ich umundurowanie na to wskazuje...i te pasy z typowa klamra...to co maja na glowie to pachnie mi niemieckim wz.m40 badz m42 ...gdyby to byla formacja bojowa to pewnie mialaby bron ale nie ma...ot tyle co moge powiedziec...ale z drugiej strony jesli na zdjeciu sa Niemcy to dlaczego chowaja swojego na obcej ziemi ?
dlaczego na obcej? pewnie chowają go na cmentarzu ewangelickim - dzisiaj cmentarz chyba "ruiny", w Inie jak i okolicy mieszkało trochę Niemców m.in. w Radojewicach - wiem o tym od mojej babci, która na początku września 1939 uciekała z rodziną przez Radojewice to Niemcy chcieli ich pobić
Ciekawostka, moim skromnym zdaniem - lata 1945-1950. Na helmach maja jakies dziwne tarczki - jak sadze dwukolorowe - i raczej bialo-czerwone. Widzialem podobne tarczki na helmach milicyjnych niemieckiej produkcji w okresie wczesno-powojennym. Dlaczego niemieckie helmy strazackie na glowach polskich strazakow - nie bylo innych w tym okresie. Na piersiach widoczne odznaczenia - jak sadze polskie - chyba nikt o zdrowych zmyslach nie nosilby tego w trakcie okupacji. Pozdrawiam.
Panie Krawiec, jestem daleki od jakichkolwiek stwierdzen typu " jestem znawca i wiem najlepiej" . Wyrazilem tylko swoje zdanie. Chcialbym miec to zdjecie w reku by lepiej okreslic to co widze. A tak to tylko spekuluje, nieprawdaz?
OK, Pax miedzy chrzescijany!!! Emocje do kieszeni. Co jeszcze moze pomoc w identyfikacji - kolor wstegi na wiencu - jesli dwubarwna to chyba raczej bialo-czerwona. Na drzewach widze malo lisci - wczesna wiosna czy pozna jesien? Kto ma oryginal ten widzi najwiecej! Pozdrawiam.