Nie ma zbyt wielu zachowanych wizerunków "starych" kopalni. Słowo "starych" występujące w liczbie mnogiej nie jest tu błędem fleksyjnym, lecz celowym zabiegiem językowym, gdyż w tym początkowym okresie rozwoju inowrocławskiego solarstwa, istniało kilka przedsiębiorstw (państwowe, prywatne).
Większość znanych nam współcześnie widoków przedstawia infrastrukturę kopalni z lat 60-70 - tych ubiegłego wieku, natomiast wcześniejszy okres cechuje się swoistą pustką.
Tym bardziej cennymi są materiały zdjęciowe, na których zachowały się obiekty, które - wydawałoby się, że trwale wpisały się w krajobraz miasta - współcześnie oglądać możemy wyłącznie na archiwalnych ujęciach.
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Czy znane jest dokładne miejsce szybu? Czy jakiś sklep stoi na nim? Czy w inowrocławskich kopalniach prowadzono tez wydobycie metodą strzałową? Myślałem, ze od zawsze wyplukiwano sól, tak jak robiono to u ich schyłku.
Co do odpowiedzi nt. ewentualnych współczesnych zabudowań, to zdjęcie jest punkt w punkt...
W odniesieniu do metod wydobycia: w sferze moich zainteresowań, w chwili obecnej, jest wyłącznie historia tego miejsca ze zdjęcia. Nie spotkałem się dotąd z informacją, by odstrzeliwano tam pokłady soli...
Wiesz Faustus zaciekawiła mnie wieża szybowa i wjeżdżające do niej wagony. Nie wiem czy to wagony na urobek, czy też może podsadzka do nieczynnych chodników. Nie za dobrze znam się na górnictwie