Wysłany: Sob 11 Sie, 2012 03:15 Opuszczona Cegielnia Głosków*
Garaż cegielni
Jakieś biuro czy cuś, w każdym razie jest w budynku garażu
Chyba jakiś auto service miało to być, dalej teren cegielni
A tu chyba jakaś waga miała być
Wysłany: Nie 19 Sie, 2012 21:41
Bardzo fotogeniczna stara część
Dla mnie rewelacja
HiCube, foto
Wiadomo coś więcej na jej temat? Tj. jakies sygnatury na cegłach z jej produkcji itp. czy jakiś okoliczny obiekt z jej wytworów został postawiony itp.? (takie pytania do odrobienia jako "zadanie domowe" )
Z jej wytworów stoi nie zamieszkany już naście lat dom w Głoskowie, jakiś 1km od niej, a o reszcie nie wiem, i raczej nikt nic nie wie bo pokolenie które pamięta czasy świetności tej cegielni, jest już w ziemi, albo tam się wybiera.
W latach 50tych ponoć ktoś chciał wznowić produkcję cegieł, ale skończyło się tylko na dobudowaniu garażu, i komina. W 2000r. ktoś to od kupił w tym samym celu ale zakończyło się na dobudowaniu tylko tego budynku z białej cegły i to wszystko.
Wysłany: Wto 21 Sie, 2012 12:11
Zajmowała się wyrobem cegły maszynowej, sączków i dachówek, czyli w tym kierunku należałoby pójść szukając ewentualnych sygnatur na elementach konstrukcyjnych. Rzecz jasna z początków jej świetności, a nie powojennych
drFaustus to znalazłeś coś na jej temat, i tej szkoły w Lalinach? Bo czytając tą i tamtą odp. sądzę że jakbyś cos o tym wiedział. Jeśli jest coś na jej temat to być podał link jeśli to na necie jest?
Wysłany: Sob 25 Sie, 2012 20:14
Tak, ale nie było tam nic więcej niż zamieściłem w poście wyżej.
Co do szkoły - nie, nie znam jej, ale to pomieszczenie od razu skojarzyło mi się z salą gimnastyczną, a samo miejsce widoczne na zdjęciu to ślad po mocowaniu kosza
Co do jej wytworów to dowiedziałem sie ze w Gloskowie jest, a dokładniej był most budowany z jej cegieł. Teraz jest nowy most przesunięty o parę metrów pokryty asfaltem. Ze starego mostu i młyna obok niego zostały wspomnienia. Jeśli uda mi sie znaleść książkę ,,Dzieje Garwolina i okolic" będę pisał jak coś znajdę
Ładna pogoda była w czwartek więc na rowery się wyskoczyło, a że nie było celu gdzie by tu pojechać to pojechalim do Głoskowa do cegielni. Jak już wposminałem koledze który ze mna był, tak i wspomnę tu. Tak mnie ciągnie do tego miejsca, jak lodówka magnez. Zawsze jak przejeżdżam przez głosków to tu zajadę zobaczyć czy coś się zmieniło. No i się zmieniło po ostatniej zimie, ale to już Sami zobaczycie
I jakis mały tunelik między tunelami. Nie wchodziłem do niego bo: po 1. Musiałbym się czołgać, a po 2. Bałem się że się zaklinuje
I fotka która miała być najfajniejsza, a wyszła rozmazana . Jadąc na weekend majowy prawdopodobnie będę przejeżdżał przez Głosków więc tu zajadę
Sypie się. Deszcz wymywa co nieco i cegły lecą w dół. Jak widać na załączonych obrazkach coś robili przy cegielni. Pytanie tylko co? I czy zburzą cegielnie, czy poczekają aż sama się rozpadnie.
-Jedyne sensowne wejście
-Krzaki, krzaki i jeszcze raz krzaki. Ehh...smutny koniec. Można by odnowić/zburzyć i na nowo postawić i otworzyć jakąś restauracje, bar. Chociaż ruvhu chyba by nie mieli
Cegielnia pochodzi z początku XXw. prawdopodobnie z roku 1909-1910. Produkowano tu głównie cegłę maszynową i dachówki. Pracowała do 1939-1940r. Podobno. Po wojnie zmodernizowano komin, i wyremontowali piec, do wznowienia produkcji nie doszło. Do dziś zachował się piec do wypalanie cegieł oraz 2 budynki, jeden z to podobno Maszynownia. Pytanie tylko brzmi tak. Gdzie jest ta maszynownia? Ten budynek który mi na garaż wygląda to jest to, czy maszynownia stoi w głąb terenu, za cegielnią?
No więc tak. Chodziłem za cegielnią w poszukiwaniu jeszcze jakiegoś budynku i poza resztkami kibli nic nie widziałem ??:
W taką boczna uliczke szutrowa się skręca, przyjedziesz z 15 i widać cegielnia. Komin widać z daleka ale to komin. Obok cegielni stoi dom. W wieku cegielni. Dom 1 właściciela podobno. W okolicy nie ma żadnej maszynowni. Trochę za zimno na rower bo bym się tam udał i porozgladal sie jeszcze raz