Październik, to w historii miasta miesiąc szczególny. Rozpatrując go pod kątem historii, szczególnie historii drugowojennej, należy pamiętać o tym szczególnym wydarzeniu, jakie miało miejsce w nocy z 22/23 października 1939...
W związku z tym, że do pełnej "rocznicy" tego wydarzenia mamy jeszcze trochę czasu, jak również by zachęcić forumowiczów do "zasięgnięcia języków", wywołuję temat i zapraszam do rozmowy
W nocy z 22 na 23 października 1939 r. W miejscowym więzieniu hitlerowcy zamordowali 56 Polaków osadzonych jako zakładników, a wśród nich prezydenta miasta Inowrocławia Apolinarego Jankowskiego, wiceprezydenta Władysława Juengsta, działacza ruchu lewicowego Stanisława Kiełbasiewicza, wielu nauczycieli i inteligentów. Oprócz tego 30 osób ciężko poraniono. Ciała pomordowanych zakopano w rowach przeciwlotniczych tuż za więzieniem. 22 października 1945 r. zostały one uroczyście pochowane na cmentarzu parafii Matki Boskiej. Rozpoznano 29 zwłok. Reszta była tak zmasakrowana, że nie można ich było zidentyfikować.
Mord dokonany przez hitlerowców z 22 na 23 X 1939 r. Odbił się głośnym echem na całym świecie. Z mówił o tym w parlamencie ówczesny premier Wielkiej Brytanii Winston Churchill.
Wysłany: Śro 08 Paź, 2008 23:51
Tablica upamiętniająca to wydarzenie znajduje się na murze więziennym od strony "budowlanki", a jej foto na naszym forum http://www.stowarzyszenie...iasta,1019.html w temacie tablic pamiątkowych...
Wysłany: Czw 13 Lis, 2008 17:46
"Krwawą niedzielę" upamiętniają dwa miejsca pamięci w naszym mieście, w bliskim sąsiedztwie więzienia: na jego murze oraz skwer przy skrzyżowaniu ul. Sikorskiego z ul. Kopernika.
Prawdę powiedziawszy liczyłem na to, że temat ten się jakoś rozwinie, lecz utknął w martwym punkcie, a szkoda...
Prześledźmy zatem kolejne losy osób które zginęły w tamtejszych okolicznościach.
Poniższe zdjęcie ukazuje ekshumację szczątków zamordowanych osób, które zostały pochowane za murami więzienia, w znajdujących się w jego okolicy rowach przeciwlotniczych.
Wysłany: Nie 23 Lis, 2008 22:05
Jeszcze kilka zdjęć.
Należy wspomnieć, że pogrzeb ten stał się swego rodzaju manifestacją, podczas której resztki zamordowanych osób wędrowały po mieście od skweru przed więzieniem poprzez Rynek na cmentarz...
Miałem kiedyś okazję czytać uzasadnienie wyroku sądu skazującego sprawców. Przypominam sobie ciekawą okoliczność obciążająca za zabicie Kiełbasiewicza. Był przewidziany do współpracy z jakąś służbę (gestapo?) okupantów. Zdaniem sądu jego zabójstwo było wyjątkowo niefortunne. Gwoli ścisłości nic nie pisano aby sam Kiełbasiewicz wyrażał wolę współpracy.
Wysłany: Wto 23 Gru, 2008 00:37
Cześć Ryszard67. Miło Cię spotkać na naszym forum.
Ciekawe, ciekawe... Masz coś więcej w temacie? Inną ciekawą kwestią jest również to, że selekcjonowano aresztowanych wg zasług/udziału w Powstaniu Wielkopolskim... Ich bądź członków rodzin...
To uzasadnienie w tłumaczeniu było wydane tuż po wojnie w formie broszury. Niestety miałem okazję raz je przeczytać i na tym koniec. Wielka szkoda. Materiał jest o tyle cenny, że przedstawia to z niemieckiej perspektywy.Z tego co pamiętam lista którą dyzponowała Hirszfeld ( jakoś tak podobnie się pisze) to nie była lista skazanców. Pamiętajmy, że hitlerowcy w całym swoim szaleństwie byli formalistami i "legallistami" Nie było wobec tych osób żadnego wyroku. Z drobnych szczegółów pamiętam, że Hirszfeld mieszkał w budynku Landratury ( budynek III LO).
Zanim dostali sie do więzienia zbudzili woźnego Sądowego , któremu kazali zabrać klucze do więzienia. Trochę mnie to zdziwiło, że woźny sądowy sprawował taki swego rodzaju osobisty nadzór na więzieniem.
W książce Irvinga "Wojna Hitlera" poświęcony jest tym wydarzeniom pewien fragment. Kiedyś tę książkę pożyczyłem z naszej miejskiej biblioteki. Nie wiem czy po ostatnich zdarzeniach związanych z jej autorem nie została wycofana.