Widzę, że odpowiedzi się tak namnożyło więc aby zachęcić do poszukiwań obiecuje nagrodę za poprawną odpowiedz: czołowy produkt Browaru Wielkopolskiego.
PS. Nagroda nie obejmuje jaszki i Magdy one wiedzą dlaczego.
Wysłany: Nie 25 Lis, 2007 16:14
SS-Reiter -skrót od Die SS-Reiterstandarten,jednostka kawaleryjska, której trzon stanowiła wysoka arystokracja niemiecka.
Historia powstania jednostki rozpoczyna się w Monachium w roku 1931. Ze względu na wysoki status społeczny podkomendnych była wyjątkiem w strukturze orgnizacyjno-politycznej kierowanej przez NSDAP całej SS. Jednostki tej formacji nie brały udziału w działaniach wojennych, praktycznie przez cały okres wojny był to ekskluzywny klub towarzyski dla szlachty uprawiającej sporty związane z hippiką. W SS-Reiterei służył m.in. ojciec obecnej królowej Holandii książę Bernhard.
Relacje pomiędzy zwykłymi oficerami SS a szlachtą z SS-Reiterei przedstawił w literaturze polskiej Kazimierz Moczarski w książce Rozmowy z katem.
SS-Reiterei, jako jedyna jednostka formacji SS nie została uznana przez Międzynarodowy Trybunał Wojskowy w Norymberdze za organizację zbrodniczą.
Brawo dr Faustus ale to nie dokładna odpowiedź. Mino wszystko stawiam piwo. Moje źródło też jest oparte na książce Moczarskiego ("Rozmowy z katem" polec, opowieść jak reźim komunistyczny umieścił w jednej celi żołnierza AK i zbrodniarza wojennego, egzekutora powstania warszawskiego Jurgena Stroopa).
SS-Raiter to faktycznie była szlachta, podczas procesów Norymberdze pozostała szlachta Europy wstawiła się za swoimi niemieckimi "braćmi" i dlatego tej formacji nie osądzano przed trybunałem.
Natomiast Raiter-SS był odziałem konnym Waffen-SS, szczególnie wsławił się ludobójstwem na Ukraine, dlatego ZSRR a później Ukraina ścigała wszystkich członków tej formacji.
PS. Ostatni żyjący członkowie Raiter-SS żyją szczęśliwie na emeryturze w Argentynie.
PS2. Przepraszam za pisownie niemiecką w początkowym pytaniu. Faktycznie piszę się Raiter a nie Raiten:)