Wysłany: Pią 14 Mar, 2008 02:17 Wieża ciśnień - ul.Zofiówka
Powstała pod koniec XIX wieku,pierwotnie była niższa od dzisiaj znanego nam widoku. Na początku XX wieku (tu poproszę o ewentualne podanie dokładnej daty,gdyż nie mam takowej na podorędziu),dokonano jej modernizacji w związku z powiększeniem sieci wodociągowej na ul.Solankowej i rozwijającego się Uzdrowiska.
Inowrocławska wieża ciśnien zbudowana została w latach 1903-1904 przez
berlińską firmę Wasserverks Aktien Gesellschaft na miejscu istniejącego w XIX w innego urządzenia wodociągowego. W roku 1908 nadbudowano górną kondygnację na której znalazł się masywny tambur nakryty stożkowym dachem z lukarnami . Wieża posiada dwa zbiorniki wody niższy na 300m3, wyższy mieszczący 480m3.
Informacje powyższe pochodzą z artykułów p. Piotra Strachanowskiego publikowanych w Gazecie Pomorskiej w latach 2005 -2007.
Więcej informacji nie posiadam mimo kilku godzin spędzonych w internecie i przeszukując posiadane książki.
Strachanowski i Majewski wielokrotnie się mylą,niestety.Tutaj myli sie Strachanowski,jeśli pisze,że wieża została wybudowana w 1903-4 roku.
Wieża została wybudowana pod koniec XIX wieku,rok 1899 jest jak najbardziej prawidłowy,jeśli chodzi o wysłanie(stempel z taką datą).Jesli chodzi o wybudowanie to w tej chwili nie pamiętam daty jej powstania.Musze podratowac się spojrzeniem do literatury:-(
Data przebudowy-nadbudowy sie zgadza.
Odnosnie tej wieży,to Prezes MPWIK obiecał mi,ze po remoncie wnetrza bedzie można ja zwiedzić.:-)Czy bastionowcy sa zainteresowani i czy Zarząd pozytywnie zaopiniuje moją propozycję,aby kiedyś zorganizowałbym tam wejście?
Nie mam w tej chwili przed soba ksiązki Majewskiego z pocztówka na str 85.Jeśli to jest ta sama,która zamieścił DrFaustus jako pierwszą to podpis jest prawidłowy pod nią..Ostatecznej weryfikacji dokonam po obejrzeniu tej strony ,gdzie ją zamieścił Majewski.
Teraz odpowiedż w sprawie wybudowania wieży cisnień na Zofiówce.
Istnieje około 5 poczówek z XIX w. (tzw."grussówek"),gdzie widać Solanki wraz z wieżą cisnień(tzw.beret).Najstarsza kartka pochodzi z 1894 roku.Juz tam widać wieżę w tym miejscu.Stemple pocztowe nie kłamią.Pan Strachanowski sie myli.
Dokładna data budowy pozostaje nieznana.W 1879 r.firmy berlinske założyły wodociągi,w 1896 istniało 36 hydrantów w mieście.na Zofiówce w tym okresie funkcjonowały już wtedy jakieś urządzenia hydrotechniczne-tak mówią mgliste zródła.Temat pozostaje nadal nierozwiązany... .
Polecam stroneę:www.ebay.pl. Po otwarciu jej ,wpiszcie w wyszukiwarke na tej stronie "Inowrazlaw" i pokaże sie pocztówka z 1897 roku,gdzie wieża juz sobie stoi :-)
Wysłany: Nie 04 Maj, 2008 01:11
Jak masz fotę to wrzuć
Wracając do tematu, to wrzuciłem dziś kolorowaną widokówkę,tzw."grussówkę" z Inowrocławiem w temacie (dział Inowrocław na starej fotografii),a na niej... nasz wieżyczka z niniejszego tematu
Jeszcze z "hełmem"/"beretem"
Rok obiegu 1896
EDIT by ADMIN: Po dwóch latach skorygowałem zdjęcia na lepszej jakości
W Dzienniku Kujawskim z 1895 roku często podawane są informacje o b. niskim ciśnieniu wodociągów, m. in uniemożliwiło to gaszenie groźnego pożaru przy ul.Toruńskiej. Pewnie dlatego zdecydowano się na nadbudowie wieży.