Wysłany: Wto 09 Lis, 2010 04:23 Tramwaj w mieście - powrót po 48 latach!
Niemal 50/50 - pierwsza pięćdziesiątka to okres ich wpisania w historię i krajobraz miasta, druga to czas pustki jaką po odejściu po sobie zostawiły...
Dziś po blisko 50 latach - dokładnie 48 - powrócił symbol dawnej świetności miasta. Tramwaj, a właściwie wagon silnikowy typu 2N spoczął dziś w nocy na początku ul. Św. Ducha, tuż przy inowrocławskim Rynku.
Niewątpliwie była to dla nas historyczna chwila, w której uczestniczyliśmy jako obserwatorzy: Sp2ofm, Maten55, Krawiec i ja
Mam nadzieję, że materiał jaki zebraliśmy podczas tego wieczoru (nocy), będzie atrakcyjny, bo przypłaciliśmy to skostniałymi rękami, stopami i co tam kto jeszcze miał przemarzniętego (O deszczu nie wspominam, bo był tak oczywisty, że przemoczenie było w standardzie wyprawy )
Zanim pojawi się zbiorczy materiał w postaci filmu (a to z racji czasowych/zawodowych niestety będzie musiało potrwać - w końcu to tylko hobby ), zachęcam kolegów do prezentacji co ciekawszych zdjęć, tak abyśmy mogli nacieszyć oko.
Być może ktoś z czytelników był również tej nocy lub już zza dnia?
Tymczasem tak na gorąco jeszcze (właściwszym ze względu na aurę byłoby napisać "na lodowato" ) kilka fotek przedstawiających w duuużym skrócie ten "nocny wieczór":
Jeszcze w zajezdni... na kilka chwil przed wyruszeniem w swą historyczną drogę:
Chwila dla fotoreportera
Czas opuścić teren zajezdni, który był dla wagonu domem przez ostatnie 5 lat...:
Ten oto pojazd wraz z dzielną obsługą, której należą się duże brawa za profesjonalizm i bezpieczny transport, był dla tramwaju siłą napędową:
Wagon powoli zmierza do miejsca swojej nowej kariery:
Wysłany: Śro 10 Lis, 2010 02:19
Bastion swego czasu w ramach operacji "Kryptonim Arbeitsamt" zebrał duuuużo podpisów mieszkańców miasta dla poparcia lokalizacji tramwaju na inowrocławskim Rynku. Był to rok... 2007
Wysłany: Śro 10 Lis, 2010 19:48
Tak właśnie szukam na na naszej stronie materiału sprzed lat, na którym były zdjęcia "dawnej" lokalizacji sprowadzonego tramwaju, tj. jeszcze z zajezdni, tuż po jego odrestaurowaniu.
Ja jedynie byłam w następnym dniu, i to wieczorem Dużo ludzi w każdym wieku. Można było wejść do środka podotykać wszystkiego co się we wnętrzu znajduje.Ale czy to jest dobra lokalizacja. Ja myślę że lokalizacja w Rynku była by ciekawsza.
Musi być unieruchomiony.Tramwaj ma podłączone media,więc stabilność wymagana w tej sytuacji.Nie wyobrażam sobie przepychania przez wandali,co niestety może mieć miejsce.
Niech zabezpieczają , ale jest tramwaj już na szynach.Czyli w miejscu dla siebie przeznaczonym. Bo ostatnie lata stał sobie co prawda dumnie ale w miejscu dla siebie nie przeznaczonym.Jest i jest
Tak myślę że pomysł z tramwajem był znakomity. Co do jego lokalizacji w obecnym miejscu już nie koniecznie. Pomysł z lokalizacją w Rynku był znacznie ciekawszy.Szkoda że z tego pomysłu zrezygnowano.Mnie osobiście Rynek upstrzony tymi budkami nie podoba się .A stojący w centrum Rynku, tramwaj wyglądał by dumnie i godnie.Nawet z uwagi na historię powstania linii tramwajowej , jako jednego z pierwszych w kraju.
Wysłany: Pon 30 Cze, 2014 12:10 tramwaj w Inowrocławiu
Żeby było śmieszniej dzisiaj wewnątrz zaczęły się porządki
Widać, ktoś doczytał co w internecie piszą. Tylko czy wyciągną wnioski i ożywią to martwe miejsce?
Tam chyba pomysłu brak, albo niewłaściwe osoby zajmują etaty w strukturach powołanych do promocji miasta...
Wysłany: Pon 07 Gru, 2015 16:04 Tramwaj w mieście,Inowrocław,Hohensalza
Brakuje u nas pośród rządzących (niestety) pozytywnych wizjonerów
Wystarczy popatrzeć na niewykorzystany potencjał wagonika na ul. Ducha...
Sama "historyczna" wersja nie kalkulowałaby się pod względem utrzymania, ponieważ bądź co bądź to duże wyzwanie logistyczne (infrastruktura dla trakcji prądu stałego itp.), a zatem można by było wejść w większy projekt...
No ale... prędzej media oficjalnie poinformują o innej cywilizacji niż tego doczekamy
W każdym bądź razie jak widać, w Polsce można