.
Wiesz Majęczko, jak dr.Faustus napisał że widokówka to składanka to całkiem możliwe że to kopuła taj Synagogi, której już nie ma.A budynek III LO wydał mnie się znajomy, bo mieści się dość blisko mojego podwórka.
Wysłany: Pon 17 Sie, 2009 02:02
Ojojoj, to się narobiło No to poproszę zatem o tą synagogę - wytniemy kopułę porównamy co i jak Bo teraz to już całkiem puzzle się porobiły z tego widoku
Męczyło mnie bardzo więc wybrałam się na ulicę Pomorską i odnalazłam ten budynek z pocztówki z ulicy Średniej . Mieści się on na rogu Pomorskiej i Wschodniej. Obok z lewej strony jest wysoka wąska kamienica i pusty plac .Mój tata mówi ze kiedyś była tam także jakaś kamienica . Wszystko teraz wygląda tak. Niestety budynek zasłaniają trochę drzewa ale i tak widać że to ten z widokówki. Dodam że teraz jest tam IV LO. A ta kopuła w tle nadal pozostaje zagadką ,bo jeśli budynek stoi na Pomorskiej to nie jest to kopuła ani hotelu Polonia ani Zniszczonej synagogi przy ulicy zielonej. Trzeba poszperać dalej.
Proszę bardzo,cała przyjemność po mojej stronie. w niedzielę się wybiorę i sfocę budynek obok parku Sienkiewicza-żaden problem. a z kopułą pokombinujemy.
foteczki będą troszkę później bo mam trochę poślizgu plus brak wolnego czasu, który spożytkowałam ostatnio na spacer po cmentarzu żydowskim.w tygodniu postaram się podskoczyć i sfocić ten budynek.
Dr. Faust napisał : Choć nie takiego obrotu sprawy się spodziewałem, po cichu licząc, że będzie to budynek przy ul.Sienkiewicza
Byłaby możliwość, żebyś go sfociła i wrzuciła nam tutaj? Szkoła obok Parku Sienkiewicza (Chyba III L.O.)
Obiecałam i proszę,oto budynek II LO w Łodzi. Niestety zdjęcia mogłam cyknąć tylko z tej perspektywy ,ujęcia z przodu nie dały się zrobić ponieważ gmach zasłaniają drzewa. Rzeczywiście budynek podobny do tego z ulicy Pomorskiej... ale jednak inny.